Eritroblastoza fetala este o anemie hemolitica care apare la fat sau la nou-nascut. Ea este cauzata de o incompatibilitate la nivel sanguin intre mama si fat (in special a factorului Rh) care are loc prin transmiterea transplacentara de anticorpi materni.
Care sunt cauzele?
Eritroblastoza fetala clasica rezulta din incompatibilitatea Rh0 (D). Aceasta se dezvolta atunci cand un Rh-negativ al femeii se intersecteaza cu un Rh-pozitiv al barbatului si produsul conceptiei lor, adica fatul, are Rh-pozitiv.
Nu numai incompatibilitatea Rh sta la baza aparitiei eritroblastozei fetale, mai exista si alte tipuri de incompatibilitati feto-maternale, dar ele sunt foarte rare. Unele dintre acestea includ nepotrivirea grupelor de sange (sistemul AOB) intre mama si copil.
Se pare ca eritroblastoza etse foarte rar intalnita in prima sarcina a unei femei si ca exista o predispozitie mai mare a sarcinile ulterioare. Atunci poate aparea sensibilizarea Rh-ului.
Astfel, sistemul imunitar al mamei citeste celulele Rh ale fatului ca fiind straine. Astfel, el incepe sa creeze anticorpi care traverseaza placenta si se indreapta impotriva lor. Efectul consta in distrugerea celulelor rosii din sange, ceea ce poate determina imbolnavirea grava a fatului. Aceasta afectiune la fat este depistabila la nastere si se numeste boala hemolitica.
Care sunt simptomele?
In timpul sarcinii, eritroblastoza fetala isi poate face simtita prezenta prin:
-
ficat, splina sau inima marita la fat (prin ecografie);
-
acumulartea de lichid amniotic in abdomenul fatului;
-
lichid amniotic colorat in galben
Dupa nastere, copilul poate manifesta urmatoarele simptome:
-
colorare a pielii specifica anemiei (paloare);
-
coloarare galbena a pielii in urma icterului cauzat de nivelul crescut de bilirubina;
-
ficat sau splina marita;
-
probleme cu respiratia etc.
Cum se pune diagnosticul?
Inainte de sarcina
Diagnosticarea acestei incompatibilitati poate fi facuta inca din timpul analizelor prenatale. Depistarea afectiunii poate necesita screeningul antigenilor maternali sau testarea anticorpilor Rh pozitivi din sangele mamei.
In timpul sarcinii
Ecografia este o alta metoda care ii poate ajuta pe medici sa stabileasca diagnosticul la fat in timpul sarinii. Cu ajutorul ei, ei evalueaza fluxul de sange si alte probleme de apar la nivelul vaselor de sange, tesuturilor si organelor.
In unele cazuri, in care exista suspiciuni foarte mari, medicii pot sfatui gravida sa faca amniocenteza. Este o metoda de diagnosticare a celor mai grave anomalii cromozomiale si genetice si a anumitor boli din nastere. Insa este o metoda invaziva, care presupune multe riscuri pentru fat.
De asemenea, se poate recurge la prelavarea unor probe de tesut din cordonul ombilical al fatului care ii ajuta pe medicii sa verifice:
-
anticorpii;
-
anemia;
-
bilirubina etc.
Dupa nastere
Dupa nasterea copilului, medicii pot face mai multe teste suplimentare pentru diagnosticarea eritroblastozei:
-
analiza sangelui din cordonul ombilical;
-
factorul Rh;
-
testarea numarului de globule rosii etc.
Cum se trateaza?
Eritroblastoza fetala poate fi tratata atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere, in functie d momentul in care e depistata.
In perioada gestationala, aceasta include in principal transfuzii de sange (intrauterine) cu celule rosii in sangele din corpul fatului. Acesta are rolul de a inlocui sangele afectat. Este o procedura delicata si cu multe riscuri, pentru ca exista pericolul ca fatul sa se miste in timpul acestei proceduri.
Dupa nastere, bebelusul este luat sub supraveghere medicala de catre pediatru si se stabileste o schema de tratament pe baza:
-
varstei gestationale (daca a fost nascut la termen sau prematur);
-
starii de sanatate;
-
istoricului medical;
-
stadiului de evolutie al bolii;
-
tolerantei la anumite medicamente.
Odata stabiliti acesti parametri, medicii recurg tot la transfuzii de sange pentru tratarea anemiei severe, dar si de lichide in vederea scaderii hipertensiunii. Transfuziile ar putea fi repetate pana cand nivelurile de bilirubina scad.