Acum, ca micutul tau a crescut, o noua provocare isi face resimtita prezenta: somnul de seara, mai exact... lipsa lui. Nu reusesti sa intelegi de ce nu vrea sa adoarma la ora la care vrei, dar nu iti dai seama ca tu esti una dintre cauze. Afla greselile frecvente ale parintilor atunci cand incearca sa culce copiii.
Acum, ca micutul tau a crescut, o noua provocare isi face resimtita prezenta: somnul de seara, mai exact... lipsa lui. Nu reusesti sa intelegi de ce nu vrea sa adoarma la ora la care vrei, dar nu iti dai seama ca tu esti una dintre cauze. Afla greselile frecvente ale parintilor atunci cand incearca sa culce copiii.
Incercarea de a adormi copilul la o anumita ora si de a-i crea un program este o adevarata provocare. Impotrivirea copilului de a adormi apare tot din cauza unor greseli frecvente pe care parintii le fac, uneori fara sa isi dea seama.
1. Ora de culcare tarzie
O noua moda a aparut in ultima vreme in familia moderna: copii, chiar si prichindeii, merg la culcare la aceeasi ora cu parintii.
Cu cat copilul adoarme mai tarziu, cu atat va fi mai obosit pe zi ce trece, efectul fiind amanarea orei de culcare si pentru ziua urmatoare.
Amanarea constanta a orei de culcare duce la probleme de somn la copii: treziri frecvente, incapacitatea de se odihni corespunzator, dificultati in a adormi, lipsa de energie pe parcursul zilei etc.
2. Programul dezorganizat
Adesea, parintii creeaza un program extrem de bine structurat privind cresterea si educatia copilului. Acest lucru este extrem de eficient pentru ca micutul sa se dezvolte armonios, sa fie sanatos si vesel. Atunci cand acest program este dat peste cap sau cand lipseste cu desavarsire, majoritatea parintilor se confrunta cu greutati in cresterea si intelegerea celor mici.
In lipsa unui program de somn constant si a unei ore de culcare bine stabilita, nu te poti astepta ca micutul sa adoarma "la comanda". Daca a avut parte de un astfel de program, dar a suferit numeroase modificari cauzate de calatorii, vacante, plimbari sau alte evenimente, copilul nu va mai putea respecta ora de culcare stabilita anterior si va avea dificultati in a se adapta din nou la orarul de somn.
Oriunde ati fi si orice evenimente ar aparea, faceti tot posibilul ca programul de somn al prichindelului sa fie respectat intotdeauna.
3. Considera ca miscarea este cel mai bun somnifer
Cand parintii observa ca micutul lor nu vrea nici in ruptul capului sa adoarma seara, ba mai mult, are chef de joaca si este foarte sprinten, se folosesc de miscarea fizica pentru a-i induce somnul. Considera ca daca isi consuma energia prin joaca, copilul va obosi mai repede, iar somnul se va instala mai usor.
Oboseala nu inseamna somn garantat. Dimpotriva, unul dintre modurile in care se manifesta oboseala este chiar lipsa somnului. Ti se intampla chiar si tie! Nu ti s-a intamplat niciodata sa spui ca nu ai putut dormi de oboseala? Ei bine, nici copiii nu sunt scutiti de aceasta situatie! Mai mult, daca il pui sa se joace in timpul in care trebuia sa doarma, ii devansezi ora de somn si cazi in capcana primei greseli.
4. Il adorm plimbandu-l cu masina sau carutul!
Multi parinti cred in ideea adormirii copilului in timp ce il plimba cu masina sau carutul. Este un truc bun, dar numai pentru un somn superficial, neodihnitor. Copiii nu vor avea un somn profund si se vor trezi la scurt timp dupa ce miscarea inceteaza. Acest lucru nu te ajuta cu nimic, din moment ce vei fi nevoita sa o iei de la capat si sa gasesti cele mai bune moduri pentru a-l adormi.
5. Il pun sa doarma in pat cu ei!
In incercarea de a-i invinge teama de intuneric, de a-i estompa plansetele atunci cand ramane singur in camera sau de a-l face sa adoarma mai repede, parintii fac greseala de aduce copilul la somn in patul conjugal. De aici si pana la a se crea o rutina de care cu greu il vor dezobisnui mai este un pas mic. Cu cat inainteaza in varsta, cu atat ii va fi mai greu sa se desprinda de patul lui mami si al lui tati si va cere sa doarma constant cu ei, orice refuz sfarsind prin adevarate crize de isterie.
Parintii considera ca mai au un as in maneca in acest sens, nedandu-si seama ca este tot o greseala: il adorm atunci cand este in pat cu ei, iar cand observa ca a venit somnul pe la gene, il muta rapid in camera lui. Copilul se va trezi peste noapte, iar cand va constata ca este singur, intr-o camera intunecata, plansetele si tipetele vor fi de neoprit pana ce unul dintre parinti nu il va impaca, punandu-l din nou in acelasi pat cu ei.