Vitamina K este esentiala pentru coagularea sangelui. La nastere, bebelusii au foarte putina vitamina K in organism si o asimileaza apoi din laptele matern sau din laptele praf, insa in cantitati foarte mici, de aceea medicii recomanda administrarea unei doze imediat dupa nastere. Daca apare carenta sau deficienta de vitamina K, exista riscul unei hemoragii severe in corp, care poate produce probleme serioase de sanatate bebelusului!
Importanta administrarii vitaminei K la nou-nascuti
In cazul in care nivelul vitaminei K din organismul bebelusului nu este controlat si adus la o valoare normala, exista riscul asa-numitei boli hemoragice a nou-nascutului, cauzate de deficienta de vitamina K. In plus, pot aparea hemoragii interne severe, in special ale creierului (cerebrale), care pot da nastere unor daune ireversibile.
Este foarte importanta administrarea de vitamina K la bebelusi, imediat dupa nastere. Este posibil ca medicul sa iti ceara permisiunea in acest sens. Exista spitale in care administrarea dozei necesare se face de la sine, conform politicii proprii, dar exista si clinici unde esti intrebata daca doresti ca micutul sa primeasca aceasta vitamina.
Au existat in trecut cateva controverse legate de aceasta injectie la bebelusi. Este vorba de suspiciuni legate de posibilitatea ca administrarea vitaminei K dupa nastere sa provoace cancerul in copilarie. insa nu a fost niciodata demonstrat acest lucru. Din acest motiv, unele spitale prefera sa intrebe parintii, inainte de a recurge la aceasta procedura.
Foto: photohome.com
Factori de risc pentru probleme hemoragice la bebelusi
Exista cativa factori de risc care predispun anumiti bebelusi sa aiba probleme cu coagularea sangelui. Este vorba, in special, de mamicile care primesc anumite medicamente in sarcina - de exemplu, anticonvulsive (pentru epilepsie).
Si bebelusii nascuti prematuri risca sa sufere de boala hemoragica, la fel ca si cei care au intampinat dificultati la nastere (livrarea pelvina, necesitatea forcepsului sau a ventuzelor).
Problemele sanguine mai pot aparea si la cei care manifesta probleme ale ficatului sau care au dificultati de absorbtie a nutrientilor in organism.
Majoritatea bebelusilor cu astfel de probleme sufera adesea de sangerari nazale, din gura sau de sangerari abundente chiar si la cea mai mica julitura.
Metode de administrare a vitaminei K dupa nastere
Vitamina K poate fi administrata in doua feluri bebelusilor: prin injectie sau pe cale orala.
Doza oferita depinde de nivelul pe care-l prezinta bebe la nastere. Unii au nevoie de cantitati mai mari, in timp ce la unii alaptarea sau laptele praf (care contin vitamina respectiva) este suficient pentru a compensa carenta.
In cele mai multe cazuri, administrarea unei singure injectii dupa nastere este suficienta.
Pentru bebelusii care sunt alaptati se poate opta pentru 3 doze de vitamina K, administrate pe cale orala. Doua dintre ele trebuie date in prima saptamana dupa nastere, in timp ce a treia va fi administrata la momentul la care copilul implineste 1 luna.
In situatia in care bebelusul este hranit cu lapte praf se recurge la administrarea a doar 2 doze de vitamina K pe cale orala, ambele date in prima saptamana de viata.
Aceste recomandari sunt orientative. Trebuie sa urmaresti intotdeauna indicatiile pediatrului si sa analizezi cu atentie riscurile si beneficiile pe care fiecare metoda in parte le prezinta in sanatatea micutului tau.