Cand avem un copil pentru prima data, apar multe indoieli; chiar si atunci cand avem mai multi copii, primele zile din viata copilului sunt momente in care suntem asaltati de mii de intrebari. De fapt, este obisnuit ca parintii sa vina cu o serie de intrebari pe care nu trebuie sa uite sa le puna in timpul primelor controale la medic ale nou-nascutului.
Cand ar trebui sa mergem pentru prima data la pediatru?
Prima vizita la pediatru ar trebui sa fie destul de aproape de momentul externarii din spital. In aceste prime zile de viata este important sa se verifice bebelusul de mai multe ori, deoarece acesta este mai vulnerabil si este necesar sa se monitorizeze, printre altele, daca ia bine in greutate, precum si sa se excluda eventualele probleme care pot aparea la aceasta varsta.
Acest prim control se face de obicei in prima saptamana de viata; in cazul bebelusilor alaptati la san, ar trebui sa fie la 48 de ore dupa externare.
Stim ca nou-nascutii pierd in greutate in primele zile de viata si, in general, incep sa ia in greutate in a 2-a – a 4-a zi de viata, recapatand greutatea de la nastere in 10-15 zile de viata. O pierdere in greutate mai mare de 8-10% din greutatea nou-nascutului sau un bebelus care nu si-a recapatat greutatea la nastere pana la 2 saptamani de viata ar trebui sa ne determine sa revizuim tehnica de alaptare si sa ne asiguram ca bebelusul mananca bine.
Ce intrebari ar trebui sa-I pui medicului pediatru
1. Cum stim daca bebelusul se hraneste bine?
Dupa cum am spus, unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei vizite este sa ne asiguram ca bebelusul mananca suficient, asa ca este esential ca parintii sa cunoasca semnele care indica faptul ca un bebelus mananca bine si cele care indica faptul ca s-ar putea sa i se faca foame.
Am facut o postare recenta despre acest lucru la bebelusii alaptati la san, in care am vorbit despre trei indicatori:
- Greutatea: in primele 6 saptamani de viata, bebelusii alaptati la san castiga, de obicei, in medie, 20 de grame pe zi. Desi pierd in greutate dupa nastere, majoritatea bebelusilor isi recapata greutatea de la nastere pana la varsta de 15 zile.
- Starea generala a bebelusului: un bebelus care mananca bine, de obicei, doarme intre mese, se trezeste pentru a fi hranit, suge activ si este, in general, multumit si calm in restul timpului. Pe de alta parte, un bebelus infometat este adesea foarte somnoros sau, dimpotriva, foarte iritabil si are tendinta de a suge pentru perioade lungi de timp.
- Scutece: dupa primele zile de viata, bebelusii alaptati la san uda de obicei mai mult de 5-6 scutece pe zi si au mai mult de o scaun pe zi (de obicei mai mult de unul, multe dintre ele mici, moi/lichide si cu cocoloase).
Pentru cei care iau biberon, aceste 3 elemente sunt la fel de valabile, cu "avantajul" ca putem masura cantitatea de lapte pe care o beau.
2. Care sunt motivele pentru care trebuie sa ajung la Urgente?
Acest lucru este esential de stiut, deoarece unele dintre aceste motive nu ar fi un motiv pentru a merge la Urgente la copiii mai mari:
- Febra: febra la copiii sub 3 luni este intotdeauna un motiv pentru a primi ingrijiri de urgenta. Cu cat copilul este mai mic, cu atat riscul unei infectii bacteriene grave este mai mare, deoarece imunitatea bebelusilor este inca foarte imatura.
- Dificultati de respiratie. La fel ca in cazul copiilor mai mari, daca un bebelus respira foarte repede, se scufunda in piept si/sau coaste, trebuie sa mergeti la camera de urgenta.
- Cordonul ombilical miroase urat, zona este rosie si/sau supurata. Oricare dintre acestea poate fi un semn de omfalita, o infectie potential grava a ombilicului la nou-nascuti.
- Este foarte iritabil sau apatic, refuza mancarea.
- Varsaturi repetate. Stim ca scuipatul (scurgerea involuntara de lapte prin gura) este obisnuit la majoritatea nou-nascutilor. Cu toate acestea, daca un bebelus vomita (expulzeaza cu forta continutul stomacului prin gura) in mod repetat, acesta trebuie evaluat. Pe de o parte, pentru ca exista riscul de deshidratare; pe de alta parte, pentru ca poate exista o patologie importanta.
- Scaune albe, negre sau cu sange.
- Daca un bebelus face pipi foarte putin si/sau este portocaliu.
3. Cum trebuie sa doarma bebelusul in siguranta?
Moartea subita a sugarului este moartea brusca si neasteptata a unui bebelus cu varsta sub un an (sugar), aparent sanatos si la care nu se poate gasi nicio cauza dupa o investigatie atenta. De obicei, se intampla in timpul somnului, asa ca este esential sa stim cum ar trebui sa doarma in siguranta un bebelus.
Patutul bebelusului trebuie sa aiba o saltea ferma si sa fie liber de orice obiecte (animale de plus, jucarii de plus, paturi etc.); este recomandat ca acesta sa fie in camera parintilor. Bebelusul nu trebuie sa fie imbracat prea gros, iar temperatura din camera trebuie sa fie placuta (18-21ºC). Trebuie sa doarma intotdeauna pe spate, deoarece dormitul pe o parte sau pe burta este asociat cu un risc mult mai mare de moarte subita. Este considreata un factor de protectie.
Daca se practica dormitul in comun, ar trebui, de asemenea, sa se faca in conditii de siguranta: fara suprafete moi (de exemplu, o canapea) si nu se poate dormi in comun daca parintii fumeaza sau iau somnifere, alcool sau droguri. Nu ar trebui sa se faca nici daca patul este impartit cu alti membri ai familiei (cum ar fi alti copii) sau daca bebelusul are o afectiune medicala sau este prematur. Cel mai bine, in acest caz, este sa se aleaga un patut pentru pentru copil care sa poata fi lipit de patul parintilor.
4. Ce lucruri ne pot surprinde, dar sunt normale pentru un nou-nascut?
Nou-nascutii au propriile lor particularitati, deoarece fac trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina. De exemplu, inima lor bate mai repede si respiratia lor poate fi diferita; aceasta se numeste respiratie periodica, in care fac o serie de respiratii rapide pe care le alterneaza cu o serie de respiratii mult mai lente.
Stranutul si sughitul sunt frecvente in aceste prime saptamani si nu reflecta o problema (stranutul nu indica o raceala). Pe masura ce cresc, acestea devin mult mai putin frecvente.
O alta aparitie frecventa este ca isi pierd pielea, se cojesc. Iar acest lucru se intampla la majoritatea bebelusilor, indiferent de cantitatea de crema hidratanta pe care o aplici pe pielea lor.
In cazul fetitelor, este frecvent sa aiba scurgeri vaginale si pot avea chiar o mica menstruatie. Acesta este efectul trecerii hormonilor de la mama.
5. Cum sunt miscarile intestinale ale unui bebelus?
Scaunele bebelusului ingrijoreaza intotdeauna familiile, dar cu atat mai mult in cazul nou-nascutilor. Scaunele pot avea culori diferite in functie de varsta si de alimentatie (aproape negre de la meconiu, mustar daca beau lapte matern...) si nu trebuie sa ne ingrijoram. Exista insa 3 culori care sunt motiv de consult medical: alb (pentru ca poate indica o problema hepatica), negru (poate indica faptul ca exista sange digerat) sau cu fire de sange rosu (exista sange proaspat).
Este atat de important sa mergi cand scaunele sunt albe incat, in unele tari, parintii primesc un card de culori ale scaunelor in care pot vedea scaune de diferite culori si li se spune care dintre ele pot indica o problema hepatica (atrezia cailor biliare extrahepatice este cea mai frecventa cauza de transplant hepatic in mediul nostru).
FOTO: freepik.com