De ce sa nu grabesti copilul sa faca trecerea de la scutec la olita

/ / Modificat: 2023-03-15
De ce sa nu grabesti copilul sa faca trecerea de la scutec la olita

Toti parintii vor ca bebelusul lor sa progreseze cat mai repede si, din dorinta de a se putea lauda cu evolutia micutului, au tendinta sa faca unele greseli si sa-l grabeasca inutil sa faca pasi pentru care nu e pregatit. Un exemplu foarte bun in acest sens este grabirea trecerii de la scutec la olita.

Tranzitia la olita este un proces care poate dura cateva saptamani sau cateva luni, in functie de cat de pregatit este copilul. Ca sa o faci ca la carte trebuie sa urmaresti evolutia copilului, frecventa scaunelor sau a urinarilor si, foarte important, sa nu incepi sa il asezi pe olita prea devreme. Daca incerci sa inveti bebelusul cu olita inca de cand incepe sa stea in fundulet, nu inseamna ca va invata mai repede si ca ai deja copil mare. La 6-7 luni cel mic nu poate sa isi educe reflexele privind urinarea si defecarea si nici nu trebuie „fortat” sa o faca, indiferent care sunt motivele.

Graba strica treaba, avertizeaza un medic urolog

Unii parinti incearca sa invete copilul mai repede la olita pentru ca spera sa inceapa sa dea mai putini bani pe scutecele de unica folosinta; altii o fac din convingeri legate de potectia mediului sau pentru ca vor ca bebelusul lor sa fie cel mai precoce dintre toti. Un medic urolog atrage, insa, atentia, ca un bebelus are nevoie sa exprimenteze mictiunea si defecarea libere, fara restrictii. El poate invata in timp sa isi controleze aceste nevoi fiziologice, poate chiar mai repede decat dupa varsta de 2 ani, sa zicem. Insa specialistii sunt de parere ca este o greseala dintr-un motiv simplu: la 6-7 luni, corpul bebelusilor nu este pregatit pentru aceasta tranzitie de la scutec la olita, iar copiii care o incep prea devreme pot experimenta mai multe probleme, intre care infectiile urinare repetate sau constipatia.

Steve Hodges, urolog pediatric, atrage atentia ca multe carti si articole despre tranzitia la olita sunt pline de sfaturi nepotrivite si fac acest proces sa para o adevarata competitie, cand nu este! Nimeni nu si-a invatat copilul sa faca la olita in 3 zile, desi titlurile promit asta. Niciun bebelus nu invata de la 6 luni sa isi faca nevoile doar la olita. Poate face uneori, cand il tii zeci de minute acolo, insa nu o face controlat.

„Am tratat mii de copii care au facut prea rapid tranzitia la olita si apoi erau adusi la mine cu enurezie (emisie de urina involuntara si inconstienta, in general nocturna - n.r.), encoprezie (defecare voluntara si repetata in afara locurilor rezervate acestui scop - n.r.) si cu infectii recurente ale tractului urinar la varste scolare. Motivul? Obiceiul de a se abtine pe care l-au dobandit mult prea devreme se intoarce ca un bumerang. Tranzitia prematura la olita sau toaleta este principala cauza a constipatiei la copii, iar acest lucru este prea des ignorat”, spune medicul.

Sfaturile specialistului despre trecerea la olita

Daca te gandesti ca poate e prea devreme sa inveti copilul sa isi faca nevoile la olita, cel mai probabil asa este. Aceasta tranzitie este o cursa de rezistenta, un maraton, nu un sprint. Metodele folosite trebuie sa fie documentate si sa aiba in prim plan sanatatea copilului, asa ca numai apelati la toate trucurile care promit rezultate imediate, dar ale caror efecte pe termen lung nu le cunoasteti.

Lasati propriile asteptari si sperante deoparte cand incepeti antrenamentul la olita. Copilul trebuie lasat sa parcurga acest proces in ritm propriu, fara a fi comparat cu altii, fara a-i spune vreodata ca trebuie sa folositi altfel banii pe care ii cheltuiti pe scutece. Aceasta nu este problema lui.

Tranzitia poate fi una de durata, iar copiii, chiar si cand pare ca au invatat ca trebuie sa isi faca nevoile la olita, mai pot avea mici „accidente”, mai ales noaptea. Nu-i certati si nu va aratat dezamagiti pentru ca puteti sabota toata munca de pana atunci si puteti produce daune greu reparabile in respectul de sine al copilului.

In general copiii invata de la sine sa isi controleze nevoile fiziologice in jurul varstei de 4 ani. Dar fiecare are ritmul propriu si nu poate fi grabit de parinti cu nicio interventie cum ar fi sa-l trezesti in miezul noptii sa mearga la toaleta sau sa nu-i mai oferi lichide inainte de culcare.

Citeste si alte articole despre acest subiect:

Cel mai bun moment pentru tranzitia de la scutece la olita cum stii cand e copilul pregatit

Cand este bebe pregatit sa invete sa faca la olita

Regresia de la olita la scutec ce este de facut cand copilul incepe din nou sa faca pe el

8 probleme frecvente in invatarea la olita a copilului

4 provocari atunci cand inveti copilul la olita

De ce vara e cea mai potrivita perioada pentru invatatul la olita

7 reguli importante pentru a invata copilul sa foloseascaolita

Invatarea copilului la olita trucuri testate de mamici

Cele 5 etape ale invatatului la olita

Taguri Scutece Olita copii Cum inveti copilul la olita Invatarea la olita Tranzitie scutec olita

Articole recomandate

Citeste si despre