Cum sa reduci riscul de aparitie a mortii subite la sugar

/ / Modificat: 2021-11-04
Cum sa reduci riscul de aparitie a mortii subite la sugar

Moartea subita a sugarului este unul dintre lucrurile la care nimeni nu vrea sa se gandeasca. La urma urmei, gandul ca bebelusul poate muri brusc este infricosator pentru orice parinte. In acelasi timp, sindromul mortii subite a sugarului este un lucru pe care toti parintii de nou-nascuti trebuie sa il ia in serios si sa stie ce trebuie sa faca pentru a-l preveni.

Ce este sindromul mortii subite a sugarului?

Sindromul mortii subite a sugarului este definit ca fiind moartea neasteptata a bebelusului sub varsta de un an. Majoritatea acestor decese au loc noaptea, de obicei intre miezul noptii si 6 dimineata, in timp ce bebelusul doarme. 

Sindromul mortii subite a sugarului este diagnosticat atunci cand nu se gaseste nicio alta cauza a decesului dupa efectuarea unei evaluari amanuntite. 

Desi sindromul mortii subite a sugarului este definit ca moarte subita si inexplicabila la un bebelus mai mic de 1 an, cele mai multe decese au loc intre 1 luna si 6 luni. 90% dintre decesele cauzate de sindromul mortii subite a sugarului au loc atunci cand bebelusul are mai putin de sase luni.

Ce trebuie sa faci pentru a reduce riscul aparitiei sindromului mortii subite a sugarului

Riscul de aparitie a sindromului mortii subite a sugarului poate fi redus considerabil daca iei in calcul urmatoarele sfaturi:

1. Bebelusul trebuie sa doarma pe spate. Poti lasa bebelusul sa doarma pe burta numai in momentul in care este capabil sa se intoarca singur de pe o parte pe alta.

2. Bebelusul trebuie sa doarma doar in propriul patut. Acesta trebuie sa aiba o saltea ferma si sa nu aiba alte obiecte in pat. Jucariile, perna, cearsafurile libere sau parturicile trebuie sa lipseasca. Acestea pot fi trase de copil in timpul noptii si pot ajunge pe fata copilului, impiedicandu-l sa respire.

3. Nu imparti patul cu copilul. Poti tine copilul in propria camera, insa nu il lasa sa doarma in acealasi pat cu tine cat este foarte mic. Cea mai sigura metoda in aceasta etapa a vietii este patul special pentru co-sliping, care se poate lipi de patul tau. Aceste obiceiuri reduc riscul aparitiei sindromului mortii subite a sugarului cu peste 50%.

4. Nu dormi niciodata pe canapea sau in fotoliu cu bebelusul. Chiar daca este un somn de zi, evita sa dormi cu bebelusul. Oboseala accentuata te poate face oricand sa cazi intr-un somn adanc si sa te intorci peste copil, sa-l scapi din brate sau sa tragi patura peste fata acestuia ducand la apritia sindromului mortii subite a sugarului. Cel mai bine este sa-l pui in patut, langa tine.

5. Alaptarea la san a copilului. Un studiu realizat in 2017, publicat in revista Pediatrics, a concluzionat ca alaptarea la san timp de cel putin doua luni a redus riscul aparitiei sindromului mortii subite a sugarului cu aproape 50%.

6. Nu supraincalzi bebelusul. Multi parinti se gandesc ca celor mici le este prea frig pe timp de noapte si sunt tentati sa-I infofoleasca si sa dea drumul mai tare la caldura. Accest lucru este gresit. Camera in care doarme copilul trebuie sa fie aerisita inainte de somn, iar temepratura trebuie sa fie de 18-21 de grade. Copilul trebuie sa poarte o pijma normala, adecvata anotimpului.

Sursa foto: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre