Pe masura ce pielea bebelusului tau se adapteaza la lumea exterioara, este obisnuit ca acesta sa dezvolte afectiuni ale pielii nou-nascutilor. Desi sunt de obicei benigne si trecatoare, afectiuni precum acneea bebelusului, milia, eritemul toxic si dermatita seboreica pot parea ingrijoratoare. Poate parea imposibil sa ignori dermatita seboreica si sa o lasi sa se rezolve de la sine, asa ca multi oameni se intreaba despre tratamente sigure si eficiente.
Daca observi solzi pe scalpul bebelusului, s-ar putea sa te intrebi la ce te uiti si sa iti faci griji cu privire la cauza sa. Cojile poate avea un aspect neplacut, dar il deranjeaza pe bebelusul tau?
Ce este dermatita seboreica la copii
Dermatita seboreica la bebelusi se refera la scuame rosii, albe sau galbene si uleioase pe scalp. Uneori poate aparea si pe frunte, pe podul nasului, in spatele urechilor sau in zona scutecului si a pliurilor pielii. Desi poate parea inconfortabila, de obicei ii deranjeaza mai mult pe parinti decat pe copil. Peste jumatate dintre bebelusi sunt afectati de dermatita seboreica la un moment dat in primele trei luni, iar daca nu sunt tratati, de obicei se rezolva de la sine.
Metode de tratament
Deci, cum scapi de cojile de pe cap? Desi dermatita seboreica dispare adesea de la sine in timp, este posibil sa vrei sa contribui la accelerarea procesului. Ca intotdeauna, consulta-te cu medicul pediatru inainte de a incepe un nou tratament. Iata cateva metode de tratament pe care sa le incerci acasa:
Agenti de inmuiere sau agenti de hidratare - nu exista cel mai bun ulei pentru cojite, multe uleiuri si lotiuni, cum ar fi Vaselina, uleiul mineral, uleiul pentru bebelusi sau chiar uleiul de cocos, pot ajuta la dizolvarea excesului de uleiuri care cauzeaza lipirea pielii de scalpul solzos. Cu toate acestea, asigura-te ca speli uleiul dupa tratament, deoarece acestea pot agrava acumularea de cruste de leagan daca sunt lasate la locul lor.
Spala-l cu un sampon delicat pentru copii - Ingredientele din samponul pentru bebelusi pot sparge si spala uleiurile scalpului, reducand cojile de piele care se lipesc de cap in cazul dermatitei seboreice. Asa cum am mentionat mai sus, samponul pentru bebelusi trebuie folosit si dupa un tratament sau o aplicare de ulei. Foloseste un sampon delicat sau hipoalergenic, cum ar fi unul fara parfum sau substante chimice adaugate, astfel incat sa nu irite pielea bebelusului.
Indepartare manuala - Desi nu ar trebui sa le zgarii, dermatita seboreica incapatanata a bebelusului tau nu raspunde la spalarea normala a parului si la aplicarea de uleiuri si lotiuni fara prescriptie medicala, poti incerca sa indepartezi manual o parte din fulgi cu o perie moale, un pieptene sau o periuta de dinti. Daca incerci sa iti folosesti unghia pentru a culege scuamele, risti sa zgarii scalpul, sa iriti si mai mult pielea si sa produci o infectie.
Aloe Vera - gelul sau crema de aloe vera si-a demonstrat capacitatea de a reduce aparitia crustei de leagan. Aplica aloe de doua ori pe zi pe zonele afectate, timp de patru pana la sase saptamani, pentru a observa o imbunatatire semnificativa a aspectului scalar. Din nou, alege un gel fara parfum sau ingrediente adaugate care ar putea irita pielea bebelusului.
Uleiuri esentiale - Uleiurile esentiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, ar putea ajuta la reducerea prezentei drojdiei pe piele, care ar putea contribui la aparitia dermatitei seboreice a bebelusului tau. Alte uleiuri esentiale, cum ar fi geraniul si lamaia, pot reduce inflamatia daca sunt aplicate local. In schimb, parfumul acestor uleiuri este foarte puternic. In cazul pielii sensibile a unui bebelus, un parfum puternic poate irita si mai mult pielea.
FOTO: freepik.com