8 strategii de somn pentru proaspetele mamici

/ / Modificat: 2019-02-18
8 strategii de somn pentru proaspetele mamici

Oricat de multe povesti ai auzit de la familie si prieteni despre cat de problematica este lipsa somnului dupa venirea pe lume a bebelusului si oricat te-ai pregatit sa faci fata momentelor de nesomn, abia cand ajungi cu bebe acasa intelegi exact despre ce vorbeau cu totii.

Desi pare mai usor de spus decat de facut, cea mai buna solutie pentru ca mama sa doarma, este ca bebelusul ei sa invete sa doarma pe timpul noptii, pentru ca nimic nu te va face sa devii mai lipsita de odihna decat un copil care se trezeste noaptea si refuza sa mai adoarma.

Iata cateva dintre strategiile recomandate de specialisti pentru ca atat tu cat si nou nascutul tau sa dormiti linistiti.

1. Creeaza un tipar

Este important sa iti lasi bebelusul sa manance si sa doarma dupa pofta inimii in primele saptamani de dupa nastere; ideal ar fi sa ii faci un program de masa-joaca-somn care sa includa cate patru sau cinci sesiuni de somnic in fiecare zi, fiecare cu o durata de 1 pana la 3 ore.

Majoritatea bebelusilor vor sta trezi doar 45-60 de minute inainte de a li se face somn din nou si de obicei pot dormi doar doua-trei ore odata, chiar si noaptea, pentru ca burticile lor sunt prea mici pentru a retine suficienta hrana ca sa le ajunga mai mult de atat.

2. Ai asteptari realiste

Este normal ca bebelusul sa nu doarma toata noaptea, asa ca nu preuspune ca faci ceva gresit sau ca este ceva in neregula cu cel mic; trebuie sa ai asteptari realiste pentru ca altfel, lipsa somnului va fi o tortura si mai mare decat este deja pentru tine.

Trebuie sa faci pace cu faptul ca te descurci de minune in calitate de proaspata mamica si ca bebelusul tau este perfect asa cum este, te vei simti mai bine atunci cand vei constientiza aceste lucruri si chiar daca nu vei dormi prea mult, nu vei fi frustrata din aceasta cauza.

3. Creeaza o rutina a somnului

Acorda o jumatate de ora la sfarsitul zilei sa creezi o rutina pentru bebelusul tau, sa il calmezi si sa il inveti ca este timpul sa doarma, acest tipar zilnic il va ajuta sa doarma mai mult atunci cand nu va mai avea nevoie sa manance atat de des ca in primele cateva luni de la nastere.

4. Urmareste indiciile

In perioada in care copilul tau este nou nascut, momentele in care este treaz sunt scurte si pretioase, insa trebuie sa fii atenta si sa urmaresti indiciile pe care cel mic ti le da: imediat ce observi ca bebelusul nu mai face contact vizual cu tine, inainte de a incepe sa planga si sa se agite inainte de culcare, infasa-l si leagana-l in brate sau aseaza-l in patut sa adoarma. Evita sa il lasi sa inceapa sa planga pentru ca iti va fi mai greu sa il linistesti si sa il adormi.

5. Tine bebelusul aproape de tine noaptea

Dormi in aceeasi camera cu bebelusul tau in primele luni (nu si in acelasi pat insa), ca sa iti fie mai usor sa il hranesti atunci cand se trezeste si sa il poti adormi inapoi cat mai repede.

6. Imparte responsabilitatile cu partenerul tau

Nu este sanatos si nici nu reprezinta un sistem de sprijin viabil ca doar unul dintre parinti sa se ocupe exclusiv de hranirea si adormirea bebelusului, asa ca imparte repponsabilitatile cu partenerul tau, astfel incat celui mic sa nu ii lipseasca nimic, dar nici tu sa nu fi epuizata din lipsa somnului.

7. Petrece timp alinandu-l pe cel mic

Hraneste-ti bebelusul, apoi petrece putin timp alindandu-l, mangaindu-l pe burtica si asigura-te ca elimina gazele, pentru a nu se trezi la 20 de minute dupa ce a mancat din cauza refluxului gastric. Tine-l in pozitie verticala dupa ce a mancat, chiar daca ti se pare ca nu este cazul sa faci asta in miezul noptii, pentru ca in final, asa il vei ajuta sa doarma bine si sa nu se trezeasca repede.

8. Alapteaza des in timpul zilei

Uneori bebelusii vor sa suga mai mult noaptea daca nu sunt hraniti suficient de des pe parcursul zilei; desigur, bebelusii obisnuiti sa manance de cateva ori pe noapte, vor continua sa se trezeasca din obicei, mai ales daca au mai mult de 4 sau 6 luni, atunci cand majoritatea dintre ei pot sa asimileze suficiente calorii ziua cat sa le ajunga pentru o perioada de pana la 5-6 ore.

Daca ti se pare ca bebelusul tau se trezeste noaptea pentru ca nu mananca suficient ziua, urmareste-l cu atentie in timpul zilei pentru a descoperi semne ca ii este foame si alapteaza-l intr-un spatiu in care sa nu existe elemente ce ar putea sa ii distraga atentia.

Nu in ultimul rand, hraneste-l pe cel mic inainte de a te culca tu, chiar daca cel mic este deja adormit, asa incat sa te asiguri ca burtica lui este plina si ca nu va fi nevoie sa se trezeasca pentru urmatoarele cateva ore. Si nu uita sa tragi un pui de somn alaturi de cel mic ori de cate ori poti in timpul zilei!

Taguri Somn Somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre