Constipatia la nou nascuti, cauze si tratament

/ / Modificat: 2018-12-10
Constipatia la nou nascuti, cauze si tratament

Mai rau decat sa suferi de constipatie este poate doar sa iti vezi copilul ca sufera de ea. Constipatia la nou nascuti se produce cel mai adesea in perioadele de tranzitie alimentara, atunci cand micutul trece de la lapte matern la lapte praf, sau atunci cand incepe sa manance alimente solide.

Lipsa scaunului zilnic nu indica neaparat aparitia constipatiei, un indicator poate fi insa un scaun uscat si tare. Imediat ce identifici sursa constipatiei copilului tau, este important sa iei masuri astfel incat bebelusul sa simta cat mai putin disconfort.

Simptomele constipatiei la nou nascuti

Ca multe alte lucruri ce se produc in viata nou nascutului, constipatia poate fi mai greu de identificat atunci cand bebelusul tau sufera de ea; nu trebuie sa uiti faptul ca fiecare nou nascut are un anumit tipar atunci cand vine vorba de scaunul regulat; in timp ce un bebelus poate avea scaun imediat dupa ce a mancat, altul poate sa aiba un scutec curat o zi intreaga, fara un motiv evident. Iata ce trebuie sa urmaresti pentru a stii daca micutul tau sufera de constipatie:

1.Cum arata scaunul

Atunci cand nou nascutul sufera de constipatie, primul semn este faptul ca nu are scaun desi in mod evident cel mic incearca, iar atunci cand are, consistenta acestuia este uscata si tare, ceea ce ii creaza disconfort. Daca bebelusul nu a avut scaun in decurs de trei sau patru zile si nu se simte in largul lui, atunci cu siguranta constipatia este de vina.

2.Comportamentul nou nascutului

In afara de scaune uscate si tari, bebelusul tau iti va indica si altfel faptul ca nu se simte bine; un copil care se agita, plange, sau chiar tipa atunci cand are scaun, este un semn clar al constipatiei. Bebelusii foarte mici s-ar putea chiar sa isi ridice piciorusele spre piept, ca si cum ar incerca sa scape de ceva, ar putea sa se impotriveasca infasatului si chiar sa refuze laptele sau mancarea.

3.Cand trebuie sa suni medicul

Retine faptul ca daca vezi un scaun foarte apos in interiorul scutecului, s-ar putea sa nu fie diaree, ci un semn ca un scaun uscat si tare este blocat in intestin, permitand doar trecerea lichidelor reziduale. In acest caz, este indicat sa consulti un medic, care sa il ajute pe bebelus sa elimine scaunul.

Daca observi ca bebelusul tau are scaun care contine mucus sau sange, nu incerca remedii impotriva constipatiei acasa, ci mergi de urgenta la doctor.

Cauzele constipatiei la nou nascuti

Cea mai obisnuita cauza a constipatiei este o schimbare a alimentatiei, bebelusii care trec de la lapte matern la lapte praf sau de la lapte la alimente solide, putand suferi de constipatie, iar uneori, bebelusul poate fi afectat si atunci cand i se introduce un nou aliment in dieta, de exemplu carne sau anumite legume.

O alta cauza a constipatiei noului nascut si a bebelusului o poate constitui deshidratarea, pentru ca daca cel mic nu bea suficiente lichide, atunci scaunul sau va deveni uscat si tare, creand disconfort.

Uneori, anumite afectiuni si boli pot fi cauza constipatiei, insa nu si daca cel mic este un bebelus sanatos.

Cum sa tratezi constipatia nou nascutului

Din fericire, exista o serie de modalitati prin care poti sa iti ajuti bebelusul sau scape de constipatie, asa ca iata cateva dintre remediile care functioneaza:

  • Hidratarea. Asigura-te ca cel mic este suficient de hidratat si da-i sa bea apa, in afara de mesele zilnice cu lapte; urmareste daca apa are efect asupra constipatiei.
  • Fructele. Uneori putin suc de fructe, cum ar fi mere, prune sau pere, poate fi cea mai simpla modalitate de a scapa de constipatie.
  • Alimente adecvate. Daca bebelusul deja consuma mancare solida, serveste-i un piure de prune sau pere, care sunt fructele cunoscute ca fiind un bun remediu impotriva constipatiei, iar daca ii plac cerealele, evita-le pentru o perioada pe cele din orez si inlocuieste-le cu cereale din orz.
  • Exercitiile fizice si masajul. Aseaza bebelusul pe spate si tinandu-i picioarele ridicate imita pedalatul unei biciclete in aer, nu numai ca cel mic va fi amuzat, dar ii va fi mai usor sa elimine gazele, sau maseaza-i burtica cu blandete timp de 3-5 minute.
  • Supozitoarele cu glicerina. Daca constipatia este grava, consulta medicul pentru a-ti recomanda supozitoare cu glicerina care sa faciliteze lubrificatia scaunului; supozitoarele cu glicerina nu sunt recomandate pentru utilizare frecventa, asa ca nu apela la aceasta solutie prea des.

Taguri Constipatie Constipatie bebelusi Dieta constipatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre