Cu bebe la doctor : 7 intrebari pe care sa le adresezi medicului

/ / Modificat: 2007-06-26
Cu bebe la doctor : 7 intrebari pe care sa le adresezi medicului





 

A venit momentul in care trebuie sa mergi la medic pentru consultul bebelusului tau. Incerci sa tii minte toate acele intrebari pe care ti le-ai pus in minte pentru a-l intreba pe doctor cu privire la sanatatea bebelusului tau.

Din fericire, nelamuririle tale vor fi abordate fara sa trebuiasca sa intrebi ceva, insa desigur pot exista si intrebari ce va trebui sa le adresezi oricum.

Acest examen este sansa ta de a evalua sanatatea copilului tau. Acestea sunt cateva dintre intrebarile la care ar trebui sa ai raspuns la sfarsitul vizitei la medic:

1. Copilul meu se dezvolta normal?

Nu conteaza foarte mult daca copilul tau se indeparteaza usor de curba de crestere normala. Un copil ce s-a situat mereu la nivelul 5 din functia de repartie pentru inaltime reprezinta o situatie mai putin ingrijoratoare ( sau chiar deloc ingrijoratoare) fata de situatia in care un copil ce se situa la nivelul 75, a ajuns la 10.

Copilul care s-a situat constant la nivelul 95 din functia de repartie la greutate, nu prezinta motive de ingrijorare fata de unul care a evoluat de la 25 la 90.

Evidenta acestor curbe de crestere este absolut esentiala in cazul unor profesionisti ce au grija de sanatatea copilului. Intreaba de curba de dezvoltare a copilului tau pentru a-ti face o idee.

2. Copilul meu e pregatit pentru imunizari?

Racelile, temperaturile usor crescute si afectiunile minore nu reprezinta o cauza de a intarzia imunizarile. Adu-ti aminte sa intrebi despre vaccinul antigripal in lunile Octombrie-Ianuarie. Medicul recomanda vaccinul contra varicelei?

3. Copilul meu are o dieta corespunzatoare?

Majoritatea parintilor sunt ingrijorati ca dieta copiilor este deficitara in ceva anume. Acest consult la medic reprezinta momentul oportun de a confirma sau infirma aceste ingrijorari si de a primi sfaturi privind corectarea lor sau de a-i asigura pe parinti ca dieta este corecta.

Sugestiile privind dieta provin din mai multe surse: reviste, bunici, prieteni si carti. Consultul reprezinta momentul de a confirma daca acest sfat este un bun indrumator sau nu.

4. Acest lucru este normal la copilul meu?

Acest lucru poate fi orice, dar multi parinti au mici ingrijorari cu privire la faptul ca nu sunt cu adevarat ingrijorati, ci doar se intreaba daca este sau nu normal.

O unghie care este crescuta diferit, un semn din nastere ce pare diferit sau poate ce forma au urechile, toate sunt exemple de lucruri pe care parintii le vad ca de obicei suspecte sunt normale, insa au nevoie de asigurare. Acest consult este momentul potrivit de a lamuri astfel de ingrijorari.

5. Tensiunea copilului meu este normala?

Incepand cu varsta de 3 ani, este recomandat ca fiecarui copil sa i se ia tensiunea, ca parte a consultului medical.

Cresterea tensiunii arteriale duce la probleme fara a duce la prea multe simptome si poate fi primul semn a unei afectiuni ce trebuie investigate.

6. Este acest test necesar?

Exista cateva teste de rutina recomandate copiilor. Unul dintre acestea este cel al hemoglobinei, de obicei realizat la 9-12 luni, altul fiind analiza urinii, realizat o data oricand intre varsta de 4-6 ani.

Acestea sunt analizele de rutina. Un examen al pelvisului si al secretiilor vaginale sunt recomandate pentru adolescentele sexual active.

La fiecare an din viata sunt recomandate: testul pentru tuberculoza si colesterol. Intreba medicul ce alte analize mai sunt necesare varstei corespunzatoare copilului tau.

7. Comportamentul copilului meu pare in regula?

Dezvoltarea in acest aspect tine de cele 4 categorii:

  • functiile fine motorii

  • calitatile sociale

  • dezvoltarea limbajului si vorbirea.

    Medicul ar trebui observe copilul tau si sa intrebe despre acesta astfel incat sa iti poata da un raspuns in privinta fiecarei categorii.

  • Articole recomandate

    Citeste si despre