Sensibilitatea acustica a bebelusilor este mult mai mare decat cea a unui adult, de aceea trebuie feriti de sunete foarte puternice.
Cum reactioneaza bebelusii la sunete?
De obicei, reactia bebelusilor la sunete va fi in functie de temperamentul lor. Unii au tendinta sa fie mai sensibili si reactioneaza la sunete de o intensitate mai crescuta decat cei care sunt mai linistiti.
Insa ei pot auzi inca din viata intrauterina, din a 24-a saptamana de sarcina, mai precis. Dupa nastere, multe sunete devin familiare bebelusului din acesta perioada si va fi obisnuit cu ele.
Va putea chiar dormi in acest timp. In schimb alte sunete noi pentru el il pot speria cateodata si il pot face sa planga.
La numai 3 luni copilasul tau va percepe sunetele si va clipi la auzul lor, iar o luna mai tarziu va sti sa se intorca spre sursa sunetului.
Copilul meu are un somn profund si nu este trezit de nici un zgomot. Auzul lui este normal?
Unii copilasi pot dormi fara sa se trezeasca chiar si cand suna telefonul sau se aude un latrat de caine. Este foarte normal sa se intample acest lucru si nu indica o problema acustica, ci doar ca are nevoie de mult somn. Poti testa auzul bebelusului tau in schimb in timp ce e treaz si atent.
Cateva metode de testare a auzului
Daca bebelusul tau nu raspunde la aceste teste, va trebui sa te adresezi unui medic specialist. Cum majoritatea copilasilor au un auz excelent, este probabil sa fie vorba doar de o pierdere temporara a auzului din cauza unei raceli sau pur si simplu se poate intampla sa fie atent la altceva.
Factori perturbatori in dezvoltarea auzuluiÂ
Ce factori influenteaza dezvoltarea auzului?
Dezvoltarea auzului ii ajuta pe copii sa cunoasca mai multe despre lumea inconjuratoare si sa inceapa sa comunice. Poti sa ii stimulezi copilasului tau simtul auzului prin mai multe metode: