Scaun cu mucus la bebelusi. Ce probleme poate indica?

/ / Modificat: 2017-10-03
Scaun cu mucus la bebelusi. Ce probleme poate indica?

Scaunul bebelusilor este un indicator extrem de important vizavi de starea lor de sanatate. Tocmai de aceea, parintii trebuie sa urmareasca atent consistenta si culoarea pe care o are scaunul celui mic. Atunci cand in scutec apare mucus in cantitati crescute, acesta poate fi semnul unei afectiuni care necesita tratament.

Medicul neonatolog le recomanda proaspetelor mame sa analizeze fiecare scaun al bebelusului. Oricat de neplacuta ar putea parea aceasta actiune, ea este extrem de necesara.

Culoarea scaunului bebelusului

In primele zile dupa nastere, scaunul bebelusului, numit meconiu, este inchis la culoare, aproape negru si nu are aproape deloc miros. Pe masura ce incepe sa fie hranit, fie la alaptat la san, fie cu lapte praf, scaunul incepe sa devina deschis la culoare, avand nuanta mustarului, si sa capete o consistenta lichida. Scaunul bebelusului alimentat cu lapte formula poate avea culori de la maro inchis, maro-verzui si un aspect pastos.

Odata cu diversificarea, scaunul bebelusului incepe sa isi schimbe culoarea si textura, devenind maro inchis si fiind mai gros decat untul de arahide, ca urmare a alimentelor introduse in alimentatie.

Daca in prima saptamana de viata frecventa scaunelor este de 4-5 ori pe zi, pe masura ce timpul trece acestea se reduc la unul sau doua.

Prezenta mucusului in scaunul bebelusului

Modificarea fara un motiv aparent a culorii si a texturii scaunului reprezinta un semnal de alarma pentru parinti. Prezenta mucusului in scaun este normala. Practic, acesta este produs de membrana mucoasa a intestinului gros si are rolul de a ajuta la transportul materiilor fecale. Astfel, eliminarea unui scaun cu mucus este normal, ingrijorator devine insa atunci cand cantitatea de mucus este crescuta, este vizibila, avand un aspect vascos, fibros. Mucusul poate fi transparent sau poate avea o culoare albicioasa, translucida.

Cauzele. De ce apare mucusul in scaunul bebelusului?

Cand scaunul bebelusului prezinta mucus si are culoarea verzuie e recomandat ca micutul sa fie dus la medicul pediatru pentru diagnostic. In urma analizelor, medicul va stabili cauza aparitiei mucusului in materiile fecale ale copilului.

Printre cauzele scaunului cu mucus se numara:

• Infectie. Astrovirus si Rotavirus sunt infectii virale care pot provoca aparitia mucusului in scaunul bebelusului. De asemenea, o infectie bacteriana precum Salmonella sau una parazitara, asa cum este Giardia, pot provoca o crestere a productiei de mucus la nivelul intestinului gros.

Intoleranta digestiva. Intoleranta la lactoza este destul de des intalnita la copiii nou-nascuti. In acest caz, mamelor le este recomandat sa le administreze bebelusilor lapte fara lactoza. De asemenea, malabsorbtia fructozei poate fi un alt gen de intoleranta. In acest caz are loc o multiplicare bacteriana excesiva la nivelul intestinului subtire.

• Obstructia intestinala. Poate fi cauzata de o brida sau de un fecalom ori de o pozitie anormala a intestinelor.

• Alergie alimentara. Mucusul poate aparea in scaun intrucat corpul respinge anumiti nutrienti. In acest caz, diagnosticul se realizeaza prin eliminarea alimentelor pe rand si reintroducerea lor treptata.

Tratamentul pentru scaun cu mucus

Prezentarea la medicul pediatru este obligatorie in cazul observarii prezentei mucusului in scaunul bebelusului. Pediatrul te va indruma catre un medic gastroenterolog, care poate stabili cel mai corect cauza care a dus la modificarea scaunului, dar si tratamentul adecvat varstei copilului. Medicul poate cere o proba de scaun pentru a o testa in vederea depistarii posibilelor bacterii sau paraziti care ar putea infecta organismul copilului.

De asemenea, e posibil ca medicul sa solicite inclusiv un test de sange pentru realizarea unei hemoleucograme.

Odata ce cauza a fost stabilita, medicul ar putea solicita eliminarea din alimentatie a acelor alimente care i-ar fi putut produce intoleranta sau alergie. E indicata introducerea in alimentatie a unor alimente bogate in probiotice, precum iaurturile. De asemenea, in cazul unei infectii se va recomanda tratament cu antibiotic adecvat varstei bebelusului.

Taguri Scaun bebelusi Scaunul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre