Infectiile urechii la bebelusi - simptome, tratament si prevenire

/ / Modificat: 2017-09-18
Infectiile urechii la bebelusi - simptome, tratament si prevenire

Infectia urechii este de multe ori cauza noptilor nedormite si una dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni la sugari si copii mici. Statisticile arata ca peste 75% dintre copiii mai mici de 3-4 ani experimenteaza dureri ale urechii. De aceea este important sa retii cum sa recunosti usor o infectie a urechii, ce masuri terapeutice se impun si cum sa o previi.

De ce sunt infectiile urechii atat de raspandite la bebelusi?

Urechea medie intra frecvent in contact cu germeni care pot provoca o infectie, prin intermediul unui canal mic, cunoscut sub numele de trompa lui Eustachio sau tuba auditiva. Acest canal face legatura intre timpan si nazofaringe si ajuta la egalizarea presiunii. Numai ca gatul, impreuna cu nasul, servesc drept teren pentru o multime de bacterii.

La adulti, trompa lui Eustachio atinge o lungime de aproximativ 3.5 cm, insa la bebelusi, ea este mai scurta, lata si orizontala. Din acest motiv, secretiile din gat si din nas, contaminate cu diferiti germeni, ajung mai usor la nivelul timpanului. Aici, bacteriile se dezvolta nestingherit si ajung sa cauzeze infectii.

Printre cele mai comune infectii ale urechii medii sunt otitele. Ele sunt favorizate de viroze, care cauzeaza infundarea cailor nazale cu mucozitati. Mucozitatile trec cu usurinta in trompa lui Eustachio, care se blocheaza si se inflameaza. Secretiile stagneaza astfel la nivelul timpanului, provocand infectia care duce la aparitia otitei.

De ce este important sa tratezi infectiile urechii la timp?

Auzul copilului tau depinde de vibratiile corespunzatoare ale timpanului si ale structurilor de mijloc. Infectiile repetate la nivelul urechii medii pot deteriora timpanul, in timp ce acumularea repetata de lichide amortizeaza vibratiile, ambele interferand cu calitatea auzului. De aceea, este imperios necesar sa iei in serios orice infectie a urechii, mai ales daca micutul tau se afla la varsta cand incepe sa invete sa vorbeasca. Pierderile periodice ale auzului pot duce la intarzieri de vorbire sau chiar la probleme de limbaj care pot afecta performanta scolara mai tarziu.

Cum poti depista o infectie a urechii?

Primul semn ca ceva este in neregula este suferinta copilului, care se plange ca il doare o ureche. In cazul in care tratamentul este aplicat in faza incipienta a bolii, recuperarea este rapida. In cazul unei infectii severe, invata sa-i citesti limbajul corpului. Este foarte putin probabil ca micutul sa faca febra. Infectiile urechii nu sunt insotite de temperatura decat in cazul in care exista si o infectie respiratorie severa.

Secretiile nazale iti indica ce se intampla cu urechea

La nou-nascuti, infectiile la nivelul urechii medii survin de regula dupa o raceala. Prin urmare, secretiile nazale reflecta de cele mai multe ori ceea ce se intampla in ureche. De multe ori, boala debuteaza bland. Micutul are nasul usor infundat si prezinta o secretie apoasa, clara. Dupa cateva zile insa, devine irascibil, iar secretiile nazale capata o culoare galben-verzuie.

Durerile din timpul noptii

In cazul in care copilul se trezeste pe timpul noptii si acuza dureri, mai ales cand este si racit, mergi imediat la un medic specialist. Pe masura ce lichidul infectat apasa asupra timpanului, cel mic va avea probleme sa se intinda pe spate. Pentru a atenua presiunea din ureche, roaga-l sa se culce pe o parte, astfel incat urechea inflamata sa fie indreptata in sus.

Daca micutul tau este racit si ii curg ochii, prezinta-te cu el la camera de garda. La bebelusi, secretia la nivelul ochilor poate indica un canal lacrimal infundat, insa atunci cand este insotita de o raceala, mai ales la copiii mai mari de doi ani, aceasta inseamna de regula sinusuri infundate si / sau o infectie a urechii.

De ce trebuie sa consulti medicul specialist?

Infectiile urechii sunt greu de tratat pe nevazute. De aceea, medicul specialist trebuie sa examineze atat timpanul, cat si tractul respirator al copilului.

Infectiile usoare pana la moderate se vindeca complet, fara antibiotice. Parintele trebuie sa observe copilul si sa anunte medicul de indata ce remarca aparitia unor simptome noi. Acesta nu-i va prescrie antibiotice, chiar daca exista lichid in spatele urechii medii, decat in cazul in care starea copilului nu se imbunatateste de la sine in 2-3 zile.

Ce inseamna cand copilul se trage de ureche des?

Trasul de ureche nu este neaparat un semn de infectie. Un bebelus poate avea un astfel de comportament atunci cand ii ies dintisorii si il dor gingiile sau cand, pur si simplu, si-a descoperit urechile si ii face placere sa se traga de ele.

Daca bebelusul este insa racit, ii curg ochii si nasul si se trage de urechi, problema nu este legata de eruptia dintilor de lapte. Este un semn clar ca il doare urechea din cauza acumularii de lichid in urechea medie.

Cum poti preveni infectiile urechii la bebelusi?

Acum ca ai aflat cum isi fac microbii drum in urechiusele bebelusului tau, iata cateva reguli de care sa tii cont, pentru a preveni acumularea de lichid la nivelul timpanului si aparitia unei infectii la nivelul urechii medii.

• Alapteaza-l la san: laptele matern asigura imunitate naturala crescuta;

• Tine bebelusul in pozitie verticala: hraneste-ti copilul intr-o pozitie cat mai dreapta si pastreza-l in pozitie verticala cel putin 30 de minute dupa aceea;

• Tine bebelusul departe de alergeni: substantele iritante pot provoca acumularea de lichid in conductele nazale si in urechea medie. Tine jucariile de plus si animalele de companie departe de copil, atunci cand doarme si, foarte important, nu fuma sub nicio forma langa bebelus;

Renunta la suzeta: studiile de specialitate au stabilit ca exista o legatura intre frecventa utilizarii suzetei si infectiile urechii. Foloseste suzeta cat mai putin pe timpul noptii, mai ales daca a implinit deja 6 luni;

• Intareste-i sistemul imunitar: fructele si legumele imbunatatesc sistemul imunitar al bebelusilor, asa ca incearca sa-i oferi o varietate cat mai mare din aceste alimente;

• Bebelusul tau va creste: pe masura ce copilul creste, trompa lui Eustachio devine mai lunga, mai ingusta si mai inclinata, ingreunand acumularea de microbi si fluide in urechea medie. In acelasi timp, sistemul lui imunitar ajunge la maturitate, reducand la minim riscul acestor infectii.

Taguri Otite copii Mancarime urechi Infectii urechi copii Prevenire infectii urechi copii

Articole recomandate

Citeste si despre