Mulți părinți se îngrijorează că copilul lor nu vrea să doarmă, dar acest lucru poate fi complet normal. Iată câteva sfaturi care îl pot ajuta pe copilul tău să adoarmă.
Un copil care are dificultăți în a adormi își împinge părinții să se odihnească mai puțin. Acest lucru poate crește iritarea în timpul zilei și, uneori, poate cauza probleme în familie.
În cazul bebelușilor, este normal să le ia mult timp să adoarmă, deoarece sunt în curs de dezvoltare și vor dobândi treptat obiceiuri de somn similare cu cele ale adulților. Dar de ce unii copii nu vor să meargă la culcare și ce putem face în acest sens? Iată câteva sfaturi
Ce îl face pe copilul tău să nu vrea să adoarmă?
Copilul tău este unul dintre acei copii cărora le este greu să meargă la culcare și care se împotrivesc mereu când trebuie să doarmă sau este un copil care obișnuia să doarmă bine și acum nu mai vrea? Pot exista mai multe motive pentru care un copil refuză să meargă la culcare. Să aruncăm o privire asupra unora dintre ele:
Se joacă: atunci când jocul lui este cel mai interesant și este timpul să se culce, este normal să nu vrea să se culce, să se enerveze sau să fie frustrat.
Încă nu s-a întunecat: schimbarea orei poate însemna că, atunci când este timpul să se culce, vede că este încă ziuă și nu vrea.
Nu le este somn: este posibil să fi tras un pui de somn sau să fi avut o zi distractivă și acum nu au chef să se culce.
Are nevoie de ceva și nu știe cum să comunice acest lucru: poate avea o grijă sau un gând care îl împiedică să adoarmă.
Vrea să petreacă mai mult timp cu mama și cu tata: dacă în timpul zilei nu am reușit să petrecem cu ei atât de mult timp cât ne-am fi dorit, s-ar putea să nu vrea să se culce pentru a petrece timp cu părinții lor.
Le este frică: este posibil să treacă printr-o perioadă de coșmaruri și terori nocturne, așa că le este frică să meargă la culcare.
Nu există o temperatură adecvată în camera lor: acest lucru îi împiedică să adoarmă.
Ce lucruri să faci când copilul tău nu vrea să doarmă?
Iată câteva dintre lucrurile pe care le poți face atunci când copilul tău nu vrea să doarmă.
1. Stabiliți o oră pentru ora de culcare
În general, copiii au nevoie între 9 și 12 ore de odihnă, dar fiecare copil are nevoi diferite. Părinții ar trebui să vadă de câte ore au nevoie pentru a se trezi odihniți și să stabilească o oră de culcare pentru ei în fiecare zi.
2. Să aibă rutine la culcare
Rutinele sunt foarte importante pentru copii, deoarece le oferă siguranță și stabilitate. Prin urmare, dacă au o rutină înainte de culcare, le va fi mai ușor să se culce și vor ști ce urmează. De exemplu, să facă pipi, să se spele pe dinți, să citească o poveste și să meargă la culcare. Dacă le spuneți clar acest lucru, îi veți ajuta să se relaxeze și le va fi mai ușor să adoarmă.
3. Creați un mediu favorabil somnului
O jucărie de pluș liniștitoare, așternuturi moi, jaluzele joase și asigurarea liniștii îl vor ajuta pe cel mic să adoarmă mai repede și mai bine.
4. Reducerea stresului sau a nivelului de activitate
Este important ca, în orele dinaintea culcării, copilul să fie calm și să își reducă nivelul de activitate. Cheia este să aibă lumini slabe, fără ecrane și să facă lucruri care îi ajută să se relaxeze, cum ar fi să citească o carte sau să asculte muzică cu mama.
5. Aveți o oarecare flexibilitate în zilele de sărbători, în weekenduri sau în zilele de sărbători legale.
Dacă avem ore de culcare stabilite, este important să le respectăm, dar și să fim flexibili în funcție de situație. Când sunt în vacanță, putem întârzia puțin ora de culcare pentru că nu trebuie să ne trezim devreme în altă zi. În cazul în care este o sărbătoare sau un weekend, se aplică același lucru, atât timp cât există limite clare. Ceea ce trebuie să avem în vedere este ca ei să doarmă orele de care au nevoie și să se trezească odihniți. Obiceiurile de somn sunt foarte importante și trebuie respectate, chiar dacă există mici excepții.