In sezonul rece, peste 40% dintre copii se imbolnavesc de gripa. Terapia cu aerosoli iti vine in ajutor, atat tie ca parinte, cat si copilului, care va putea respira mai bine. Problema cu aerosolii este ca nu toti copiii mici ii tolereaza, speriindu-se ba de zgomotul nebulizatorului, ba de masca care li se aplica pe fata. In cazul bebelusilor, momentul ideal pentru aerosoli este atunci dorm.
Ce afectiuni pot fi tratate cu aerosoli?
Terapia cu aerosoli este utila in cazul afectiunilor aparatului respirator superior, dar si in cazul unor afectiuni pulmonare. Dintre afectiunile ORL care pot fi tratate cu ajutorul aerosolilor fac parte: sinuzitele, rinofaringitele, amigdalitele si laringitele. Medicii recomanda terapia cu aerosoli si in cazul unor afectiunile pulmonare precum: bronsite, bronsiolite, astm bronsic, traheite sau bronsiectazii.
Este sigur sa ii faci copilul tratamentul cu aerosoli in somn?
Specilistii spun ca da. Dificultatea cu care se pot confrunta parintii consta in gasirea momentului propice pentru aplicarea tratamentului. De regula, cel mai bun moment sa treci la "atac" este atunci cand bebelusul doarme profund si nu risti sa il trezesti. In cazul anumitor copii, momentul de somn profund intervine imediat dupa ce au adormit. Iti poti da seama ca cel mic doarme profund daca si-a scot suzeta singur din gura sau daca a incetat sa se foiasca in patut de cel putin 10 minute. Este foarte important ca bebelusul sa stea in pozitia corecta in timpul tratamentului, aceasta fiind pozitia verticala. Daca bebelusul a adormit in patut, incearca sa il ridici usor si sa ii sprijini spatele si gatul de o perna sau de bratul tau, apoi pune-i masca pentru aerosoli.
Cel mai simplu este cand bebelusul a adormit in carut. El are deja pozitia ideala pentru aplicarea mastii pe fata si nu mai trebuie sustinut de un parinte. Poti profita asadar de momentele in care bebelusul doarme in carut pentru a-i face tratamentul cu aerosoli. Pentru a te asigura ca cel mic primeste toata cantitatea de medicament, trebuie sa folosesti corect aparatul.
Daca eviti sa ii pui masca pe fata, de teama sa nu se treasca si sa planga, cea mai mare parte a medicamentului se va risipi. In egala masura, daca incearci sa ii faci tratamentul in timp ce doarme folosind doar furtunul, terapia nu va avea niciun efect.
Ce faci cand bebe doarme agitat si se trezeste in timpul tratamentului?
Unii copii se trezesc la orice miscare, protesteaza, trag de masca sau de furtun, imping aparatul, facand misiunea parintilor imposibila. Daca cel mic are somnul agitat si se trezeste in timpul tratamentului, refuzand sa coopereze, nu te descuraja. Exista si alte solutii. Iata cateva dintre ele, testate de mamici cu experienta: Combina tratamentul cu aerosoli cu activitatea lui preferata, ceva ce face rar si care ii trezeste imediat interesul. Unii copii sunt atenti la tableta, la laptop sau la cartile cu povesti ilustrate. Altii stau linistiti daca te uiti impreuna cu ei la desene animate.
O alta varianta este sa il pui pe cel mic in scaunul pentru bebelus, iar pe masuta din fata sa ii pui un obiect colorat, care sa il fascineze. Cand este asezat pe scaun, ii poti tine masca usor, fara a exista riscul ca cel mic sa impinga aparatul.
Care este cel mai bun aparat de aerosoli?
Exista mai multe feluri de aparate de aerosoli pe piata. Cele mai cunoscute sunt nebulizatoarele, convenabile ca pret. Dezavantajul acestor aparate este ca sunt destul de zgomotoase si copiii mici se pot speria usor de sunetele pe care le produce in timpul fucntionarii.
Exista si aparate cu ultrasunete, fara compresor, mai scumpe, dar mult mai silentioase. Sunt potrivite pentru bebelusii care se trezesc la orice zgomot. Lungimea furtunului care se ataseaza la aparat si la masca variaza in functie de model si de firma producatoare. Un aparat cu furtunul lung nu este neaparat si cel mai bun.
Sfatul specialistilor este sa optezi pentru un aparat de aerosoli produs de o firma consacrata in producerea si comercializarea aparaturii medicale.