Fiecare miscare si fiecare tresarire a belusului, mai ales in primele luni de la nastere, sperie cele mai multe mamici si ele ajung sa-si faca griji cu privire la odihna de care are parte noul membru al familiei. Solutia este cautata de multe ori in locurile sau la sursele gresite si astfel se dezvolta diverse mituri, majoritatea dintre ele nefiind catusi de putin adevarate.
Iata mai jos cateva dintre cele mai intalnite mituri despre somnul unui copil si care este de fapt adevarul.
1. Gazele si foamea intrerup somnul copilului.
Cea mai comuna cauza a faptului ca bebelusii se trezesc si nu mai pot adormi este aceea ca le lipseste capacitatea de a se linisti singuri si nu stiu inca sa se descurce cu trezirile din timpul noptii.
Ca si adultii, copiii nu mananca neaparat pentru ca le este foame. Un copil va trebui sa fie alaptat doar pentru ca este singurul mod de a adormi pe care el il cunoaste.
2. Cerealele cu orez inainte de somn imi vor ajuta copilul sa doarma mai mult.
Foamea, in mod normal, nu este cauza problemelor de somn, mai ales dupa 3 - 4 luni. Aceasta practica s-ar putea dovedi chiar a fi periculoasa intrucat bebelusii nu sunt inca pregatiti pentru a digera cerealele, iar introducerea acestora prea devreme in meniul celor mici ar putea duce la dezvoltarea alergiilor.
In urma efectuarii studiilor s-a demonstrat ca micutii care au fost hraniti si cu cereale nu au dormit deloc mai bine sau mai mult decat ceilalti. De fapt, o cauza comuna a lipsei somnului este indigestia. Daca iti culci bebelusul cu burtica prea plina, o sa se simta balonat si o sa aiba gaze, iar somnul o sa fie mai putin.
Incearca sa-ti hranesti bebelusul mai mult in timpul dupa-amiezei si seara devreme. Alaptatul mai mult in timpul zilei poate fi un bun punct de plecare pentru un somn linistit peste noapte.
3. Copiii dorm atat cat au nevoie.
Ce bine ar fi sa fie asa! Parintii sunt cei care trebuie sa se asigure ca micutii lor dorm atat cat este nevoie. Asa ca nu te plange nici daca ti se pare ca bebelusul tau doarme putin: in mod neintentionat, dar din cauza neglijentei, de cele mai multe ori parintii sunt vinovati de faptul ca bebelusul nu doarme suficient, deoarece el nu este obisnuit sa adoarma singur la loc atunci cand ceva ii deranjeaza somnul.
4. Unii copii nu au nevoie de somn in timpul zilei.
E drept ca timpul in care un copil doarme variaza, dar toti copii, mai ales cei sub un an, au nevoie de un pui de somn la pranz. Daca nu au parte de somnul de pranz, copiii pot deveni foarte obositi, nervosi, iar somnul din timpul noptii nu mai este la fel de odihnitor.
Ofera-i bebelusului un pui de somn in fiecare zi la aceeasi ora. Pentru ca somnul sa fie mai odihnitor poti sa incerci sa faci camera mai intunecata si sa pui o muzica linistitoare, data incet. Daca bebelusul refuza sa doarma, incearca sa stai linistita cu el in pat sau sa-l tii in brate si sa-i citesti sau sa-i canti. Somnul de noapte si puiul de somn de la pranz sunt independente unul de altul.
5. Copiii dorm mai bine peste noapte cand ajung la 2-3 luni.
Multe mamici cred ca obiceiurile de a dormi putin se schimba in timp. Fara ajutorul parintilor, majoritatea copiilor vor avea si mai mari probleme cu somnul in timp, nimic nu se va imbunatati de la sine. Problemele de somn nu dispar ca prin magie.
Copiii au cicluri de somn mai scurte decat cele ale adultilor. Asa se explica faptul ca ei se trezesc mai des peste noapte, decat o facem noi, cei mari. La 3 luni, bebelusii care sunt alaptati se pot trezi la fiecare 3-5 ore, iar cei hraniti cu biberonul la fiecare 6 ore. Bebelusii se trezesc la cel mai mic lucru care ii deranjeaza: fie ca le este foame, sete, le este cald sau frig sau nu pot respira, ei se trezesc pentru a primi ajutor.
Copiii pot incepe sa atipeasca 5 pana la 8 ore, dar nu toti dorm la fel de mult. Este mai bine sa obisnuiesti copilul cu un program de somn la inceput si apoi totul va veni de la sine.
Nu trai nici cu impresia ca daca o sa creasca o sa-ti fie mai usor sa-l inveti sa doarma singur: cu cat un obicei este lasat sa persiste mai mult, cu atat va fi mai greu de dezvatat.
6. Daca iti tii bebelusul treaz pana tarziu o sa atipeasca mai repede si o sa doarma mai bine.
Cand bebelusii stau trezi pana mai tarziu, hormonii lor de stres se declanseaza, iar ei intra intr-o stare de alerta. Ei nu se pot linisti cu usurinta si acesta este motivul pentru care le este si mai greu sa adoarma si poate duce si la treziri dese in timpul noptii.
Ideal ar fi sa stabilesti un program de somn pentru bebelusul tau si sa incerci sa te tii de el. Pentru a gasi momentul potrivit cand bebelusul trebuie sa mearga la culcare ghideaza-te dupa semne precum cascatul, frecatul ochilor si irascibilitatea, ceea ce inseamna ca bebelusul simte nevoia sa doarma.
Noteaza-ti timp de o saptamana ora la care apar aceste semne de oboseala si apoi incepe programul de somn, facand in asa fel incat ora de culcare sa fie cu jumatate de ora mai devreme decat cea la care bebelusul se simtea obosit.
7. Nu lasa niciodata copilul sa adoarma in bratele tale, altfel nu va invata sa doarma singur.
Copii sunt obisnuiti sa se relaxeze si sa adoarma dupa ce mananca, mai ales daca se cuibaresc si se simt in siguranta. E in regula ca bebelusul sa atipeasca in bratele tale si stii bine ca sunt slabe sansele ca la transferul in pat sa nu fie macar putin deranjat, asa ca va fi constient de schimbare.
Incearca sa te folosesti mai degraba de ceea ce crezi tu ca este bine pentru copilul tau si de indicatiile specialistilor in ingrijirea copilului, asa vei fi sigura ca faci ceea ce e bine pentru micutul tau.