- Bebe meu are 5 luni si 2 saptamani. De cand s-a nascut are capul fierbinte, comparativ cu restul corpului. Noaptea transpira atat de tare ca trebuie sa-i schimb caciulita si cand papa biberon transpira si piciorusele ii sunt transpirate si reci tot timpul. Este ceva grav?
Raspuns:
La aceasta varsta capul reprezinta inca aproximativ o treime din dimensiunile generale ale corpului; activitatile desfasurate la acest nivel, activitati care depasesc cu mult ca intensitate pe cele desfasurate la alte nivele ale organismului uman, pot determina o diferenta usoara a temperaturii exterioare la nivelul craniului fata de restul suprafetei corporale.
In general, in interiorul organismului, temperatura nu este aceeasi indiferent de organ, de exemplu ficatul are o temperatura interna care poate ajunge pana la 40 C, fara ca acest lucru sa aiba vreo semnificatie patologica, aceasta valoare a temperaturii rezultand ca urmare a activitatilor desfasurate de acest organ.
Transpiratia este produsa de glandele sudoripare in conditii de stres, emotii, efort fizic, temperatura mediului extern crescuta; avand printre altele si rolul de a facilita transferul de caldura dinspre organism spre exterior, impiedicand astfel supraincalzirea acestuia.
De asemenea transpiratia poate creste in anumite situatii patologice: febra, boli infectioase, anemie, rahitism diabet zaharat, tulburari endocrine etc.
Pentru un copil de aproximativ 6 luni, atat suptul cat si joaca reprezinta un efort fizic suficient de mare pentru a determina aparitia transpiratiei.
Daca aceasta transpiratie apare insa si in conditii de repaus (somn) fara ca temperatura din incapere sa fie ridicata (temperatura din camera nu trebuie sa depaseasca in mod normal 28 C) si fara ca imbracamintea sa fie prea groasa, daca este abundenta sau daca apar si alte semne sau simptome, adresati-va medicului pediatru pentru a exclude prezenta unei afectiuni.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist