Alaptarea este esentiala pentru sanatatea copiilor. Imbunatateste si dezvoltarea creierului la bebelusi. Cercetatorii de la Universitatea Brown au realizat un studiu folosind aparate RMN pentru a observa cresterea creierului la copiii mai mici de 4 ani.
Rezultatele au aratat ca bebelusii hraniti cu lapte matern au avut o dezvoltare mai buna a creierului decât cei care au folosit o combinatie de sân si hranire artificiala.
Cresterea creierului copilului alaptat
Aceasta imagine oferita de Universitatea Brown arata cum creste continutul de mielina, materia grasa care izoleaza fibrele nervoase si determina viteza cu care sunt produse semnalele electrice in jurul creierului. Studii similare au fost efectuate anterior, dar aceasta este prima data când a fost vazut prin imagini.
Pentru a face acest lucru, autorul studiului Dr. Sean Leoni si colegii sai au folosit aparate RMN la 133 copii cu vârste cuprinse intre 10 luni si 4 ani in timp ce dormeau. Bebelusii au fost impartiti in trei grupe: cei care au fost alaptati exclusiv cu lapte matern, cei care au fost hraniti cu lapte matern si lapte artificial si, in sfârsit, cei care au baut doar formula.
Studiul a aratat ca grupul exclusiv alaptat a avut cea mai rapida crestere a substantei albe mielinizate. Lactatia mixta alimentata de grup a avut o crestere mai mare decât grupul alimentat exclusiv cu formula, dar mai mica decât grupul de lapte matern.
In plus, au fost analizate efectele duratei de alaptare. Si au ajuns la concluzia ca bebelusii alaptati de mai bine de un an au avut o crestere mai mare a creierului, in special in zonele creierului care se ocupa de functia motorie.
Stiam deja despre multe alte beneficii ale alaptarii pentru bebelusi, dar aceste teste o arata fara indoiala.
Sursa: guiainfantil.com