Dermatita de scutec este o inflamatie a pielii, cauzata de anumite substante iritante sau ciuperci care intra in contact cu pielea bebelusului. Ea nu trebuie confundata cu candidoza pielii, o afectiune mult mai grava, care necesita o abordare terapeutica diferita.
Afla care sunt cauzele dermatitei de scutec la bebelus, cum se manifesta si care sunt cele mai eficiente tratamente!
Ce este dermatita de scutec
Iritatia si inflamatia pielii sub scutec poate aparea la copiii de toate varstele, dar este cel mai des intalnita la bebelusii cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni. Specialistii spun ca dermatita de scutec se poate instala si pe fondul diareei prelungite la copiii de varste mai mari. Persoanele in varsta, imobilizate la pat sau invalizii care folosesc scutece pentru adulti prezinta si ei un risc crescut de a dezvolta dermatita in zona intima.
Dermatita de scutec: cauze
Nerespectarea regulilor de igiena intima, umiditatea si temperatura ridicata constituie principalele cauze ale aparitiei dermatitei de scutec la bebelusi. Pielea copilului trebuie pastrata mereu uscata si curata. In caz contrar, infectia fungica se activeaza si ataca pielea.
Daca scutecul bebelusului nu este schimbat la timp, contactul prelungit cu urina si fecalele va provoca inevitabil iritatia pielii din zona fesiera, precum si din zona organelor genitale. De multe ori, scaunele bebelusilor care sufera de dermatita de scutec sunt infestate cu fungi de tipul Candida albicans, o ciuperca care traieste si se dezvolta de multe ori in intestin.
Reproducerea activa a fungilor sau ciupercilor este declansata de tratamentul cu antibiotice. Se stie ca antibioticele omoara bacteriile, insa nu au niciun efect asupra ciupercilor. Bacteriile si fungii sunt microorganisme care se lupta in permanenta intre ele pentru nutrienti. Inhibarea cresterii bacteriilor contribuie la dezvoltarea ciupercilor si viceversa.
In cazuri foarte rare, dermatita de contact este cauzata de o alimentatia saraca in zinc sau vitamina B7 (biotina).
Dermatita de scutec nu trebuie confundata cu dermatita alergica sau alte boli congenitale precum dermatita atopica sau acrodermatita enteropatica. Daca iritatia pielii a aparut pe fondul utilizarii unor scutece, creme sau servetele umede noi, intrerupe imediat utilizarea lor.
Dermatita de scutec: semne si simptome
Dermatita de scutec se recunoaste dupa urmatoarele simptome:
• pielea din zona genitala si fesiera este puternic inflamata si iritata;
• zona afectata capata o culoare rosie;
• in unele cazuri, se pot observa mici vezicule sau ulceratii;
• copilul este agitat, plange si trage de scutec, incearcand sa si-l scoata.
La unii copii, dermatita de scutec poate indica o boala grava, care necesita o abordare terapeutica diferita. Suna imediat la medic, daca:
• se instaleaza febra;
• inflamatia se amplifica, zona iritata se umfla sau capata o nuanta violacee-albastra;
• copilului incepe sa-i cada parul;
• bebelusul prezinta intarzieri de crestere si dezvoltare psihomotorie;
• pe pielea inflamata s-au format ulceratii purulente;
• tratamentul la domiciliu nu are niciun efect dupa 4-7 zile.
Cum se trateaza dermatita de scutec
Igiena corespunzatoare, alaturi de utilizarea unor creme cu efect antiinflamator si antimicrobian, constituie cele doua compomente esentiale ale tratamentului dermatitei de scutec.
Iata principalele reguli pe care trebuie sa le urmezi:
• Schimba scutecul copilului de cel putin 4 ori pe zi;
• Dupa indepartarea scutecului ud, spala zona genitala si fesele copilului sub un jet de apa calda;
• Limiteaza utilizarea produselor igienice cu parfum puternic;
• Pentru igiena zilnica a bebelusului, utilizeaza un sapun hipo-alergen sau doar apa calduta;
• Renunta la servetelele umede;
• Usuca bine pielea copilului, cu ajutorul unui prosop moale. Nu freca, pentru a nu agrava iritatia;
• Aplica pe pielea afectata de dermatita o crema sau un unguent pe baza de zinc, lanolina, sau vaselina. Unguentele care contin zinc sunt cele mai indicate. Au o puternica actiune antimicrobiana, vindeca bine ranile si nu provoaca alergii. Ele pot fi cumparate fara reteta de la orice farmacie. Vaselina in stare pura, pe de alta parte, creeaza pe pielea copilului o bariera de protectie impotriva apei si a microbilor;
• Daca in camera este foarte cald, lasa copilul dezbracat, pentru a preveni agravarea afectiunii pe fondul transpiratiei.
Inflamatiile severe ale pielii se trateaza cu creme sau unguente pe baza de preparate hormonale anti-inflamatorii. Tratamentul se va administra sub stricta supraveghere medicala.
Daca simptomele nu se amelioreaza dupa 2 zile, este posibil ca bebelusul sa sufere de o candidoza a pielii. Semnul distinctiv este prezenta unor pete rosii, mici in centrul zonei de piele inflamate. In astfel de cazuri, medicul va prescrie un preparat antifungic, cum ar fi Nistatin sau Miconazol.
Cum poate fi prevenita dermatita de scutec
Fara doar si poate, utilizarea scutecelor contribuie la dezvoltarea acestui tip de dermatita. Renuntarea la scutec si deprinderea copilului cu mersul la olita reprezinta cel mai eficient mijloc de prevenire a dermatitei de scutec.
Atentie, insa! Nu scutecul in sine provoaca dermatita, ci utilizarea lui improprie. Comparativ cu scutecele de panza, cele moderne sunt mult mai sigure si protejeaza copilul de iritatii atunci cand sunt schimbate des. Pentru a-ti feri copilul de dermatita de scutec, respecta sfaturile de mai jos:
• Foloseste scutece moderne. Acestea reduc semnificativ frecventa si severitatea episoadelor de dermatita de scutec;
• Schimba scutecul sugarului dupa fiecare scaun. In cazul copiilor mai mari, acesta trebuie schimbat de cel putin 4 ori pe zi;
• Spala cu atentie zona genitala si fesele copilului sub un jet de apa calduta, de fiecare data cand ii schimbi scutecul;
• Aplica in zona scutecului o crema cu zinc, vaselina sau lanolina;
• Limiteaza utilizarea cremelor, sapunurilor si servetelor umede cu miros puternic.