Numarul de scutece murdarite de bebelus intr-o zi reperezinta un indicator esential pentru gradul de hidratare a copilului. De asemenea, in functie de acestea iti poti da seama daca bebelusul tau a mancat suficient sau nu intr-o zi. Parintii sunt adesea curiosi cam cate scutece trebuie sa ude copilul zilnic. Acestea depind de varsta lui!
Numarul de scutece udate depinde foarte mult de varsta copilului si de felul in care este hranit. Exista cativa parametri stabiliti de specialisti in functie de care iti poti da seama daca micutul tau uda sau nu suficiente scutece pe zi. Este important sa tii cont si sa notezi numarul de scutece udate. La consultatiile periodice, pediatrul te va intreba acest amanunt.
Nou nascuti
Primul scutec folosit trebuie sa apara inca din ziua in care se naste. Numarul scutecelor trebuie sa creasca semnificativ pana la sfarsitul primei saptamani de viata. Acesta ajunge cam pana la 5-6 scutece pe zi. Numarul scaunelor este mare in primele saptamani. Unii nou-nascuti pot avea scaun de mai multe ori pe zi.
1-3 luni
Bebelusul intre 1 si 3 luni trebuie sa ude in continuare cam 5-6 scutece pe zi (sau mai multe). Insa scaunele incep sa se rareasca in functie de modul in care este hranit.
Daca alaptezi copilul exista posibilitatea sa aiba scaun dupa fiecare masa, dar exista sansa si sa treaca cateva zile fara sa faca deloc.
Daca il hranesti cu biberonul exista un risc crescut de constipatie. In acest caz micutul nu face caca mai mult de 2-3 zile, mergi cu el la medic.
4-6 luni
Lucrurile nu se schimba foarte mult la aceasta varsta fata de lunile anterioare. Totusi, este un moment important pentru ca multi parinti incep diversificarea alimentatiei cam de la aceasta varsta.
Daca nu astepti pana la 6 luni pentru a-i da copilului alimente solide, asteapta-te la schimbari in numarul de scutece folosite pe zi. Acestea apar in primul rand in scaunul copilului care incepe sa isi schimbe consistenta si mirosul.
Multi parinti incep diversificarea cu orez, care are efect de constipatie. Este mai indicat sa incepi cu alte cereale, ca de exemplu fulgii de ovaz - ajuta la digestie. Chiar si asa asigura-te ca micutul are scaun la cel mult 3 zile.
Daca obisnuieste sa doarma toata noaptea poti sa il lasi fara sa ii schimbi scutecul. Dar daca se trezeste peste noapte trebuie sa il schimbi pentru a evita disconfortul si iritatia de la scutec ce i-ar putea perturba somnul.
7-9 luni
Asteapta-te ca de la 7 luni incolo bebelusul sa ude tot 5-6 scutece in fiecare zi. De asemenea, asigura-te ca are scaun la fiecare 3 zile sau chiar mai devreme.
La aceasta varsta toti bebelusii care incep diversificarea si digestia sufera transformari. Daca micutul tau este constipat da-i sa bea mai multa apa. Apeleaza si la fructe care ajuta la digestie. Sunt cele care incep cu litera "p": prune, pere, piersici etc.
1-2 ani
Copiii nu trec la olita decat dupa varsta de 1 an sau 2 ani, uneori o fac abia la 4 anisori (mai ales baietii). Pana atunci scutecele vor fi principala forma de a evita scaparea de pipi sau caca pe el. Insa dupa varsta de 1 an, copiii mai uda doar 4-5 scutece si au scaun o data la 2-3 zile.