Temperaturile ridicate din timpul verii vin cu un risc crescut de accident vascular cerebral la copii. Bebelusii si copiii mici sunt foarte sensibili la expunerea la temperaturi ridicate, iar fara o ingrijire corespunzatoare acestia risca sa sufere de accident vascular cerebral.
Cand cei mici sunt expusi la soare sau la temperaturi ridicate, in timpul verii, acestia risca sa se deshidrateze rapid. Corpul copiilor nu mai este capabil sa-si regelze temperatura, se supraincalzesc si vor avea simptome specifice febrei, aparent fara motiv.
Acest lucru este cauzat de faptul ca productia de caldura corporala este excesiva, ca temperatura ambianta este foarte ridicata sau ca mecanismele de eliminare a caldurii nu functioneaza corect. Frecvent se intampla ca toate cele trei sa se combine, ducand rapid la epuizare termica. In acest moment se instaleaza epuizarea termica care poate duce rapid la producerea unui accident vascular cerebral.
Simptome asociate epuizarii termice
Pentru a evita ca acest lucru sa se intample trebuie sa recunosti simptomele asociate epuizarii termice si sa actionezi rapid. Iata care sunt acestea:
- Insolatia. Apare ca urmare a expunerii la soare a zonelor vitale ale corpului, in special a capului. Expunerea preungita la soare poate determina supraincalzirea creierului. In acest caz poate aparea delirul, ca atunci cand o persoana sufera de febra foarte mare.
- Crestere masiva a temperaturii corpului (39 de grade Celsius sau peste) si apare transpiratia abundenta la inceputul accidentului vascular cerebral.
- Accidentul vascular cerebral este insotit de dureri de cap, dureri sub forma de junghiuri. In cazuri grave poate aparea confuzia si pierderea cunostintei.
- Oboseala.
- Crampe musculare
- Greata si varsaturi
- Eruptie cutanata (piele inrosita, fierbinte la atingere, de cele mai multe ori fara semne de transpiratie)
- Cresterea ritmului cardiac si tahicardie
- Probleme cu respiratia
Cele mai grave cazuri sunt cele in care nu se iau masuri din faze incipiente, iar copilul ajunge sa sufere de tahicardie, piele fierbinte si uscata, amorteala si pierderea cunostintei.
Cum sa faceti fata epuizarii termice
Daca banuiesti ca micutul sufera de epuizare termica, mergi de urgenta la spital sau la o unitate medicala pentru acordarea primului ajutor.
In cazul in care ai chemat ambulanta, pana la sosirea acestuia, trebuie sa-i acorzi copilului primul ajutor:
- Pozitioneaza copilul intr-un loc umbros si racoros (daca gasesti o cafeanea sau un restaurant cu aer conditionat, du-l in interior)
- Da-i jos tricoul pentru a se aerisi
- Ventileaza pe cat posibil copilul (poti folosi o simpla foaie de hartie) sau un evantai, daca ai unul in geanta.
- Uda copilul cu apa rece pentru a-I ajuta corpul sa se raceasca. Inmoaie o carpa in apa rece si preseaza-i fruntea cu aceasta. Foloseste alte carpe ude pe care sa i le pui pe gat si incheieturi pentru a reduce temperatura corpului.
- Da-i sa bea apa pentru a se rehidrata. Apa de baut trebuie sa nu fie rece, de la frigider si trebuie bauta cu inghitituri mici.
- Daca esti acasa, sau aproape de casa, du-l repede in baie si fa-i un dus cu apa calduta. Nu da drumul la apa rece pentru ca exista riscul de hipotermie.
Dupa ce copilul isi revine, evita expunerea la soare cel putin o saptamana dupa recuperarea totala a acestuia. In aceasta perioada copilul este mult mai sensibil si poate suferi usor de insolatie si epuizare termica, iar riscul de accident vascular cerebral este mai mare.
Sursa foto: pexels.com