Sangele din cordonul ombilical, bun pentru a repara buzele de iepure. Asta spun oamenii de stiinta

/ / Modificat: 2019-11-18
Sangele din cordonul ombilical, bun pentru a repara buzele de iepure. Asta spun oamenii de stiinta

Oamenii de stiinta sustin ca sangele din cordonul ombilical ar putea fi folosit pentru a repara buzele de "iepure" la sugari, potrivit The Daily Mail, care citeaza "The Journal of Craniofacial Surgery." Noul tratament, testat pe 9 copii din Columbia, ar putea inlocui nevoia de grefe osoase atunci cand acesti micuti vor creste.

Ce este buza de iepure

Cheiloschizis, cunoscut si sub denumirea populara de buza de iepure, este o malformatie faciala congenitala, care se manifesta prin despicatura buzei superioare, care nu se uneste asa cum trebuie cu nasul.

Aceasta malformatie apare atunci cand tesutul dintre buze si nas nu este suficient pentru ca acestea sa se uneasca. De multe ori, cheiloschizisul apare impreuna cu palatoschizisul (n.r. despicatura palatului).

Asa zisa buza de "iepure" afecteaza unul din 700 de bebelusi din Regatul Unit, mai ales baieteii. Medicii cred ca utilizarea celulelor stem prelevate din sangele cordonului ombilical ar putea duce la reducerea numarului de operatii care ar trebui efectuate in aceste cazuri.

Cercetatorii de la Spitalul San José din Bogota (Columbia) au testat aceasta metoda pe noua copii, in ultimii zece ani. Interventiile au dat rezultate bune in incercarea de a creste un nou os de la zero si, astfel, de a repara fisura.

Puterea de regenerare a celulelor stem incurajeaza cercetatorii sa gaseasca noi metode. In acest fel, medicii le-ar putea aplica in tehnicile chirurgicale clasice si astfel vor obtine rezultate mai bune la pacientii cu fisura.

O fata a dezvoltat un nou os dupa operatia cu celulele stem

Intr-un studiu de caz pe o fetita, expertii au constatat ca la varsta de cinci ani, dupa ce a fost operata cand era doar un bebelus, osul maxilarului copilului avea o grosime buna. Micuta a fost diagnosticata cu buza de "iepure" pe cand era in pantecul mamei sale. 

Imediat dupa nastere, sangele a fost prelevat din cordonul ombilical si inghetat pentru utilizare ulterioara. Oamenii de stiinta au luat, in special, acest sange, deoarece este bogat in celule stem, celule umane capabile sa creasca si sa formeze un os sau alt tesut.

buza

In primele luni de viata, medicii au remodelat tesuturile moi ale maxilarului folosind un dispozitiv recomandat de stomatologi. Cand avea cinci luni, fata a fost supusa unei interventii chirurgicale de rutina pentru corectarea buzei superioare. In acelasi timp, celulele stem prelevate au fost injectate in zona in care lipsea osul maxilarului.

Operatia a fost un succes, iar fata a dezvoltat dinti normali si un nou os in maxilar, unde au fost injectate celulele stem.

Datorita acestei interventii, fetita s-ar putea sa nu mai aiba nevoie de o interventie chirurgicala in viitor si, de asemenea, sa nu mai trebuiasca sa se ia oase din alte parti ale corpului care apoi sa fie transplantate in gura. 

Pentru ca interesul pe care aceasta descoperire il implica este foarte mare, oamenii de stiinta vor continua sa cerceteze si sa perfectioneze tratamentele cu celule stem. Aceasta fetita va fi monitorizata in viitor pentru a i se verifica evolutia.

Taguri Cordon ombilical Celule stem Oameni de stiinta

Articole recomandate

Citeste si despre