Diareea acuta la sugar

/ / Modificat: 2010-11-15
Diareea acuta la sugar
Intrebare:

- Am o fetita de 4 luni. O alimentez exclusiv la san. Are diaree de 2 zile (5-6 scaune pe zi, mai moi ca de obicei). In mod normal avea un singur scaun la 2-3 zile. Ce pot sa fac?

Raspuns:

Diareea acuta este definita prin cresterea brusca a numarului de scaune pe zi, reducerea consistentei acestora (scaune mai moi decat de obicei), aspect muco-grunjos, apos, muco-purulent sau sangvinolent sau alte aspecte neobisnuite ale scaunului.


Diareea acuta este definita prin cresterea brusca a numarului de scaune pe zi, reducerea consistentei acestora (scaune mai moi decat de obicei), aspect muco-grunjos, apos, muco-purulent sau sangvinolent sau alte aspecte neobisnuite ale scaunului.

Diareea acuta la aceasta varsta poate fi determinata cel mai frecvent de:

  • infectii: atat intestinale (gastroenterale) cat si parenterale: orice infectie din organism (rinofaringita, otita medie, otomastoidita, infectie urinara, boli infecto-contagioase) se poate insoti la sugar de diaree acuta
  • antibiotice administrate pentru alte afectiuni
  • greseli alimentare sau alergii alimentare; in cazul sugarilor alimentati la san, alimentatia mamei trebuie avuta in vedere
  • malnutritia, prin scaderea tolerantei digestive si a imunitatii poate determina diaree.

    Factorii favorizanti ai bolii diareice sunt: greseli de igiena individuala si a mediului, factori meteorologici (prea frig sau prea cald), factori constitutionali: varsta mica (nou-nascut sau sugar 1-3 luni), greutate mica la nastere, prematuritate, alte afectiuni.

    Tratamentul corect al diareei la sugar se face in functie de examenul clinic, care permite aprecierea severitatii bolii diareice si gradul deshidratarii. Daca diareea nu este severa si copilul poate fi hidratat pe cale orala (nu varsa tot ce primeste) atunci tratamentul clasic al diareei acute cuprinde:

  • etapa de inlocuire a pierderilor hidroelectrolitice (prin scaunele moi, varsaturi si febra se pierde o mare cantitate de apa si saruri minerale) care dureaza cam 4 ore si in care se administreaza sugarului anumite solutii hidroelectrolitice cu adaus de glucoza, special concepute si dozate pentru administrare la copii (exemplu: GESOL); cantitatile administrate sunt indicate de catre medic in functie de greutatea copilului si de pierderile lichidiene suferite (apreciate prin numarul de scaune, varsaturi, prezenta sau absenta febrei si prin scaderea ponderala a copilului de la debutul diareei)
  • etapa de tranzitie: care nu trebuie sa dureze mai mult de 24 de ore si in care se dau sugarului apa de orez sau supa de morcovi; unii medici considera inutila aceasta etapa, recomandand trecerea direct la etapa de realimentare, mai ales daca starea copilului e buna si acesta are pofta de mancare
  • etapa de realimentare: se poate incepe imediat dupa ce au fost inlocuite pierderile si consta in alimentatia cu lapte sarac in lactoza. In cazul sugarului alimentat la san, se continua alimentatia naturala imediat dupa inlocuirea pierderilor: laptele matern este bine tolerat, are actiune antimicrobiana si contine factori hormonali si enzimatici de neinlocuit. Daca se incepuse de putin timp diversificarea (cu 1-2 alimente) inainte de episodul diareic, se va relua diversificarea de la inceput dupa terminarea diareei.
  • Medicamentele antidiareeice sunt utilizate rar inainte de varsta de 2-3 ani iar tratamentul cu antibiotice este necesar numai daca coprocultura a izolat un agent infectios sau daca exista suspiciunea unei infectii bacteriene.
  • Exista insa si cazuri de diaree acuta grava, cu deshidratare severa, in care este nevoie de tratament in spital, cu hidratare parenterala (cu perfuzii). De aceea, pentru aprecierea gradului de deshidratare, sugarul trebuie sa fie consultat de catre un medic. Intre timp, continuati cu incredere alimentatia san.



    Alina Pop-Began

    - Medic rezident -

    -Anestezie si Terapie Intensiva-
     

    Detalii specialist

  • Taguri Diareea la nou nascuti

    Articole recomandate

    Citeste si despre