Apa este una dintre cerintele de baza ale corpului uman si, din acest motiv, punem cu totii un mare accent pe consumul unor cantitati mari de apa pe parcursul zilei. Acelasi lucru este valabil si in cazul bebelusilor. Cu toate acestea, apa nu ar trebui introdusa inainte de varsta de sase luni sau pana cand sau daca medicul va sfatuieste sa faceti acest lucru. Acest lucru se datoreaza faptului ca, uneori, introducerea apei prea devreme sau hranirea bebelusului cu apa in exces (prin adaugarea de mai multa apa in formula de lapte praf, amestecarea apei in laptele matern sau pur si simplu hranirea cu apa) poate duce la intoxicatie cu apa.
Ce este intoxicatia cu apa?
In cuvinte simple, intoxicatia cu apa sau toxemia hidrica la sugari este o afectiune care apare atunci cand organismul se suprahidrateaza prin consumul prea mare de apa sau de alte lichide. Cantitatile excesive de apa pot perturba nivelul de sodiu si de electroliti al bebelusului si se pot dovedi fatale pentru sanatatea acestuia. Pe cat posibil, abtine-te sa ii dai bebelusilor apa in plus, deoarece laptele matern sau laptele praf le acopera necesarul de apa. Acest lucru poate preveni intoxicatia cu apa la sugari.
Care sunt cauzele intoxicatiei cu apa?
Oricat de ciudat ar suna, uneori, prea multa apa se poate dovedi a fi daunatoare pentru sanatatea bebelusului dumneavoastra, ducand la intoxicatie cu apa. Daca esti speriata de modul in care se poate intampla acest lucru, iata cateva motive sau cauze ale intoxicatiei cu apa:
Hranirea bebelusilor cu apa sau suc
Pana la varsta de sase luni, bebelusul isi poate compensa toate nevoile de apa din laptele matern sau din laptele praf si, prin urmare, este posibil sa nu aiba nevoie de apa suplimentara. Cu toate acestea, parintii pot incepe uneori sa le dea bebelusilor sucuri de fructe sau apa, ceea ce poate provoca aceasta afectiune. Nu hrani copilul cu niciun alt lichid in afara de laptele matern sau de formula, decat daca medicul sugereaza acest lucru.
Adaugarea excesului de apa la formula
Atunci cand ii dai bebelusului lapte praf, este foarte important sa urmezi cu atentie toate instructiunile mentionate pe eticheta. Uneori, parintii adauga, fara sa stie sau cu buna stiinta, mai multa apa in timpul prepararii laptelui praf. Acest lucru poate duce la intoxicatia cu apa a bebelusilor lor.
Oferind apa din paharul tau
Unii parinti prefera sa imparta cu bebelusii lor apa, sucurile sau alte lichide din pahare. Ei bine, o inghititura din doua poate sa nu fie o problema. Totusi, uneori, bebelusii pot inghiti cantitati mari din ceasca, ceea ce duce la consumul de lichide in exces. Daca practici sa imparti lichidele din ceasca de fiecare data cand le ai, aceasta poate provoca, de asemenea, intoxicatii cu apa la nou-nascuti si bebelusi.
Simptomele intoxicatiei cu apa
Exista cateva simptome sau semne de intoxicatie cu apa la bebelusi. In timp ce hidratarea este esentiala pentru sanatatea generala, suprahidratarea poate duce la un dezechilibru periculos al electrolitilor din organism.
- Iritabilitate
- Temperatura scazuta a corpului
- Fata umflata
- Alte simptome: unele alte simptome pot include varsaturi, somnolenta, spasme, letargie, coordonare slaba, crampe musculare, urina palida sau neobisnuit de clara etc. In unele cazuri severe, poate duce si la convulsii sau coma.
FOTO: freepik.com