6 lucruri pe care sa nu le faci cand incerci sa adormi bebelusul

/ / Modificat: 2012-10-24
6 lucruri pe care sa nu le faci cand incerci sa adormi bebelusul

Recomandat de Milupa

Incercarea de a adormi bebelusul poate fi presarata cu multe impedimente si provocari pentru parinti. Exista o multime de metode care-l pot atrage pe Mos Ene pe la gene si il ajuta pe cel mic sa adoarma mai repede - suzeta, alaptarea, muzica, ambientul etc. -, dar si o serie de lucruri pe care parintii nu sunt sfatuiti sa le incerce. Iata ce NU trebuie sa se faca in rutina de somn a micutului!

Nu sta cu el pana adoarme!

Este important sa iti inveti bebelusul sa adoarma singur, fara a deveni dependent de prezenta ta in camera. Lasa-l in patut, singur, de la varste foarte mici si verifica-l din cand in cand, dar incearca sa il obisnuiesti sa adoarma singur, chiar daca se mai aud cateva scancete si plansete. Un astfel de obicei il ajuta sa dezvolte o rutina de somn sanatoasa, stabila si odihnitoare.

De asemenea, este la fel de important ca niciodata sa nu pui bebelusul in patut dupa ce a adormit in bratele tale. El trebuie sa fie somnoros si aproape adormit, dar sa fie constient de faptul ca este pus in patut. In caz contrat, s-ar putea ca bratele tale sa devina patul lui de dormit pe termen lung.

Club Milupa

Nu il invata sa adoarma in bratele tale!

Multi parinti fac greseala de a-l tine in brate pe bebe pana adoarme, si nu dupa mult timp se trezesc ca acesta adoarme numai daca este tinut astfel. El devine dependent de prezenta ta, de leganatul, vocea, dar si de mirosul tau, iar cand va creste si vei incerca sa il lasi singur in camera pentru a adormi, vei avea mari probleme cu el. Micutul nu se va putea dezvata de acest obicei, incurajat chiar de tine!

somn_bebelusi_4

Nu face modificari frecvente sau majore in rutina lui de somn!

Daca astazi il culci pe bebe la o anumita ora, iar maine te razgandesti si schimbi ora, nu vei face decat sa ii agiti somnul si sa ii creezi probleme in a adormi si a se odihni pe timp de noapte.

Bebelusilor le place constanta si rutina in programul lor si odata ce apar oscilatii mari intre orele in care adoarme in zile diferite, ei devin agitati si iritati si nu mai se odihnesc cum trebuie.

Stabileste-i o rutina si un program stabil de somn si incearca sa il respecti in fiecare zi. In felul acesta, organismul micutului se va adapta orarului si va intra in mod natural in transa de somn in apropierea orei obisnuite, fara ca tu sa mai fii nevoita sa depui eforturi foarte mari pentru a-l adormi.

Nu te lasa pacalita de reprizele prea scurte de somn din timpul zilei!

Reprizele de somn din timpul zilei variaza ca timp si calitate. Un pui de somn normal la bebelusi trebuie sa fie de cel putin 45 de minute. Daca se trezeste mai devreme de acest interval, este considerat incomplet. Un pui de somn foarte scurt nu ii procura micutului toate beneficiile pe care acesta ar trebui sa i le ofere in mod normal.

Cu cat este mai mic, cu atat bebelusul doarme mai mult decat sta treaz. De aceea, somnul din timpul zilei este important, dar trebuie calculat corect, iar micutul ajutat sa isi indeplineasca un ciclu suficient de lung de somn, altfel ar putea manifesta semne ale somnolentei, oboselii, apatiei etc.

somn_bebelusi_3

Nu te obisnui sa il trezesti brusc din somn!

Multi parinti forteaza trezirea bebelusului dimineata sau in timpul zilei, atunci cand li se pare ca acesta doarme mai mult decat trebuie.

Bebelusii nu sunt ca niste robotei mici, programati sa doarma X minute si apoi sa se trezeasca. Uneori vor dormi mai mult ziua, alteori mai mult noaptea, si este normal sa se intample asa.

In cazul in care copilul nu da semne ca ar fi bolnav, este vioi si activ cand este treaz si are un tonus general bun, nu ai motive sa il trezesti fortat. Cu cat faci asta mai des, cu atat ii perturbi somnul, micutul nu se odihneste suficient si pot aparea o serie de consecinte nefaste asupra organismului si cresterii sale.

Nu te grabi sa vii la el de cate ori se trezeste!

Bebelusii au tendinta sa se trezeasca adesea pe timpul noptii, dar nu o fac mereu pentru ca au nevoie sa fie schimbati sau hraniti. De aceea, nu e nevoie sa mergi repede la copilasul tau, cu atat mai putin sa ii iei in brate, de fiecare data cand auzi ca se foieste sau gangureste. Daca are nevoie de ceva, te va anunta printr-un plans agitat, fara incetare.

Insa de cele mai multe ori, bebelusii au capacitatea de a adormi la loc singuri, fara a fi nevoie sa fie luati in brate sau sa leganati.

Taguri Somn bebelusi Greseli somn bebelusi Rutina somn bebelusi Program somn bebelusi Somn noaptea bebelusi Metode adormire bebelusi Milupa

Articole recomandate

Citeste si despre