Canalul lacrimal infundat la bebelusi

/ / Modificat: 2014-03-14
Canalul lacrimal infundat la bebelusi

Blocarea sau infundarea canalelor lacrimale este o problema extrem de frecventa la bebelusi, aparand adesea chiar inainte ca acestia sa implineasca 1 luna. Cam 30% dintre nou nascuti sufera de aceasta afectiune. Nu este obligatoriu ca obstructia sa apara la ambele canale, doar unul putand fi infundat. Recunosti problema in principal prin faptul ca ii curg lacrimi din ochi fara ca bebelusul sa planga si are usor ochiul afectat, mereu umed si uneori chiar inrosit.

Ce este obstructia/blocarea canalelor lacrimale?

Pentru a intelege cum apare aceasta obstructie, trebuie sa intelegi cum functioneaza lacrimarea in general. Lacrimile se dreneaza prin canale numite ducte lacrimale care pornesc de la globul ocular si se intind de-a lungul nasului, ajungand in piramida nazala.

Obstructia ductelor apare atunci cand deschiderea canalelor este blocata si nu mai permite drenarea lacrimilor.

Atunci cand blocarea canalelor este insotita si de infectie boala se numeste dacriocistita.

Care sunt cauzele blocarii canalului lacrimal la bebelusi?

  • incapacitatea tesutului de acoperire localizat la capatul canalului de a se deschide corespunzator in timpul nasterii;

  • infectii;

  • nasterea cu ducte lacrimale inchise sau nedezvoltate;

  • osatura nazala anormala ar putea pune presiune pe canalele lacrimale si le-ar putea inchide (cazuri extrem de rare).

Cum recunosti infundarea canalului lacrimal la bebelusi?

  • lacrimi care se scurg pe obraz fara ca acesta sa planga;

  • ochiul este umed in permanenta;

  • nara afectata (a ochiului care are blocat canalul) ramane uscata in timp ce micutul tau plange;

  • rareori, roseata si umflarea ochiului (atunci cand apare infectia).

Parintii isi dau seama ca micutul lor abia nascut are o secretie neobisnuita la nivelul unui ochi cam dupa 1 saptamana, maxim 2 de la nastere.

Cand este cazul sa mergi la medic?

In cazul bebelusilor canalele se desfunda in general de la sine, nefiind nevoie de interventie medicala. Acest lucru este normal sa se intample cam pana la varsta de 1 an. Daca bebelusul tau inca mai manifesta ochi inlacrimati dupa un an este nevoie de consult medical specializat la oftalmolog.

  • daca observi ca nu apare o ameliorare, ci dimpotriva ochiul micutului se inroseste;

  • apare o mica umflatura in coltul intern al ochiului;

  • apar secretii infectioase de culoare galbuie;

  • ochiul este in permanenta umed etc.

Tratament pentru obstructia canalelor lacrimale la bebelusi

Masajul

In primul rand se recomanda masajul sacului lacrimal. Pentru a face acest lucru respecta urmatorii pasi:

  • spala-te foarte bine pe maini;

  • sacul lacrimal este localizat in coltul intern al ochiului (daca nu reusesti sa il localizezi la micut, pune mana in coltul ochiului tau si identifica-l, se simte sub forma unui mic cartilagiu); apasa usor pe sacul lacrimal al micutului pentru a elimina toate secretiile colectate; in mod normal ar trebuie sa iasa fluide dupa apasare;

  • poti folosi un betisor de urechi daca degetul tau este prea mare si acopera o portiune mult prea mare a ochiului facand imposibil presionarea sacului singur;

  • apasa regulat (si atentie, nu foarte tare) timp de un minut, apoi fa o pauza mica si ia-o de la capat inca un minut;

  • fa acest masaj de 2-3 ori pe zi.

Alti medici ti-ar putea recomanda masarea cepurilor in locul sacului lacrimal, localizate la nivelul narilor (partea inferioara a acestora, unde se termina osul nazal). Acest masaj se face in ideea ca poate blocarea nu este la nivelul sacului lacrimal, ci la celalalt capat al canalului. Pasii pentru masaj sunt la fel ca mai sus. Se apasa usor la baza inferioara a narii afectate.

O alta metoda de masaj pentru desfundarea canalului lacrimal blocat este trecerea cu degetul/betisorul de-a lungul intregului canalul lacrimal pornind de la sacul lacrimal pana la baza inferioara a narilor. Apasa usor de-a lungul lui, fara a ridica mana sau betisorul de pe nas, apoi repeta miscarile, dar doar de sus in jos, nu si invers.

Antibiotice

Medicii ti-ar putea recomanda picaturile oculare cu antibiotice in cazul in care apare dacricistita. In acest caz, obstructia este insotita si de aparitia unei infectii locale care necesita tratament separat.

Sondajul canalului lacrimal

Reprezinta un lavaj al canalului si este o metoda foarte simpla pe care o face doar medicul oftalmolog. Atunci cand masajul esueaza ca metoda de desfundare se trece la permeabilizarea acestuia cu ajutorul unui ac bont. Se curata canalul lacrimal prin introducerea de lichid de-a lungul acestuia.

Interventiile chirurgicale sunt foarte rare in randul copiilor si nici nu se recomanda aceasta metoda decat ca ultima solutie.

Articole recomandate

Citeste si despre