Sterilizezi totul? Este absolut necesar? Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2024-10-27
Sterilizezi totul? Este absolut necesar? Ce trebuie sa stii

Timp de multi ani, s-au facut incercari de a controla igiena si sanatatea bebelusilor prin fierberea sau sterilizarea suzetelor, tetinelor si biberoanelor. Controlul a mers atat de departe, cu zeci de ani in urma, incat mamele care isi alaptau bebelusii aveau sanii acoperiti cu tifon steril si erau indemnate sa fie foarte igienice cu sanii lor pentru a-i impiedica sa contracteze infectii orale.

Cu timpul, igiena sanilor s-a redus la „un dus zilnic”, fara a mai fi nevoie de alte precautii. In ceea ce priveste tetinele, suzetele si biberoanele mentionate mai sus, insa, auzim cam de toate si exista multe indoieli cu privire la necesitatea sau nu de a face acest lucru. 

Sterilizezi totul?

Febra de a crea o lume sterila pentru copii poate fi atat de mare incat exista parinti care ajung sa fie obsedati de eliminarea tuturor germenilor din mediul copilului lor. Nu stiu ce cale urmeaza un cuplu pentru a ajunge la o astfel de obsesie, dar poate ca unele dintre acele apeluri comerciale de la companii care stiu ca ai avut un copil au ceva de-a face cu asta, cu conversatii in care iti prezinta o lume apocaliptica, care in mod curios este cea in care traiesti, pentru ca saltelele, asternuturile, covoarele si jucariile contin milioane de acarieni care sar la bebelusul tau si pentru ca germenii ii inconjoara corpul cautand un punct slab prin care sa intre, totul din cauza faptului ca nu ai sterilizat hainele, cearsafurile si alte obiecte care vin in contact cu bebelusul. Astfel, exista mame care spala totul la temperatura maxima si fac spalari lungi, sterilizand jucariile copilului, suzetele si biberoanele (daca sunt folosite) si, pe scurt, tot ce apartine copilului.

Realitatea este ca pentru parinti acesta este un adevarat cosmar. In primul rand, pentru ca a petrece toata ziua verificand ce atinge copilul este o munca imensa, in al doilea rand, pentru ca curatarea si sterilizarea reprezinta o munca suplimentara si, in al treilea rand, pentru ca, daca ar fi necesar, ar fi o munca facuta de bunavoie, dar nu este nici necesara si nici, de fapt, foarte recomandata. Igiena excesiva poate fi daunatoare pentru copii.

Sterilizarea biberoanelor, tetinelor si suzetelor?

Scapand de ideea de a incerca sa creezi o bula sterila in jurul copilului, iata cateva lucruri despre sterilizarea biberoanelor, suzetelor si tetinelor.  Realitatea este ca, desi se face de multi ani si nu s-a intamplat nimic, pentru ca nu este rau sa sterilizezi lucrurile care intra in contact cu copilul, nu este necesar sa o faci daca ai o igiena corespunzatoare, iar bunul simt spune acelasi lucru daca tii cont de faptul ca mamele nu trebuie sa isi sterilizeze sanii (care, pe de alta parte, cum ar putea sa o faca).

Prima data cand vei folosi oricare dintre aceste gadgeturi care vor intra in contact cu bebelusul, este recomandabil sa le sterilizezi, sa le fierbi sau sa le speli in masina de spalat vase. Rezultatul nu va fi acelasi, deoarece prima metoda omoara toti germenii, a doua metoda omoara toti germenii, dar a treia metoda nu. O masina de spalat vase va atinge cu greu o temperatura de 90 de grade Celsius, despre care se spune ca este temperatura ideala pentru a ucide majoritatea microorganismelor, dar este considerata suficienta fara a fi aceeasi.

Sterilizezi? Atentie la unghii, la maini si la aspectul general

O asistenta din cadrul unui cabinet pediatric spune: „totul depinde de unghiile, mainile si aspectul general al mamei si al tatalui”. Potrivit acesteia, ar trebui sa te uiti la igiena generala a parintilor. Daca acestia erau curati, poti deduce ca aveau si o bucatarie minim curata si ca ar fi atenti cu lucrurile copilului, astfel ca era suficient sa le speli bine si sa lasi sa le usuce in aer liber.

Cat timp trebuie sa iei aceste masuri de precautie?

Parintii care sterilizeaza, parintii care fierb si parintii care folosesc masina de spalat vase se intreaba: pana cand?

Ei bine, folosind bunul simt, pana in momentul in care vezi ca, copilul baga deja totul in gura. Acest lucru se intampla, de obicei, in jurul varstei de patru sau cinci luni, adica atunci cand constati ca al tau copil molfaie cine stie ce jucarie pe care a gasit-o undeva sau suge ceva ce ti-a furat din mana. In acel moment, te-ai putea relaxa un pic (daca sterilizezi) si ai putea trece la optiuni precum masina de spalat vase sau apa cu detergent.

Majoritatea cartilor recomanda de obicei sa mai astepti putin, in jur de sase luni, o varsta la care riscul de infectie este mai mic, deoarece bebelusii sunt mai mari si cand incep sa manance si alte lucruri care, evident, nu sunt sterilizate (legume, carne, cereale, biscuiti, fructe etc.).

Sursa: bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Taguri Bebelusi 4 luni Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre