Sanatatea si siguranta copilului pana la varsta de 2 ani

/ / Modificat: 2017-09-21
Sanatatea si siguranta copilului pana la varsta de 2 ani

Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici. Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil. Totusi, subiectul trateaza majoritatea riscurilor frecvent intalnite, in scopul minimizarii probabilitatii aparitiei infectiilor si traumatismelor si identificarii zonelor si situatiilor care pot fi periculoase pentru un copil in varsta de pana la 2 ani.  

De ce sunt sanatatea si siguranta importante pentru sugari si copiii mici?

Copiii in varsta de pana la 2 ani nu sunt inca in masura sa inteleaga si sa recunoasca multe pericole care ameninta sanatatea lor fizica.

Parintii trebuie sa ia masuri in vederea ocrotirii sugarilor si copiilor mici de riscurile de zi cu zi, intalnite atat in cadrul cat si in afara caminului.

De asemenea, sugarii si copiii mici sunt expusi continuu unei varietati de germeni. Copiii in varsta de pana la 2 ani au un sistem imun imatur, ceea ce ii face vulnerabili la infectii bacteriene si virale. Ei au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta complicatii in urma acestor infectii. Expunerea copilului la germeni poate fi limitata prin practicarea unei igiene sanatoase.  

Care sunt cele mai frecvente riscuri?

Accidentele rutiere reprezinta cauza principala de traumatisme si deces in cazul copiilor in varsta de pana la 2 ani, fiind urmate de inec.

Alte traumatisme frecvente sunt:

- arsurile
- inecarea cu alimente sau strangularea
- caderile, ca de exemplu cele de la joaca, de pe scari sau de pe diverse articole de mobila
- otravirea.
- ranile provocate de arme de foc
- muscaturile de animale.


Cum poate fi copilul protejat de aparitia bolii?


Multe boli pot fi prevenite prin evitarea contactului strans cu persoanele care sunt bolnave, spalarea frecventa a mainilor copilului, imbaierea efectuata in mod regulat, dezinfectarea jucariilor si suprafetelor si vaccinarea la termen a copilului, in scopul imunizarii impotriva diverselor boli ale copilariei.

Copilul poate fi protejat de bolile transmise prin alimente (cu transmisie fecal-orala) prin prepararea, servirea si depozitarea mancarii in conditii de siguranta. De exemplu, carnea trebuie depozitata intr-un loc separat de alte mancaruri si gatita la temperatura interna recomandata, resturile de mancare trebuie congelate corespunzator si parintii trebuie sa aiba o oarecare selectivitate in alegerea restaurantelor unde mananca.

Ce tipuri de echipament sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a traumatismelor?


Orice tip de echipament pe care parintele il achizitioneaza pentru copilul sau, ar trebui sa intruneasca toate standardele de siguranta si sa fie intr-o buna conditie de functionare.

Scaunele de la masina, patuturile, carucioarele, tarcurile si scaunele inalte, sunt utilizate in mod frecvent de nou-nascuti si copiii mici cu varsta de pana la 2 ani, care abia au invatat sa mearga.

In cazul in care parintele cumpara sau imprumuta echipament folosit, el trebuie sa se asigure ca acesta intruneste standardele curente de siguranta si nu a fost supus returnarilor din cauza nerespectarii acestor standarde. De asemenea, echipamentele trebuie cercetate atent in vederea descoperirii eventualelor componente uzate sau stricate.

Copilul trebuie supravegheat cu atentie de catre parinte, in timpul utilizarii echipamentului aflat la dispozitia tuturor si folosit in comun, cum ar fi carucioarele pentru cumparaturi sau scaunele inalte de la restaurante, care pot uneori intruni doar standardele minime de siguranta. De asemenea, curatarea suprafetelor echipamentelor utilizate frecvent de catre toata lumea cu ajutorul unor carpe de unica folosinta, poate preveni expunerea copilului la virusi si bacterii.

Siguranta la domiciliu

Parintele trebuie sa foloseasca produse pentru copii care functioneaza in conditii de siguranta.

