Atunci cand bebelusii se imbolnavesc, mamicile pot alege sa ofere remedii naturale care adeseori pot face mai mult rau bebelusului. Dorinta de a gasi cel mai „natural” pentru bebelus nu este intotdeauna cea mai buna optiune, deoarece multe plante medicinale pot avea efecte secundare.
Nu uitati ca multe plante contin componente care, daca sunt luate in cantitati excesive sau intr-un moment nepotrivit, pot fi toxice pentru organism. De asemenea, parintii trebuie sa stie ca un copil nu poate fi tratat in acelasi mod ca un adult. Iata cateva ceaiuri din plante care pot fi periculoase pentru bebelusi:
Ceaiul de oregano
Se foloseste pentru a opri colicile, insa, datorita efectelor sale stimulatoare, aceasta planta poate provoca tulburari nervoase, precum si excitare cardiaca. Chiar si la femeile insarcinate poate provoca avort.
Ceai de musetel
Ceaiul de musetel este utilizat in mod normal pentru a controla si ameliora diareea si colicile la copiii cu varsta sub un an, dar expertii spun ca afecteaza vilozitatile intestinale si dezvoltarea sistemului imunitar.
Ceai de anason
Este unul dintre cele mai folosite ceaiuri pentru a calma un bebelus atunci cand este foarte nelinistit sau plange foarte mult. Acest ceai poate sa duca la somnolenta, deoarece este foarte puternic.
Ceaiul de fenicul
Un studiu publicat in revista „Food and Chemical Toxicology” a aratat ca estragolul (o componenta detectata in semintele de fenicul, cu care se face infuzia) a fost catalogata ca substanta cancerigena si toxica pentru gene, de aceea este interzis la copiii cu varsta sub 4 ani si chiar la femeile insarcinate sau care alapteaza.
Frunza de lamaie
Ceaiul din frunze lamaie se foloseste pentru indigestie, dar poate provoca reflux, deshidratare si, pentru ca el contine cofeina, nu este recomandat copiilor.
Infuzie de eucalipt
Aceasta planta stimuleaza circulatia sangelui si, prin urmare, ar putea provoca sangerari in timpul sarcinii. Mai mult, infuzia de eucalipt poate provoca greata, varsaturi sau diaree la femeile gravide. De asemenea, trece in laptele matern, deci ar putea provoca aceleasi tulburari si bebelusului alaptat.
Sursa: guiainfantil.com