Scaunul bebelusului: ghid pe culori. Afla cand ar trebui sa te ingrijorezi!

/ / Modificat: 2018-06-20
Scaunul bebelusului: ghid pe culori. Afla cand ar trebui sa te ingrijorezi!

Inainte sa ai copii, probabil ca nu iti imaginai ceva mai putin interesant decat o discutie despre curcubeul de posibile nuante si texturi pe care il are scaunul bebelusului. Acum insa ca esti parinte, este unul din subiectele zilnice de discutie. De ce are o anumita culoare? De ce este neted si lucios? De ce este noduros? Si tot asa.

Culoarea scaunului la bebelusi: ce indicii ofera despre sanatate?

Culoarea scaunului din interiorul scutecului bebelusului tau, poate dezvalui lucruri interesante, pe care este bine sa le stii. Iata ce indicii poate oferi culoarea scaunului bebelusului tau despre sanatatea sa:

Verzui spre negru

scaun negru spre verde bebelusi

Cu siguranta culoarea scaunului noului tau nascut este ceva ce nu ai mai vazut pana acum. In primele 4 zile de la nastere, bebelusul va avea un scaun denumit “meconiu”, cel mai probabil dens si lipicios, ce va semna cu uleiul de motor! Contine tot ce a fost ingerat in cele 9 luni de viata uterina a bebelusului: fluid amniotic, mucus, celule epiteliale si alte lucruri de acest fel.

In mod surprinzator, nu miroase pe cat de dezgustator arata. Dupa cateva astfel de scaune, va incepe sa isi modifice culoarea, deschizandu-se spre un verde mai deschis si progresand spre un galben mustar. Aceasta schimbare indica faptul ca bebelusul a inceput sa digere laptele matern sau cel praf, ceea ce este un semn de bun augur.

Galben mustarscaun galben mustar

Daca bebelusul este exclusiv alaptat la san, atunci aceasta este culoarea scaunului sau, dupa primele cateva zile. Nu te ingrijora daca devine galben aprins sau chiar portocaliu pentru ca este ceva normal; consistenta este moale, aproape fluida si nu miroase prea tare.

Galben inchis

galben inchis

Poti sa te astepti la o nuanta mai inchisa de galben daca bebelusul tau mananca lapte praf mai mult decat lapte matern. Scaunul va fi mai dens si este posibil sa aiba un miros mai pronuntat. Acest lucru se intampla pentru ca laptele matern si cel praf sunt digerate diferit de stomacelul bebelusului tau.

Verde limetascaun verde limeta

Aceasta culoare apare cel mai des in cazul bebelusilor alaptati la san, iar cel mai obisnuit motiv pentru care se intampla este faptul ca bebelusul trage mai mult colostru decat lapte tranzitional.

Colostrul este bogat in glucoza si prea mult zahar induce o culoare verde aprins a scaunului. Adesea acest lucru se intampla in cazurile in care mamica are mult lapte, dar si daca bebelusul nu suge de la san asa cum trebuie. Poti consulta un specialist in alaptare pentru a remedia acest aspect, daca iti faci griji.

In cazul bebelusilor hraniti cu lapte praf, un scaun de culoare verde limeta poate indica faptul ca marca de lapte folosit nu este agreata de bebelus. Indiferent de situatie, nu te alarma si incearca sa descoperi care este motivul pentru care aceasta culoare de scaun se produce si daca dupa cateva zile nu s-a remediat, ai putea consulta un pediatru, deoarece ea poate semnala si un virus stomacal.

Verde inchis

scaun verde bebelus

In afara de verdele primelor scaune, daca aceasta culoare apare in scutecul bebelusului tau, poate fi pentru ca ii dai celui mic un supliment de fier, la recomandarea medicului.

Maro... dar nu mereu!

scaun maroniu

Culoarea la care te asteptai de fapt inainte sa ai un copil, fara sa stii de toate nuantele existente pana sa ajungi la ea. Scaunul bebelusului va deveni maro pe masura ce trece la o alimentatie mai solida.

Asteapta-te in continuare la surprize insa, pentru ca in functie de alimentatie, culoarea scaunului ar putea varia: de exemplu, mai multi morcovi in dieta se vor reflecta intr-un scaun portocaliu, la fel cum sfecla va da o nuanta roz-rosiatica minunanta in interiorul scutecului!

Scaunul bebelusului: culorile de avertizare

Exista cateva culori care nu sunt in spectrul normal, de asteptat al scaunului bebelusului, pe care daca le vezi este indicat sa te adresezi de urgenta medicului.

Scaunul alb la bebelus scaun alb bebelus

Daca bebelusul are scaunul alb sau gri ar putea fi pentru ca nu digera corect si poate indica faptul ca ficatul nu secreta suficienta bila.

Scaunul rosuscaun rosu bebelus

In afara situatiilor in care aceasta culoare este cauzata de alimentatie, un scaun cu firicele rosii poate indica o alergie la lactate, asa ca daca il alaptezi, inlatura lactatele din alimentatia ta, consultand un medic in prealabil.

Culoarea rosie mai poate indica si probleme de constipatie sau o infectie bacteriana, deci ai un motiv in plus sa te adresezi medicului, daca un astfel de scaun se repeta.

Scaunul negruscaun negru bebelus

Daca un scaun negru, altul decat meconiu din primele zile, se produce, acesta ar putea indica sangerari interne, prin urmare adreseaza-te medicului de urgenta.

Taguri Scaun bebelusi Sanatate bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre