Beneficiile dormitului impreuna cu bebelusul

/ / Modificat: 2017-01-09
Beneficiile dormitului impreuna cu bebelusul

Dormitul bebelusului in patul parintilor este un obicei frecvent in randul proaspetelor familii. Impartirea patului conjugal a fost mult timp descurajata de specialisti, din cauza efectelor psihologice negative pe care le are asupra cuplului, dar si greutatilor intampinate in dezvatarea copilului de acest obicei la varsta potrivita. Exista si beneficii semnificative ale acestui obicei controversat.

Reducere a riscului mortii subite la sugar

Sindromul mortii subite la sugar este una dintre cele mai mari amenintari care planeaza asupra sanatatii copilului la nastere. Dormitul parintilor cu bebelusul scade foarte mult riscul acestuia din moment ce parintii sunt pregatiti in orice moment sa intervina daca se intampla ca micutul sa aiba probleme de respiratie.

Specialistii au o alta teorie interesanta in privinta prevenirii acestui sindrom cu ajutorul dormitului cu sugarul. Ei sustin ca bioxidul de carbon expirat de parinti in preajma celui mic il ajuta pe acesta sa respire mai bine.

Somn mai linistit si odihnitor pentru bebelus

Atunci cand doarme cu voi, bebelusul are un somn mai linistit si mai odihnitor. Se pare ca acesta are un risc mai mic de a tresari in timpul somnului si de a se trezi plangand. Tresarirea si plansul in timpul noptii favorizeaza eliberarea adrenalinei care creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala, interferand cu calitatea somnului. Acesta poate suferi pe termen lung de anxietate cauzata de un somn perturbat sau agitat. Copilul doarme mult mai linistit pentru ca se simte in siguranta si confortabil in compania parintilor.

Stare medicala buna in timpul somnului

Specialistii au descoperit ca atunci cand bebelusul doarme in pat cu tine are o temperatura mai constanta a organsimului si un puls mai regulat decat copiii care dorm singuri in patut. De asemenea, pauzele in respiratie considerate normale la bebelusi sunt mult mai rare in comparatie cu alti copii. Acest lucru inseamna ca ei dorm mai bine noaptea si din punct de vedere medical.

Evolutie psihologica sau emotionala buna

Copilul care doarme impreuna cu parintii are numai de beneficiat din punct de vedere psihologic de pe urma somnului in patul parintilor. Expertii considera ca el dezvolta o stima de sine mult mai buna si este mai putin anxios decat ceilalti copii.

Pe termen lung, micutul tau va dezvolta un comportament mult mai adecvat la scoala decat cei care dorm singurei inca de la nastere. El este mai putin predispus afectiunilor psihiatrice si se adapteaza mai usor diverselor medii afective.

Cel mic are sanse sa devina independent si responsabil mai devreme decat alti copii. Acest lucru suna usor contradictoriu, din moment ce se considera ca dormitul cu copilul contribuie la dependenta acestuia de parinti si la obisnuinta de a dormi mereu cu ei, chiar si la varste inaintate.

Protectie si siguranta crescute

Unul dintre dezavantajele dormitului cu bebelusul a fost considerat mult timp pericolul de accidentare a micutului in timpul somnului. Riscul de fatalitate este crescut din cauza miscarilor inconstiente din timpul somnului pe care le fac parintii si riscului de sufocare sau lovire a micutului (cu coatele, mainile, perna etc.). Chiar si asa, mai multi specialisti au descoperit ca accidentele care se intampla in patutul bebelusului, cand doarme singurel, sunt mult mai multe decat atunci cand acesta doarme in pat cu voi.

Consolidare a relatiei si a atasamentului mama-bebe

Relatia unica ce se stabileste la nastere intre mama si bebe este consolidata cu ajutorul dormitului impreuna cu el. Atasamentul dintre voi este favorizat in timpul acestui obicei si se pare ca si relatia emotionala a taticului si bebelusului prinde radacini puternice cand dormiti impreuna, in familie.

Combatere a stresului si relaxare

Stresul care va macina sanatatea si starea de spirit este indepartat atunci cand dormi cu bebe. Dormitul in pat cu bebelusul este considerat o metoda antistres eficienta. Si stresul bebelusului este combatut atunci cand doarme cu voi. Acesta este mai calm, linistit si se simte protejat si in siguranta alaturi de voi. Nimic nu il calmeaza mai mult decat sa simta caldura si afectiunea parintilor atatea ore la rand

Taguri Dormitul bebelusului cu parintii Siguranta bebelusi Emotii bebelusi Somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre