- Baiatul meu in varsta de 10 saptamani are 6,6 kg si 65 cm, deci e bine dezvoltat, zic eu dar vomita foarte mult chiar si la doua ore dupa ce mananca. Inca de la nastere a fost hranit la san si in afara de lapte si ceai nu l-am hranit cu altceva. Am fost si la medic cu el si am discutat despre aceasta problema dar mi s-a spus ca se agita mult si de asta vomita. E adevarat ca am un copil "activ" si de multe ori pare oarecum agitat dar problema vomitatului apare chiar daca doarme sau sta linistit. Ar trebui sa ma ingrijoreze lucrul acesta sau e ceva normal? O alta problema este faptul ca are scaun doar la 2-3 zile. Ce putem face in aceasta privinta?
Raspuns:Varsaturile sunt un simptom comun la sugari, putand insoti aproape orice patologie, de la afectiuni digestive, respiratorii, metabolice, infectii in sfera ORL, meningite si alte afectiuni neurologice si pana la infectii urinare.
De aceea in fata unui sindrom de varsatura la copil, anamneza trebuie sa evidentieze urmatoarele:
- cand au aparut primele varsaturi
- legatura cu alimentatia
- frecventa si abundenta varsaturilor
- aspectul si continutul lichidului de varsatura: trebuie facuta diferenta intre: regurgitatii – care
- reprezinta eliminarea de aer si cantitati mici de lapte nemodificat, la scurt timp dupa alimentatie, si varsaturi – eliminarea de lapte digerat (branzit) in cantitate mai mare si care survin de obicei la interval mai mare dupa masa
- alte simptome: diaree, constipatie, colici abdominale, convulsii, tuse, febra etc.
In functie de informatiile furnizate de anamneza si de un examen medical atent, pediatrul poate stabilii daca aceste varsaturi pot fi manifestarea unei patologii si poate recomanda investigatii suplimentare. In perioada neo-natala, varsaturile sunt semnalate la mai mult de jumatate dintre nou-nascutii sanatosi, in marea majoritate a cazurilor fiind vorba despre regurgitatii prin supraalimentatie sau de varsaturi care survin la sugarii care sug repede, mult, inghit mult aer, se agita sau sunt manevrati brutal (zgaltaiti, schimbati) imediat dupa supt.
Daca aceste varsaturi nu se insotesc de tulburari generale, sunt rare, neregulate, in cantitati mici si nu sunt insotite de tulburari de crestere (in greutate) si nu apar complicatii (aspiratie, esofagita, manifestari respiratorii) nu sunt patologice.
Insa nu trebuie uitat ca varsaturile pot fi si semnul unor imbolnaviri acute (infectii grave, hipertensiune intracraniana, meningita etc.) sau a unor malformatii congenitale (stenoza hipertrofica de pilor, obstructie digestiva, atrezie esofagiana, hernie hiatala) sau pot fi date de boala de reflux gastro-esofagian. De aceea in cazul varsaturilor persistente la copil, un consult la medicul pediatru se impune pentru a exclude o cauza grava.
Referitor la constipatie: tranzitul intestinal la copii este foarte variabil si numai frecventa redusa a scaunelor nu este un argument suficient pentru a spune ca are constipatie. Constipatia se defineste ca fiind eliminarea cu dificultate a unor materii fecale tari si uscate, la intervale mari de timp. Daca sugarul nu prezinta colici si eliminarea fecalelor se face fara dificultate, nu se considera constipatie chiar daca are scaun doar de 2-3 ori pe saptamana si nu se instituie nici o masura.
Alina Pop-Began
Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva