I-ai facut baita, l-ai schimbat, i-ai pus un scutec nou si a servit si ultima masa. Uneori este ora de dormit, dar micutul tau pare sa fie mai activ ca niciodata. Alteori, este tafnos si morocanos si plange, numai sa adoarma nu vrea. In astfel de cazuri este indicat sa ai la-ndemana cateva tehnici si metode de adormit bebelusii.
1. Infasatul
In primele luni de viata bebelusii adora sa doarma bine infasati intr-o paturica de bumbac. Se pare ca le confera un sentiment de siguranta si protectie. In plus, ii impiedica sa isi miste manutele si picioarele aleatoriu in timpul noptii, sa se zgarie sau sa se loveasca si astfel sa sse trezeasca peste noapte.
2. Sunete sau zgomote "albe"
Exista unele sunete care calmeaza bebelusii atunci cand sunt agitati si moroconasi si care pot il pot aduce pe Mos Ene pe la genele bebelusului cand acesta intarzie sa il viziteze. Specialistii sustin ca sunetele albe sunt cele linistitoare pentru micuti. Acestea pot fi din natura: sunetul valurilor curgand, al vantului, al ploii, dar si alte sunete ambientale. Chiar si ceasul care ticaie, masina de spalat in functiune sau caruselul patului pot fi utile in adormirea copilului. In cazuri mai ciudate, chiar si ventilatorul, robinetul care curge sau un simplu zumzait reprezinta o solutie.
3. Muzica
Diferita de sunetele calmante pentru copii, muzica este o alta metoda de adormit bebelusi. Daca sunetele sunt ritmice, monotone, de frecventa joasa si repetitive, muzica este alta poveste. Poti alege cd-uri cu cantece de leagan pe care sa le pui pe fundal, care sa se deruleze continuu, luand-o mereu de la capat si dand volumul aproape de minim. In situatia in care copilul se trezeste peste noapte, muzica de pe fundal il ajuta sa se reseteze singur pentru a adormi la loc. Este un fel "somnifer" natural administrat sistematic pe timpul noptii.
4. Plimbatul cu masina
Cu siguranta ca ai apelat nu o data, ci de mai multe ori la acest truc pentru a-l adormi, insa in special pe timpul zilei. De ce nu si seara? Pune copilul in scaunul de masina, iar daca toate celelalte tehnici esueaza, fa cateva ture cu masina pana adoarme. De cele mai multe ori se dovedeste a fi cea mai rapida si economicoasa (atat de timp, cat si de efort) metoda de adormit copiii.
5. Liniste
Multi bebelusi pot dormi foarte bine si in galagie, insa altii sunt foarte sensibili si la cel mai mic zgomot. De aceea, trebuie sa te asiguri ca locatia in care doarme bebelusul nu este frecventata sau tranzitata des si ca nu este in apropiere de alte camere de unde se pot auzi zgomote puternice. Unii bebelusi nu reusesc sa adoarma nici macar cu muzica pe fundal, insa acest lucru depinde foarte mult de modul in care il obisnuiesti de dinainte de nastere si in primele saptamani de viata.
6. Intuneric in camera
Este important sa ii asiguri un ambient propice de somn. Si cum somnul pare sa vina mai repede pe la gene cand se lasa intunericul, asigura-te ca la somnul din timpul zilei tragi draperiile sau blochezi intr-un fel sau altul lumina care patrunde in camera lui. Nu trebuie sa fie foarte intuneric, poti folosi nuante opace pentru a bloca lumina.Acest lucru ajuta si la castigarea macar a unei ore in plus de somn in zorii diminetii, pentru bebelusii care sunt treziti de prima raza de lumina a zilei.
7. Lasa cu el o "bucata" din tine!
In mod cert bebelusii ar dormi daca ar putea numai in bratele tale! Este cel mai sigur, iubitor si linistitor loc din lume pentru el. Atunci pacaleste-l putin si dupa ce il alaptezi, lasa-i in patut, langa el, un tampon de bumbac imbibat cu putin lapte sau batistuta cu care ti-ai sters sanii cand sugea. In felul asta va simti ca esti mereu langa el, chiar daca nu fizic.
Poti face acelasi lucur inregistrandu-ti vocea pe un cd cand fredonezi cantece de leagan si punandu-l continuu pe fundal. Si vocea mamei este cea care il linisteste foarte mult pe copil.
8. Leganatul
Fie ca este clasicul leganat cu o perna pusa pe picioare, fie ca te folosesti de un balansoar (in care probabil ca il si alaptezi) leagana-l pana adoarme. Cand il pui in patut, pentru a evita sa se trezeasca, lasa-i un obiect de-al tau langa (o batistuta, o hainuta etc.) pentru a te simti aproape.