Sfaturi esentiale pentru sanatatea bebelusului

/ / Modificat: 2016-08-01
Sfaturi esentiale pentru sanatatea bebelusului

Inca dinainte de a deveni mama, din timpul sarcinii, toata lumea va simti nevoia sa te copleseasca cu sfaturi si indrumari cu privire la felul in care trebuie sa-ti cresti copilul.

In timp ce familia si prietenii tai iti doresc binele, este posibil ca acestia sa aiba totodata informatii gresite in ceea ce priveste cresterea copiilor si sa se ghideze dupa niste mituri care s-au dovedit a fi false.

Primul lucru pe care ti-l vor spune este ca o sa-ti transformi copilul intr-un rasfatat. Nu ar trebui sa-ti faci griji in legatura cu asta, deoarece bebelusii chiar plang doar atunci cand le lipseste ceva, iar rolul tau primordial este sa vii in intampinarea acelei nevoi.

De fapt, cu cat esti mai atenta si mai prompta in primele 6 luni din viata copilului tau, cu atat el va fi mai independent si mai descurcaret atunci cand va creste.

Un alt mit pe care prietenii sau familia ti-l vor servi ca sfat este linistea din timpul somnului. Adevarul este ca bebelusii aud o multime de zgomote in perioada intrauterina si ca nu au nevoie de liniste atunci cand dorm; de fapt, poti chiar sa dai cu aspiratorul si sa asculti muzica atunci cand iti doarme copilul, oricum nu il va deranja.

Un al treilea capitol la care vor incerca sa intervina apropiatii tai este nutritia. Unii dintre acestia iti vor sugera sa urmezi un program strict al meselor, pentru ca in trecut hranirea la comanda era asociata cu rasfatul, sensibilizarea si riscurile crescute ale unor infectii intestinale. In prezent, medicii sugereaza ca cel mai bun program de masa este sa-i oferi copilului mancare atunci cand ii este foame.

Hraneste-l cand are nevoie

Nou-nascutii mananca de obicei la intervale cuprinse intre 2 si 4 ore. Cei care sunt hraniti cu lapte matern pot manca mai des, pentru ca digera mai usor si mai repede comparativ cu cei care sunt hraniti cu formula.

Pe masura ce cresc, numarul meselor scade treptat. Vei sti ca s-a saturat in momentul in care va refuza mancarea si va intoarce capul. Cat despre consumul de lichide, trebuie sa stii ca bebelusii sanatosi se deshidrateaza repede si se hidrateaza din laptele pe care il consuma, asa ca apa, sucurile sau ceaiul nu sunt necesare in primele luni de viata.

Cum procedezi cu eructatiile bebelusului?

Bebelusii au tendinta de a inghiti aer atunci cand sunt hraniti, lucru care le provoaca eructatii. De aceea, trebuie ajutati constant in timpul meselor sa scoata aerul. Poti face asta tinandu-ti copilul in pozitie verticala, lipit de corpul tau, cu capul sprijinit de umarul tau; masajul delicat pe spate il va ajuta sa elimine aerul pe care l-a inghitit.

Daca aceasta pozitie iti este incomoda, poti incerca sa il asezi pe burta in poala ta sau pe genunchi, inclinat la 45 de grade. Masajul este obligatoriu in oricare dintre cazuri.

Obiceiurile de somn

In timp ce unii bebelusi dorm doar 10 ore pe zi, altii pot ajunge si la reprize de somn cumulate de 21 de ore. In primele saptamani din viata, copiii dorm sau nu in egala masura ziua si noaptea.

De altfel, cei mai multi bebelusi nu prea dorm noaptea in primele 4 luni de viata. Pentru a-ti obisnui copilul cu momentele zilei si cu somnul din timpul noptii, poti prelungi perioada de schimbare a scutecelor atunci cand doarme. Daca doarme mai mult de 3 sau 4 ore in timpul zilei, trezeste-l si joaca-te cu el pentru a-i consuma energia pana seara.

Cum calmezi un copil care plange?

Motivele pentru care plang copiii sunt numeroase. Daca atunci cand cresc, copiii plang de bucurie sau de tristete, bebelusii plang atunci cand au nevoie de ceva. Colicile, senzatia de foame, oboseala, un scutec murdar, nevoia de a elimina aerul, gazele prin eructatie si flatulenta pot fi motive care fac un bebelus sa planga.

In functie de nevoile lor, tu trebuie sa actionezi de fiecare data altfel. Este imposibil sa stii de la inceput din ce cauza plange copilul si asta nu inseamna nicidecum ca esti o mama nepriceputa.

De fapt, singurul lucru pe care il fac cele mai bune mame atunci cand bebelusii plang este detectarea nevoilor lor prin incercari de a le veni in intampinare.

Tu cum ai calmat bebelusul? Ce parere ai despre sfaturile noastre? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Sfaturi parinti Crestere copii Sfaturi bebelusi Sanatate bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre