Bebelusii sunt dedosebit de vulnerabili la temperaturile ridicate din timpul verii. In cazul bebelusilor, procentul de apa din corp este mai mare decat in cazul adultilor, si anume 80% apa, fata de 65% apa, cat are corpul unui adult.
Tocmai din acest motiv, riscul de deshidratare este foarte mare in cazul bebelusilor si se produce rapid in zilele calduroase de vara, cand micutii pierd rapid lichidul corporal.
Caldura este principalul factor care duce la aparitia deshidratarii corporale, insa aceasta poate aparea si in cazul in care bebelusul a suferit de varsaturi sau diaree. Prin urmare, indiferent de sezon, este important ca parintii sa fie atenti la semnele deshidratarii si sa le recunoasca usor, pentru a nu lasa problema sa se agraveze.
Simptomele deshidratarii la bebelusi
1. Fontanele sunt “scufundate”
Daca fontanelele , zonele moi ale craniului bebelusului par scufundate, mai mult decat in mod normal, este semn al deshidratarii.
Daca observi acest lucru trebuie sa mergi rapid cu bebelusul la medic pentru o evaluare. Daca micutul este alaptat i se va administra ser, iar mamei i se va recomanda cresterea frecventei hranirii bebelusului.
In cazul copiilor mai mari trebuie crescut aportul de apa primit zilnic.
2. Uda mai putine scutece
Daca bebelusul uda mai putine scutece decat de obicei, mai ales in timpul verii, este semn de deshidratare. Acesta urineaza mai putin, iar urina are o culoare mai inchisa si un miros mai intens.
Acest simptom poate aparea si in sezonul rece daca mama nu ii poate da suficient lapte de la san. Prin urmare este nevoie de un control medical pentru a determina daca bebelusul primeste suficient lapte.
In timpul verii, perioada hranirilor trebuie crescuta.
Un alt semn al deshidratarii este scaunul care este mai dur si mai uscat decat de obicei.
3. Gura uscata
Cand bebelusul are limba si buzle aspre si uscate este semn clar al deshidratarii. Vei observa, de asemenea, ca ochii si pielea acestuia sunt uscate. Tonul pielii devine palid sau chiar cenusiu. In acest stadiu trebuie sa mergi urgent la medic.
4. Somnolenta si iritabilitate
Un copil deshidratat este mai putin activ decat in mod normal, mai somnoros si lipsit de energie. Abia are puterea sa se miste, este letargic.
Exista si cazuri in care, din contra, bebelusii sunt irabili si plang in continuu, inconsolabil. Poate prezenta semne de foame si nu este niciodata multumit.
Este important sa stii ca un bebelus deshidratat plange fara lacrimi.
5. Pierdere in greutate
Cazurile de deshidratare usoara se pot observa printr-o scadere in greutate de aproximativ 5% din greutatea copilului. Dupa cum am mentionat anterior, 80% din corpul bebelusului este format din apa, iar deshidratarea implica o pierdere semnificativa in greutate.
Ce trebuie sa faci daca bebelusul este deshidratat?
Daca bebelusul tau are unul dintre simptomele de mai sus, mergi cu el la medic. Bebelusii se pot deshidrata foarte repede deoarece au un echilibru fiziologic slab. Deshidratarea se produce usor si poate avansa rapid, prin urmare se impune mersul rapid la cel mai apropiat spital.
De asemenea, este important sa mentii bebelusul hidratat. In zilele de vara hraneste-l cat mai des. Daca micutul are peste sase luni poti suplimenta dieta cu apa plata. In zilele de vara hranirea trebuie sa se faca la cerere deoarece prcopilul are nevoie de cat mai multe lichide, pe care le obtine din lapte (fie matern, fie lapte praf, dupa caz).
De asemenea, este important ca in momentul in care alaptezi sa te hidratezi corespunzator. Daca esti deshidratata productia de lapte poate scadea.
In cazul in care bebelusul a ajuns la varsta diversificarii alimentare ii poti oferi si apa plata, cat mai des posibil.
Sursa foto: pexels.com