Bebelusii invata cum sa doarma

/ / Modificat: 2017-10-01
Bebelusii invata cum sa doarma

La 6 luni, majoritatea copiilor dorm in total 11 si jumatate pana la 15 ore pe zi si sunt capabili sa doarma perioade lungi de timp. Intre 6 si 9 luni, majoritatea bebelusilor se obisnuiesc sa doarma de doua ori pe zi, o data de dimineata si o data dupa-amiaza.

Nu iti face griji daca bebelusul continua sa doarma de 3 ori pe zi. Asta il ajuta sa isi regleze programul de somn.

Pregateste bebelusul pentru somn

Daca bebelusul tau inca nu si-a format un program de somn care sa se potriveasca familiei tale, acum este un moment bun sa incerci un alt tip de pregatire. Aceste metode il pot ajuta pe copilul tau sa adoarma imediat, sa doarma mai mult in timpul noptii si sa respecte orele regulate de somn.

Somnul in timpul noptii

Daca bebelusul tau doarme acum timp de 9-10 ore pe noapte, asta inseamna ca a invatat cum sa adoarma din nou cand se trezeste – un semn ca il formezi bine.

Daca bebelusul tau nu doarme inca cel putin 5-6 ore pe noapte, nu esti singura mama careia i se intampla. Multi copii se trezesc inca in timpul noptii sa manance – desi majoritate sunt pregatiti sa renunte la aceste mese, daca asta vrei. Dar copii de aceasta varsta nu se trezesc neaparat pentru ca le e foame.

Cu totii ne trezim de mai multe ori in fiecare noapte pentru perioade scurte de timp. Si ca adulti, ne impunem de fiecare data sa adormim din nou – atat de repede incat nici nu ne amintim dimineata.

Daca bebelusul tau nu stapaneste aceasta abilitate, se va trezi si va plange in timpul noptii chiar daca nu ii este foame.

Trezirea repetata

Copiii care dormeau foarte mult pana acum, s-ar putea sa inceapa sa se trezeasca in timpul noptii sau sa aiba dificultati in a adormi din nou intre 6 si 12 luni. De ce? Tulburarile de somn merg adesea mana in mana cu atingerea unor momente importante in dezvoltarea motorie si cognitiva si in frica de separare.

Intre 6 si 9 luni, bebelusul tau s-ar putea sa invete sa stea in fund, sa se tarasca si posibil sa si mearga – o lista impresiunanta de realizari!

Nu in mod surprinzator, s-ar putea sa vrea sa puna in practica noile lui abilitati in preajma orei de culcare si sa fie entuziasmat incercand sa se ridice inca o data macar.

Frica de separare ar putea fi de asemenea cauza trezirilor din somn ale bebelusului tau. Daca se trezeste si nu te gaseste acolo s-ar putea sa fie putin tulburat. Dar probabil se va calma de indata ce vei intra in camera lui.

Bebelusilor le place rutina

Dezvolta si respecta o rutina

Daca nu ai  stabilit inca un ritual de culcare, incepe acum. O rutina ar trebui sa il ajute pe copilul tau sa se pregateasca de somn si in acest stadiu copilul tau va incepe cu adevarat sa participe.

Orice ar include rutina ta (sa ii faci o baie, sa joci un joc, sa il pregatesti de culcare, sa ii citesti o poveste sau doua sau sa ii canti un cantec de leagan), ai grija sa faci aceste lucruri in aceeasi ordine si la aceeasi ora in fiecare seara. Copiilor le plac rutinele si programele pe care pot sa conteze.

Fii consecventa cu programul bebelusului tau

Veti beneficia amandoi de pe urma programului zilnic care include ore fixe de somn. Asta nu inseamna ca bebelusul tau trebuie sa manance la exact 12:15 in fiecare zi ci inseamna ca trebuie sa incerci sa respecti programul pe cat posibil.

Daca bebelusul tau doarme, se joaca , mananca si se pregateste de culcare aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, va adormi mai usor.

Incurajeza-l pe bebelusul tau sa adoarma singur

Ca sa doarma bine in acest stadiu, copilul tau trebuie sa invete sa adoarma singur. Incearca sa il asezi in patut inainte sa inceapa sa motaie, ca sa se obisnuiasca.

Daca plange, urmatoarea miscare depinde de tine. Asteapta cel putin cateva minute sa vezi daca este intr-adevar suparat sau doar se agita inainte de culcare.

Incearca sa il asezi in pat mai devreme

Daca bebelusul tau este obisnuit sa adoarma dupa 8:30 p.m. si brusc incepe sa se trezeasca in timpul noptii, incearca sa il determini sa adoarma cu o jumatate de ora mai devreme. In mod surprinzator, vei constata ca va dormi fara sa se trezeasca de atat de multe ori.

Bebelusii isi exerseaza noile abilitati in timpul noptii

Copiii care invata sa stea in fund sau in picioare este posibil sa isi exerseze noile abilitati noaptea, in patutul lor si se blocheaza intr-o pozitie dreapta de indata ce stau in fund sau se ridica in picioare. Daca acest lucru i se intampla si bebelusului tau, va trebui sa il inveti sa se aseze din nou pe spate.

Acest antrenament va dura 1-2 saptamani si nu este neaparata nevoie sa il inveti sa se aseze din nou pe spate numai in patutul lui sau numai noaptea. Poti sa incerci de fiecare data ai ocazia.

Pregateste-l sub forma unui joc – ridica-l si apoi aseaza-l. Fa acelasi lucru cand sta in picioare ajutandu-l mai intai sa stea jos si apoi incurajandu-l sa o faca singur.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Somn agitat bebelusi Rutina somn bebelusi Program somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre