Alergia la caldura a sugarului

/ / Modificat: 2016-08-01
Alergia la caldura a sugarului
Intrebare:

- Baietelul meu are doar 3 saptamani si pe fata i-au aparut niste brobonele mici, rosii, iar unele au capul galbui, ca un cos. Ce e de facut? Astfel de brobonele, dar cu mult mai putine la numar, i-au aparut si pe ceafa, dar au trecut. Cele de pe fata vad ca se inmultesc!

Raspuns:

Deoarece pielea sugarului este mai sensibila, transpiratia se poate acumula la nivelul glandelor sudoripare, determinand uneori aparitia unei eruptii cutanate, asa numita "alergie la caldura" sau "roseata de caldura" sau sudamina.

Aceasta eruptie poate apare pe tot corpul, dar mai frecvent pe partea superioara a corpului (fata, gat, umeri, ceafa) sub forma unor pete mici, rosii si usor ridicate, uneori cu varf albicios; se poate insoti de o inflamatie difuza a tegumentului.

Aceasta erutie nu necesita in general nici un fel de tratament: este suficient sa evitati transpiratia si caldura excesiva, mentinand o temperatura in camera sub 26 grade Celsius (ideal intre 22-24 grade Celsius) in anotimpul rece, evitarea expunerii la soare in anotimpul cald si imbracand bebelusul adecvat temperaturii.

Sugarul nu trebuie imbracat mai gros decat un adult in aceleasi conditii de mediu si se prefera imbracamintea din fibre naturale, in defavoarea celei din fibre sintetice.

Mentineti o igiena adecvata a pielii (baia generala zilnica) si evitati acoperirea pileii cu creme sau lotiuni, care pot agrava eruptia. Se poate eventual aplica putina pudra de talc.

In general dispare in 3-4 zile. Uneori, insa, prin frecarea tegumentului cu hainele sau prin scarpinare, se pot produce suprainfectii ale pielii. Daca eruptia persista mai mult, se agraveaza, apare febra, eliminare de puroi, sunt semne ca s-a produs o suprainfectie, si trebuie sa va prezentati la medic.

Alina Pop-Began

Medic rezident-Anestezie si Terapie Intensiva

Citeste mai multe despre Alergia la caldura la copii (miliaria)

Articole recomandate

Citeste si despre