Scutecele bebelusului, cum le alegi?

/ / Modificat: 2016-08-01
Scutecele bebelusului, cum le alegi?

Intr-o epoca in plina dezvoltare care se lauda cu o varietate larga de produse pentru copii, parintii se vad pusi in dificultatea de a alege cele necesare ingrijirii copilului. Banalele scutece par sa fie o provocare atunci cand mergi in magazin. Nu stii de care sa iei: refolosibile, de unica folosinta sau ecologice. Exista mai multe lucruri de care trebuie sa tii cont cand alegi scutecelul bebelusului tau.

Pielea bebelusului tau trebuie sa fie mereu curata, uscata si fara iritatii. Alegerea scutecului poate fi cea care are grija de pielea lui. Inainte de a urma tendintele, uita-te la calitatile pe care le are scutecul in ceea ce priveste materialul si la capacitatea lui de a mentine pielea uscata si catifelata.

Scutece de unica folosinta, refolosibile si eco

Scutece de unica folosinta

Evident ca prima optiune care te tenteaza in alegerea scutecelelor micutului tau este cea a scutecelor de unica folosinta: practic, eficient, comod si nici nu trebuie sa ai o anumita masura in minte, acesta mulandu-se foarte bine pe corpul bebelusului tau. Scapi de spalatul lor, pentru ca se arunca la cos si sunt utile pentru orice deplasare cu cel mic.

De ce nu l-ai alege?

  • pentru ca adesea acestea sunt facute pe baza de petrol nerafinat;

  • contin diverse chimicale care ar pute aproduce iritatii pe pielea bebelusului;

  • sunt mai costisitoare.

Scutece refolosibile (eco)

Scutecele refolosibile sunt mult mai sanatoase din punct de vedere al continutului decat cele de unica folosinta. Ele sunt create din materiale naturale care permit o aerisire naturala a pielii bebelusului si nu au niciun fel de chimicale in compozitie evitandu-se astfel alergiile si iritatiile. Sunt mult mai economice decat cele de unica folosinta si nu sunt poluante pentru mediu.

Atentie, nu toate scutecele refolosibile sunt ecologice. Doar cele care sunt create din fibre naturale si fara adaos de substante chimice se incadreaza in aceasta categorie.

Dezavantaje:

  • marele dezavantaj este dat de faptul ca nu sunt practice;

  • necesita spalare;

  • nu se muleaza la fel ca cele de unica folosinta pe corpul bebelusului;

  • si nu sunt la fel de absorbante, existand riscul sa curga pe langa.

Materiale folosite la crearea scutecelor

In general ai de ales intre doua tipuri de materiale:

  • naturale: din canepa, bumbac organic sau bambus;

  • sintetice: in principal din latex;

Compozitia scutecelor

Substante chimice (scutece de unica folosinta)

Absorbantii care sunt adusi in centrul atentiei parintilor ca fiind un mare avantaj pentru pielea bebelusului reprezinta si factorul de risc pentru sanatatea lui. Acestea sunt:

  • gel absorbant tip polimer;

  • dioxina;

  • Tributyl-tin;

  • poliacrit de sodiu;

  • parfumuri sintetice.

Dioxina este una dintre substantele extrem de periculoase catalogate de OMS ca fiind extrem de cancerigena. Scutecele clasice sunt adesea inalbite cu clor, proces din care poate rezulta exact aceasta dioxina extrem de toxica.

Compozitie 100% ecologica (scutece refolosibile)

Scutecele eco, adica realizate din materiale naturale in care nu sunt folositi agenti chimici sunt cele mai sigure pentru sanatatea pielii bebelusului. Capacitatea de absorbtie este mai mica decat in cazul celor in care se folosesc chimicale, insa faptul ca acestia sunt feriti de efectele nocive ale expunerii la agenti chimizanti te ajuta sa treci peste acest mic dezavantaj. Pana la urma, pretul platit este cel al sanatatii bebelusului.

Masura potrivita

Una dintre problemele cu care se confrunta mamicile este alegerii masurii potrivite a scutecului pentru micutul lor. Chiar daca unele scutece sunt recomandate unei categorii de varsta in care se incadreaza si bebele tau, conformatia lui corporala face ca acestea sa nu fie adecvate lui. Si atunci cum alegi scutecul potrivit?

  • scutecele de unica folosinta au acest avantaj de a se putea modela pe corpul bebelusilor;

  • in celelalte cazuri, trebuie sa testezi mai multe dimensiuni pana o sa o nimeresti pe cea potrivita (nu trebuie ca elasticul din parti sa stranga pielea bebelusului si sa il incomodeze);

  • pentru o fixare mai eficienta cauta scutece cu sistem de prindere rezistent, pentru a nu se desface ca urmare a miscarilor bebelusului si pentru a se evita frictiunea care poate conduce la iritatii.

Circulatia aerului

Este un aspect pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi scutecul. Trebuie ca pielea bebelusului sa poata sa respire pentru a nu aparea iritatii pe funduletul lui. Nu toate scutecele permit acest lucru. De aceea, trebuie sa te orientezi spre cele care au aceasta capacitate, unele dintre ele fiind cele eco, din bumbac organic, care pastreaza pielea micutului tau aerisita si uscata.

Capacitatea de absorbtie

Din acest punct de vedere, scutecele de unica folosinta au o capacitate mai mare de a retine lichidul decat cele refolosibile. Acest lucru se datoreaza compusilor chimici care sunt atribuiti in crearea lor. Acestia permit transformarea lichidului in gel si mentinerea lui in interior fara a tine pielea bebelusului umeda si predispusa la iritatii.

Urmareste ca si invelisul exterior al bebelusului sa fie impermeabil, pentru mai multa siguranta si protectie.

Cum iti dai seama daca sunt sigure pentru bebelusul tau?

Exista o multime de replici ale scutecelor bebelusilor care se gasesc la ora actuala pe piata. Din dorinta parintilor de a economisi banuti ei aleg produse mai putin calitative si cu o siguranta incerta.

Atunci cand alegi scutecele uita-te intotdeauna pe ambalaj si citeste eticheta pentru a afla daca au fost testate, studiate si aprobate de organe competente.

Taguri Scutece Scutece bebelusi Scutece unica folosinta Scutece refolosibile Scutece eco

Articole recomandate

Citeste si despre