Vizitele la medicul pediatru in primul an de viata

/ / Modificat: 2009-10-28
Vizitele la medicul pediatru in primul an de viata





 

Vizitele la medicul pediatru in primul an de viata al bebelusului se vor axa in principal pe urmarirea greutatii, a inaltimii si a perimetrului cranian al nou-nascutului. De asemenea, in primul an bebelusul va face cele mai multe vaccinuri.

Astfel, vizitele la medicul pediatru vor avea loc aproape in fiecare luna, in primul an dupa nasterea bebelusului, pentru a te asigura ca cel mic se dezvolta sanatos.

Medicul pediatru are ca principale sarcini: sa puna diagnostice, sa ingrijeasca copiii si sa le ofere ajutor medical. El trebuie sa se implice profesional pentru ca bebelusii sa se dezvolte sanatos, sa ofere informatii mamicilor despre cum sa ii ingijeasca pe bebelusi si sa controloze si monitorizeze permanent starea de sanatate a acestora.

Iti prezentam mai jos principalele vizite pe care trebuie sa le faci la medicul pediatru in primul an de viata.

Prima vizita: la doua saptamani

In cadrul acestei vizite, medicul pediatru trebuie sa ii masoare greutatea, inaltimea si perimetrul cranian nou-nascutului. De asemenea, bebelusului ii vor fi testate vederea, auzul si reflexele. Pentru a depista eventualele anomalii ale corpului sau a functionarii organelor, bebelusul va fi supus unui examen fizic complet.

Medicul pediatru trebuie sa verifice si greutatea bebelusului. Imediat dupa nastere, bebelusii pierd in greutate si de aceea medicul trebuie sa verifice daca acesta a inceput sa puna la loc greutatea pierduta.

Este important de stiut ca la 24 de ore de la nastere, bebelusului ii sunt administrate vaccinurile BCG (vaccinul antituberculos) – prima doza si cel impotriva  Hepatitei B4, iar la 4 – 5 zile de la nastere se face a doua doza de BCG.

In cazul in care mamica are rezultatele testelor efectuate dupa nastere, acestea vor fi discutate cu medicul pediatru. Este indicat sa te informezi despre cum trebuie ingrijit bebelusul si sa il intrebi pe medic despre imunizari, tratamente, boli sau afectiuni.

A doua vizita: la o luna

A doua vizita la medicul pediatru se efectueaza la o luna dupa nasterea copilului. Acum se verifica daca bebelusul s-a dezvoltat intr-un mod armonios si cum s-a adaptat la nou mediu. De asemenea, se va analiza greutatea si medicul va pune intrebari familiei despre felul cum s-a obisnuit cu prezenta noului membru.  

A treia vizita: la doua luni

La acesta vizita este administrata prima doza a vaccinului DTP (difterie, tetanos, pertussis)

si vaccinul impotriva hepatitei B. Prin imunizarea impotriva hepatitei B se reduc pe termen lung nu numai incidenta bolii, dar si complicatiile sale cronice.

Dupa efectuarea acestei vizite, vizitele la medicul pediatru vor avea loc o data la doua luni, pana cand copilul implineste un an. In cadrul vizitelor se va analiza dezvoltarea fizica a bebelusului si mamica va putea sa se informeze despre diversificarea hranei la sugar, despre cum trebuie ingrijit bebelusul, despre sanatatea bebelusului si despre cum trebuie sa tratam pielea si iritatiile acestuia.

A patra vizita: la patru luni

La 4 luni bebelusului ii sunt administrate vaccinul DTP - vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis si VPO - vaccinul antipoliomielitic.

A cincea vizita: la sase  luni

La 6 luni se fac 3 vaccinuri si anume:

• vaccinarea antihepatita B AHB,

• vaccinare antipoliomielitica VPOT,

• vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis DTP.

A sasea vizita: la 12 luni

In cadrul acestei vizite, bebelusului ii sunt administrate vaccinul DTP - vaccinare antidifterica, antitetanica, antipertusis si VPO - vaccinul antipoliomielitic.

In primul an de viata, se recomanda imunizarea bebelusului prin vaccinare. Acesta este un proces important pentru ca imunizarea il va feri mai tarziu de eventualele afectiuni care pot aparea. Imunizarea prin vaccinare are ca scop intarirea imunitatii organismului si protejarea acestuia.

Este important sa se respecte schema de vaccinare pentru ca bebelusul tau sa  aiba o dezvoltare sanatoasa si armonioasa.

Medicul pediatru are obligatia sa monitorizeze dezvoltarea bebelusului si ofere informatii utile mamicii pentru a se asigura o stare buna de sanatate bebelusului.


Articole recomandate

Citeste si despre