Scaunele bebelusului reprezinta un semn ca sistemul digestiv al copilului functioneaza. Chiar daca acestea nu sunt niciodata la fel si difera frevent in texturi si culori, cert este faptul ca atunci cand evacuarile fecale ale copilului se raresc considerabil, este constipat, iar cand textura este apoasa, are diaree. Ambele situatii indica faptul ca exista o problema in organismul micutului, care trebuie investigata si tratata la medic. Iata de ce se constipa bebelusii, dar si de ce fac diaree!
De ce se constipa bebelusii?
Nu exista un numar exact de scaune pe care un bebelus trebuie sa le aiba zilnic. Poate avea mai multe scaune intr-o zi, iar in alta, deloc. Acest lucru nu inseamna neaparat ca este constipat.
Insa daca numarul lor incepe sa se rareasca semnificativ si constant sau sa treaca chiar si 2-3 zile pana sa aiba un scaun, este cazul sa iti faci griji. Bebelusul tau poate fi constipat.
Poate sa fie constipat si daca are scaun o data pe zi, dar acesta are o textura foarte tare si este eliminat cu greutate de bebe.
Principalele cauze ale constipatiei la bebelusi sunt:
- formula de lapte (bebelusii hraniti exclusiv la san se constipa foarte rar);
- introducerea alimentelor solide;
- afectiunile medicale (boli metabolice, hipotiroidism, alergii alimentare, botulism etc.)
De ce fac bebelusii diaree?
In ceea ce priveste diagnosticarea diareei la bebelusi, lucrurile sunt putin mai complicate, in absenta unui verdict medical. Bebelusii au in mod firesc tendinta sa aiba scaune ceva mai moi, mai ales daca sunt alaptati la san. Acestea incep sa se mai intareasca abia dupa inceperea diversificarii alimentatiei.
Specialistii sustin ca un scaun moale, ocazional, nu este o problema si nu se considera ca bebe are diaree. Insa daca scaunul isi schimba brusc consistenta, devine apos si continua pe mai multe zile la rand, inseamna ca are diaree.
Cate un episod ocazional de diaree la bebelus nu trebuie sa te alarmeze. Insa daca scaunele moi sunt frecvente si reapar constant, atunci este bine sa mergi la medic si sa investighezi problema.
Cauzele diareei sunt multiple:
- infectie virala - rotavirus, adenovirus, calcivirus, virusul gripal etc.;
- infectie bacteriana - salmonella, stafilococ, campylobacter, E. Coli;
- infectie a urechii;
- infectarea cu paraziti;
- antibioticele - tratamentul prelungit cu antibiotice poate determina aparitia diareei, in absenta unui pansament gastric sau a unor probiotice, care sa protejeze mucoasa gastrica de efectul medicamentelor;
- sucurile - consumul exagerat de sucuri sau bauturi dulci poate conduce la aparitia acestui simptom neplacut;
- alergiile la mancare;
- intoxicatiile cu substante chimice etc.
Tratamentele diareei si constipatiei depind de cauzele care le-au provocat. De aceea, este important sa mergi mai intai cu bebelusul la medic, inainte de a-i da un tratament antidiareic sau pentru combaterea constipatiei, care nu stii daca este sau nu sigur pentru el. Medicul te va sfatui cu privire la masurile pe care sa le iei si, daca este cazul, ii va scrie si o reteta.
Cum ai recunoscut diareea sau constipatia la bebelusul tau? Ce tratamente ti s-au recomandat? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!