Temperaturile ridicate ale verii pot prezenta un adevarat pericol pentru cei mici. In special daca esti proaspata mamica, trebuie sa stii cateva lucruri despre ce poti face pentru a-i asigura confortul bebelusului, indiferent ca il plimbi pe afara sau ca va relaxati impreuna acasa. Inainte de a deveni mama, vara era sinonima cu cat mai putine griji, stat la plaja si inotat intre valuri, insa acum prioritatile tale trebuie sa se concentreze asupra copilului. Asigura-te ca acesta beneficiaza de un mediu placut in fiecare zi si vei putea sa te bucuri de vara la adevaratul potential. Acestea sunt cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci asta:
Alege un carucior adecvat
Plimbarile zilnice in aer liber sunt esentiale atat pentru tine, cat si pentru bebe. Temperaturile pe timpul verii raman ridicate chiar si seara, iar corpul copilului tau risca sa se supraincalzeasca daca nu alegi caruciorul potrivit pentru orice tip de vreme. Materialele subtiri, protectia SPF, sistemul de ventilatie, dar si capotina extensibila sunt cateva dintre caracteristicile cheie pe care trebuie sa le urmaresti cand esti in cautare de carucioare copii. Cel mic trebuie sa fie confortabil in timpul plimbarilor, iar in primii ani de viata caruciorul va fi unul dintre locurile in care se poate simti protejat si unde stii ca va ramane in siguranta indiferent de conditiile meteo.
Planifica plimbarile
Iesirile cu copilul tau trebuie limitate la anumite perioade ale zilei. Evita sa iesi cu acesta in intervalul orar 10-12 si chiar pana la ora 15. Vara, temperaturile la aceste ore sunt tot mai ridicate de la an la an, iar specialistii observa deja o crestere a numarului de ore toride in ultimele decenii. Bebelusul tau este foarte sensibil la stresul termic si, pe langa asta, expunerea la soare ii poate provoca arsuri si insolatie. In special daca pleci cu cel mic in vacanta la mare, petreceti mai mult timp la exterior in afara intervalelor periculoase chiar si pentru adulti. De asemenea, indiferent de orele la care iesi cu el, foloseste mereu o crema cu protectie solara (chiar si pe sub haine) si reaplic-o pe pielea celui mic o data la doua ore. Nu uita ca expunerea directa la soare nu este recomandata pe timp de vara si trebuie sa ai mereu o umbrela de plaja sau sepcute pentru protectia capului.
Instaleaza aer conditionat
Verile cu temperaturi insuportabile sunt o realitate in Romania, mai ales in orasele din sudul si vestul tarii. Daca locuiesti la unul dintre etajele superioare ale unui bloc si termometrul arata adesea o temperatura foarte mare pe timpul verii, va trebui sa optezi pentru instalarea unui aparat de aer conditionat. Majoritatea specialistilor considera ca un ambient care poate fi echilibrat de aerul conditionat este cea mai buna alegere pentru parintii cu copii mici.
Daca iti doresti sa faci un copil sau ai un bebelus pe drum, ia in considerare faptul ca cel mic va resimti puternic temperaturile ridicate din apartament. Mai mult decat atat, acesta va dormi mult si mai adanc atunci cand ii este cald si nu vei putea observa la timp daca organismul acestuia este afectat de caldura. Daca aerul conditionat nu ti se pare o solutie potrivita, opteaza pentru ventilatoare si asigura-te constant ca cel mic se simte bine. Poti monitoriza temperatura din camera celui mic printr-un termometru si tine minte sa nu pozitionezi niciodata aparatul de aer conditionat deasupra patului in care doarme. De asemenea, ventilatorul pe care il folosesti trebuie sa fie indreptat in alta directie, de exemplu, spre tavan, pentru ca aerul sa nu bata direct spre corpul lui.
Foloseste lotiuni calmante
Un copil care transpira in timpul verii poate dezvolta iritatii sau pete rosiatice in anumite zone ale corpului din cauza hainelor sau a scutecelor. Este recomandat sa nu-ti imbraci copilul in haine stramte, din materiale sintetice, mai ales pe timpul verii. Daca cel mic se confrunta cu probleme ale pielii poti aplica pudra de talc pentru a preveni aparitia altor iritatii cauzate, de exemplu, de scutec. De asemenea, lotiunile calmante si hidratante vor remedia simptomele eruptiilor cutanate. Atentie la micile arsuri produse de razele soarelui. In cazul in care copilul mai mic de un an prezinta arsuri, trebuie sa te adresezi medicului de familie inainte de a incerca sa le tratezi acasa.
Copilul tau va trece prin momente de disconfort accentuat din cauza caldurii in timpul verii, insa trebuie sa faci tot ce poti pentru a-l proteja de factorii care ii pot influenta negativ starea si sanatatea.
Sursa foto: pexels.com