Sindromul mortii subite la sugar (SIDS) este unul dintre cele mai mari cosmaruri ale mamelor. Cel mai adesea, sindromul mortii subite se produce in timpul somnului, insa s-a descoperit faptul ca nu numai SIDS pune viata bebelusilor nostri in pericol noaptea.
Desi pana acum se credea ca SIDS este provocat cel mai adesea de anomalii ale creierului, cercetari recente au aratat ca SIDS nu are doar cauze anatomice.
Tot mai multi bebelusi mor sufocati in somn
Potrivit unui studiu realizat intre anii 1995 si 2014, la Spitalul de Copii si Spitalul Newton-Wesley din SUA, cele mai multe decese ale bebelusilor survin in urma sufocarii sau strangularii acestora in prima luna de viata.
Desi sufocarea face parte din cauzele Sindromului Mortii Subite, se pare ca numarul deceselor in urma asfixierii a crescut foarte mult in ultimii ani. Astfel, cauzele biologice sau afectiunile cronice nu mai reprezinta principalii factori de declansare a SIDS.
Potrivit cotidianului Science Daily, co-autorul studiului Ronald Kleinman a declarat ca aceste decese prin sufocare au inceput sa aiba o frecventa atat de mare deoarece multi dintre parinti nu cunosc sau nu constientizeaza importanta pozitiei de somn.
Sugarii si copiii pana intr-un an trebuie sa doarma pe spate, cu fata in sus. Aceasta este pozitia corecta pentru a evita orice tragedie. De asemenea, micutii nu trebuie acoperiti cu paturici care sa le treaca de piept, recomandati fiind sacii de dormit, si nici nu trebuie sa aiba patutul plin cu jucarii.
Patul bebelusului trebuie sa fie cat mai aerisit si sa doarma pe o suprafata tare, precum saltelele de cocos. Bebelusul poate sta pe burta, in special in primele trei luni, doar atunci cand este treaz si este supravegheat de cineva.
Cercetatorii studiului au descoperit ca si alaptatul poate duce la moartea bebelusului. Multe dintre mame sunt foarte obosite in primele luni de viata ale bebelusilor, din cauza trezirilor foarte dese ale acestora. Astfel, din comoditate, multe dintre proaspetele mamici, si nu numai, isi alapteaza copiii intr-o pozitie nepotrivita: ii asaza pe micuti cu fata in jos pe burta lor. Aceasta pozitie de alaptare trebuie evitata cu orice pret, in special noaptea, cand exista riscul destul de mare ca mama sa adoarma.
Suzetele reduc riscul sufocarii
Printre mame exista tot mai mult tendinta de a nu folosi suzetele pentru copiii lor. Specialistii studiului mentionat sustin insa ca acestea sunt foarte importante, deoarece reduc foarte mult riscul de sufocare al bebelusilor.
De asemenea, suzetele nu trebuie sa aiba snururi, deoarece pot fi periculoase pentru copii si se pot strangula cu ele. Specialistii recomanda folosirea suzetei dupa varsta de o luna, deoarece dupa aceasta perioada bebelusii isi insusesc mai bine reflexul de supt.
Atentie la sursele de incalzire
Bebelusii trebuie sa doarma in camere aerisite, la o temperatura de maximum 23 de grade. Mare atentie la pozitionarea patutului: acesta nu trebuie asezat langa o sursa de caldura.
De asemenea, se evita purtarea caciulitelor in casa nu numai pentru faptul ca pot declansa supraincalizirea corpului, dar pot fi trase foarte usor de pe cap si pot ajunge pe fata bebelusului provocandu-i sufocarea.