Desi majoritatea produselor achizitionate intrunesc probabil aceste standarde, se poate ca produsele mai vechi si utilizate anterior sa nu faca acest lucru. Este posibil ca echipamentul care a mai fost folosit inainte, cum ar fi de exemplu caruciorul, sa nu fie sigur. Astfel de produse pot fi deteriorate si uzate, ceea ce afecteaza modul lor de functionare.

Comisia pentru Siguranta Produselor Consumatorului a returnat unele produse datorita accidentelor neplacute intamplate.

Parintele trebuie sa verifice daca produsele utilizate de copil intrunesc standardele curente. Urmatoarea lista furnizeaza informatii in legatura cu articolele frecvent folosite de copiii in varsta de pana la 2 ani:

patuturile ar trebui sa intruneasca toate standardele de siguranta, cum ar fi o distanta mai mica de 2. 4 inch (6.1 cm) intre stinghii; coborarea nivelului saltelei si indepartarea jucariilor mobile, voluminoase, precum si a barelor de protectie, pe masura ce copilul creste
premergatoarele nu ar trebui folosite, in conformitate cu recomandarile Academiei Americane de Pediatrie; daca se decide totusi sa se utilizeze un premergator, Academia Americana de Pediatrie recomanda numai utilizarea celor din seria ASTM F977-96, care intrunesc standardele internationale de siguranta
- tarcurile ar trebui sa aiba plase ale caror spatii sa nu depaseasca 0.25 inch (0.6 cm); distanta -intre stinghiile de lemn ar trebui sa nu depaseasca 2.4 inch (6.1 cm); parintele trebuie sa fie atent in alegerea jucariilor pe care le pune in tarc; pe masura ce copilul creste, exista riscul ca el sa se incurce in jucariile mobile sau sa foloseasca jucarii mai mari pe care sa se catere ca sa iasa din tarc
scaunele inalte ar trebui sa aiba o baza larga si stabila; utilizarea scaunelor care se ataseaza la masa trebuie evitata; parintele trebuie intotdeauna sa se asigure ca scaunul este fixat in pozitie verticala inainte de utilizare; centurile de siguranta trebuie folosite si copilul trebuie supravegheat tot timpul cat sta in scaunul inalt  
- mesele pentru schimbat scutecele ar trebui sa aiba bare de protectie pe toate partile si care sa aiba 2 inch (5.1 cm) inaltime; o suprafata a mesei de schimbat scutecele usor scobita, este de asemenea recomandata; centura de siguranta trebuie intotdeauna folosita si copilul trebuie tinut cu o mana; scutecele si celelalte obiecte necesare trebuie sa se afle la indemana parintelui, insa astfel incat copilul sa nu poata ajunge la ele.

Pentru a putea tine evidenta tuturor masurilor importante de siguranta, parintele trebuie sa consulte lista de verificare a sigurantei echipamentului de la gradinita.

Dormitul in conditii de siguranta si sindromul de  moarte subita a sugarului


Sindromul de moarte subita a sugarului
, reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de deces ale sugarului cu varsta cuprinsa intre 1 si 12 luni. Majoritatea sugarilor care decedeaza in urma sindromului de moarte subita au varsta cuprinsa intre 2 si 4 luni. Desi aparitia sindromului nu poate fi prevazuta sau complet prevenita, pozitionarea copilului intr-o pozitie de dormit pe spate, poate preveni aceasta tragedie.

Prevenirea caderilor


Multe accidente prin cadere pot fi prevenite prin acordarea unei atentii deosebite si utilizarea echipamentelor care sa intruneasca toate standardele de siguranta.

Parintele trebuie sa identifice toate riscurile la care copilul sau va fi expus, odata ce va invata sa se tarasca si sa mearga:

- odata ce copilul a invatat sa mearga, toate usile catre zone potential periculoase trebuie inchise
- utilizarea usilor glisante la ambele capete ale scarilor; folosirea usilor care se pliaza trebuie evitata deoarece capul copilului poate fi prins intre ele; trebuie cautata o usa a carei deschidere sa nu fie mai mare de 2.4 inch (6.1cm)
- instalarea plaselor protectoare la ferestre  
- copiii nu trebuie lasati sa se catere pe mobila inalta
- evitarea utilizarii premergatoarelor
- parintele trebuie sa fie vigilent cand foloseste echipamente de tipul scaunelor inalte sau meselor de schimbat scutecele; centurile de siguranta trebuie intotdeauna folosite si copilul trebuie supravegheat cu atentie.

Inecarea cu alimente


Inecarea cu alimente a copilului poate fi prevenita prin hranirea cu alimente adecvate si acordarea unei atentii deosebite din partea parintelui, pentru a preintampina eventualele accidente:

- parintele trebuie sa invete sa recunoasca semnele de inecare cu alimente si sa actioneze prompt; de exemplu, un copil care se sufoca nu poate vorbi, plange, respira sau tusii
- parintele trebuie sa cunoasca modul de selectare si preparare a alimentelor; de exemplu, se recomanda alegerea alimentelor moi, care pot fi taiate in bucati mici, cum ar fi morcovii fierti
- trebuie stabilite anumite zone in care copilul sa manance, cum ar fi de exemplu masa din bucatarie sau sufrageria; copilul trebuie invatat sa stea jos in timpul mesei si sa mestece cu grija; el nu trebuie fortat sa manance daca nu ii este foame; aceste masuri vor ajuta copilul sa-si dezvolte si sa practice obiceiuri sanatoase de mancat, pe parcursul intregii vieti
- trebuie avut in vedere faptul ca sugarul sau copilul mic se poate ineca cu obiecte mici; in general, obiectele cu diametrul mai mic de 1.3 inch (3.3 cm) reprezinta un risc de inecare accidentala; copiii nu ar trebui sa aiba acces la aceste obiecte; benzile de cauciuc sau baloanele dezumflate nu ar trebui lasate in casa, in locuri unde copilul la poate gasi
- de asemenea, copiii mici nu trebuie lasati sa manance acadele, bomboane tari sau guma de mestecat.

Strangularea si sufocarea


Copilul mic se poate strangula cu o varietate de obiecte de uz casnic.
El trebuie protejat prin minimizarea probabilitatii aparitiei umatoarelor accidente:

  •  copiii nu trebuie sa aiba acces la cordoanele perdelelor si draperiilor; cordoanele trebuie fixate strans si infasurate in jurul suporturilor de pe perete; parintele trebuie sa verifice daca exista noduri de siguranta la nivelul cordoanelor si sa taie eventualele bucle
  • utilizarea usilor care se pliaza trebuie evitata; sugarul sau copilul mic isi poate prinde capul in usa si se poate strangula
  • parintele trebuie sa se asigure ca articolele de mobila la care poate avea acces copilul, nu prezinta gauri sau zone in care copilul isi poate prinde capul.

    Sufocarea reprezinta un alt pericol pentru copiii mici. Copilul trebuie instruit in legatura cu sufocarea si cu importanta necesitatii jocului intr-o zona sigura si lipsita de riscuri.
    Trebuie acordata o deosebita atentie  prevenirii eventualelor accidente prin sufocare, cum ar fi:

  • limitarea accesului la portbagajul masinilor; dispozitivele de coborare a banchetei din spate a masinii trebuie tinute inchise, astfel incat copiii sa nu poata urca in portbagaj din interiorul masinii; de asemenea, usile de la masina trebuie intotdeauna incuiate si cheile nu trebuie tinute la vedere, astfel incat copilul sa poata avea acces la ele
  • frigiderele si congelatoarele, chiar cele care nu sunt date in folosinta; in cazul pastrarii unui frigider sau congelator vechi, usa trebuie indepartata
  • sacii de plastic: copilul nu trebuie lasat sa se joace cu saci de plastic si acestia trebuie depozitati astfel incat el sa nu poata avea acces la ei; multor copii le place sa se joace cu sacii si sa si-i puna in cap.
  • Masuri de siguranta in afara caminului

    Copilul nu poate fi protejat de fiecare pericol pe care il poate intalni in afara caminului. Cu toate acestea, pot fi luate niste masuri de precautie rezonabile si copilul poate fi instruit in legatura cu regulile de baza pentru promovarea sigurantei. Aceste antrenament general poate ajuta la pregatirea copilului pentru o varietate de situatii cu care el sau ea se poate confrunta. Accidentele pot fi prevenite prin utilizarea echipamentului sigur, promovarea constientei sigurantei si supravegherea atenta a copilului.

    Parintele trebuie sa utilizeze intotdeauna scaune de masina speciale pentru copii. Accidentele rutiere reprezinta cauza principala de deces in randul copiilor mici. Multe traumatisme si decese pot fi evitate prin folosirea corespunzatoare a centurilor de siguranta. La fiecare calatorie cu automobilul, parintele trebuie sa se asigure ca sugarul sau copilul mic este fixat in conditii de siguranta in scaunul special de masina, corect instalat si care intruneste toate standardele curente de siguranta. Din cauza faptului ca regulamentele variaza de la stat la stat si pot sa nu includa factori importanti care sa protejeze copilul cat mai mult posibil, parintele trebuie sa se asigure ca respecta ghidurile de baza, stabilite de Academia Americana de Pediatrie. Pana ce copilul implineste varsta de un an si atinge greutatea de 20 de libre (9.1 kg), trebuie utilizat un scaun de masina special pentru sugari, care sa se sprijine si sa fie pozitionat cu fata spre bancheta din spate. Dupa aceea, trebuie folosit un scaun pozitionat cu spatele la bancheta, pana ce copilul atinge o greutate de 40 de libre (18.1 kg). Unele scaune speciale pentru sugari pot fi convertite in scaune pentru copiii mici care au invatat sa mearga.

    Copilul trebuie invatat sa se descurce pe strazi

    Parintele trebuie sa-si instruiasca copilul in legatura cu pericolele reprezentate de masini si de strazi.

    Copilul trebuie invatat sa se comporte corespunzator cand se afla in preajma animalelor

    Parintele trebuie sa invete copilul cum sa reactioneze la contactul cu diferite tipuri de animale de casa si cu alte animale, cu care el sau ea, poate veni in contact in afara caminului.

    Copilul mic trebuie invatat sa inoate corect

    Cunoasterea comportamentului adecvat in apa sau in preajma apei, poate ajuta la prevenirea unui accident prin inecare. In cazul detinerii unei piscine proprii, trebuie luate toate masurile de siguranta; daca domiciliul se afla in preajma unor canale de irigatie, copilul trebuie instruit sa nu se joace in ele sau in apropierea lor. 

    Plimbarea in carucior a copilului in conditii de siguranta

    Copilul trebuie fixat cu centurile de siguranta si supravegheat indeaproape.Inainte de vizita copilului intr-un camin care nu ii este familiar, proprietarul casei trebuie intrebat in legatura cu zonele periculoase, animalele de casa sau alte elemente care pot ameninta siguranta copilului.

    De asemenea, poate fi util ca parintele sa viziteze mai intai caminul respectiv, pentru a se convinge in legatura cu eventualele pericole. Parintele nu trebuie sa aiba nici o retinere in legatura cu ridicarea oricaror suspiciuni legate de siguranta copilului. In fond, parintele este cel mai responsabil de protejarea copilului sau.

    Inainte de inscrierea copilului la gradinita, parintele trebuie sa evaluaze mediul respectiv si sa discute cu personalul. El trebuie sa interogheze personalul in legatura cu instructiunile de siguranta. Orice eventuale riscuri trebuie identificate si personalul respectiv trebuie interogat asupra modului de rezolvare a unor astfel de probleme. Trebuie inspectata zona unde se prepara mancarea si intrebat cat de des este curatata, precum si ce produse de curatat sunt utilizate.

    Sursa: Sfatulmedicului.ro

    Taguri Moarte subita Sindromul mortii subite sugari Siguranta bebelus

    Articole recomandate

    Citeste si despre