Cand este necesar sa apelezi la fizioterapie pediatrica? Situatii in care bebelusul poate avea nevoie de ajutor

/ / Modificat: 2024-01-07
Cand este necesar sa apelezi la fizioterapie pediatrica? Situatii in care bebelusul poate avea nevoie de ajutor

Cand astepti sosirea unui copil te pregatesti cu tot ceea ce ai nevoie pentru a-i satisface toate nevoile micutului. Insa, in ciuda tuturor pregatirilor se poate intampla ca in timpul nasterii, sau dupa cateva saptamani ori luni, sa apara problemele care afecteaza sanatatea si bunastarea copilului. Unele dintre ele necesita interventia unui fizioterapeut pediatru.

Ce este fizioterapia pediatrica

Kinetoterapia pediatrica este o ramura oarecum necunoscuta a acestei discipline care se ocupa de consilierea, tratamentul si ingrijirea bebelusilor, copiilor si adolescentilor cu o intarziere generala in dezvoltarea lor, cu tulburari de miscare - congenitale sau dobandite - sau cu risc de a suferi de acestea. Prin resurse precum mobilizarile, exercitiile de intarire, tehnicile de respiratie, aplicarea de ajutoare posturale si adaptarea obiectelor, aceasta disciplina imbunatateste sau rezolva acele probleme care apar aproape intotdeauna pe neasteptate.

Mai presus de toate, kinetoterapeutii pentru copii folosesc instrumente precum jocul si stimularea invatarii miscarii pentru a realiza tratamentele sau interventiile impreuna cu familia si copilul.

Ce este fizioterapia neonatala

In cadrul acestei ramuri terapeutice se regaseste specialitatea de fizioterapie neonatala, care se ocupa de cazurile nou-nascutilor in prima luna de viata, fie pentru ca sunt prematuri, fie pentru ca a existat o complicatie la nastere sau pentru ca s-a folosit instrumentar, printre alte cazuri. Astfel, fizioterapia neonatala are ca scop imbunatatirea functiilor fundamentale ale bebelusului, cum ar fi respiratia, tonusul muscular, suptul si inghitirea, precum si promovarea dezvoltarii motorii a nou-nascutului sau tratamentul patologiilor si leziunilor.

De asemenea, are si un rol preventiv, deoarece fizioterapia neonatala ajuta la evitarea unor complicatii precum tulburarile neurologice si ortopedice, problemele respiratorii sau retardul motor al bebelusului.

Cand este necesar sa ducem bebelusul la un centru de fizioterapie pediatrica?

Cazurile in care un bebelus poate beneficia de fizioterapie pediatrica sunt foarte variate. Dincolo de bolile si afectiunile de origine neurologica, neuromusculara si genetica, acest tip de terapie este esential pentru a atenua, minimiza si preveni alterarile in dezvoltarea motorie si posturala, exista si alte anomalii cotidiene care pot fi tratate de catre un fizioterapeut pediatru. Iata cateva dintre cele mai frecvente:

  • Deformari craniene (plagiocefalia si brahicefalia sunt anomalii destul de frecvente)
  • Torticolis congenital (o anomalie care se observa la nastere sau in primele saptamani de viata si consta intr-o rigiditate a gatului care impiedica copilul sa intoarca capul si chiar provoaca dureri)
  • Displazia de sold (unii bebelusii se nasc cu o deplasare a femurului in afara soldului, fie de origine intrauterina, fie cauzata in timpul nasterii)
  • Dificultati de supt (Ankiloglosia sau frenul lingual scurt pot afecta suptul)
  • Disconfort digestiv (constipatia, colicile si refluxul sunt afectiuni foarte frecvente in primul an de viata al unui bebelus)
  • Bronsiolita (o infectie respiratorie virala localizata la nivelul bronhiolelor care afecteaza copiii cu varsta sub 2 ani)
  • Probleme cu abilitatile motorii (sunt descoperite dupa cateva luni, cand parintii incep sa observe anumite anomalii in dezvoltarea miscarilor, care se pot datora unor cauze congenitale sau dobandite, nedetectate la timp)

In toate aceste cazuri medicul pediatru poate recomanda o activitate de kinetoterapie pentru a rezolva problema si a face ca dezvoltarea copilului sa fie cat mai normala.

  • FOTO: freepik.com

Taguri Pediatrie Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre