Cum il invatam pe bebelus diferenta dintre noapte si zi?

/ / Modificat: 2017-09-12
Cum il invatam pe bebelus diferenta dintre noapte si zi?

Foarte multe mame se confrunta cu situatia in care copiii lor dorm foarte mult in timpul zilei si aproape deloc in timpul noptii. Acest lucru se intampla din cauza ca bebelusii nu stiu diferenta dintre noapte si zi.

Dupa 9 luni petrecute in confortul uterului, nici nu e de mirare ca nu au nevoie de astfel de repere si ca nu sunt familiarizati cu programul de somn al celorlalti. Aceasta perioada poate fi insa foarte solicitanta pentru tine, iar oboseala si stresul si-ar putea spune cuvantul mai devreme sau mai tarziu.

De aceea, trebuie sa te gandesti la o modalitate blanda prin care sa il incurajezi pe bebelusi sa doarma mai mult noaptea si mai putin ziua. Chiar daca pare un lucru usor, inarmeaza-te cu rabdare, pentru ca s-ar putea sa dureze mai mult decat te-ai astepta.

Cum incurajezi bebelusul sa doarma noaptea?

In jurul varstei de 10 saptamani, bebelusii incep sa isi schimbe programul de somn in directia in care iti doresti, dar asta nu inseamna ca nu ii poti ajuta cu cateva trucuri pentru a face acest lucru chiar mai devreme.

Primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa-l ajuti pe copilul tau sa profite cat mai mult de lumina zilei. Lumina este foarte importanta, iar zgomotele obisnuite din timpul zilei iti vor veni si ele in ajutor.

Petreceti cat mai mult timp cu el afara, la lumina naturala. Acest lucru il va ajuta sa-si regleze ceasul interior. Fa in asa fel incat obiceiurile somnului de zi sa fie diferite fata de cele premergatoare somnului de noapte.

Evita sa intuneci prea mult camera si sa faci liniste deplina. Lasa draperiile sau perdelele deschise si permite luminii naturale sa patrunda in camera in care doarme si vezi-ti de programul obisnuit al zilei, fara a te stradui sa faci liniste. Fundalul sonor obisnuit este foarte important si in acest fel ii vei da de inteles ca este zi.

In mod similar, este foarte important sa faci exact opusul noaptea. Stabileste o rutina zilnica inainte de culcare si pregateste-ti copilul pentru somn hranindu-l inainte. Baia, schimbarea hainelor, cantecele de leagan si povestile te-ar putea ajuta.

Foloseste o lumina slaba, de veghe, pentru camera in care doarme, astfel incat sa fie mult mai intuneric decat in timpul zilei.

Televizorul sau monitorul ar putea sa afecteze somnul bebelusilor, asa ca ar fi indicat sa renunti la ele in timpul noptii. Zgomotele sunt si ele contraindicate pentru somnul de noapte.

Chiar daca nu va intelege de la inceput, copilul se va obisnui treptat cu ideea ca noaptea este diferita fata de zi si va incepe sa se comporte ca atare.

Daca se trezeste in continuare in timpul noptii pentru a manca, incearca sa fii cat mai silentioasa si sa nu prelungesti momentul mai mult decat este necesar si asaza-l inapoi in patut imediat dupa ce a terminat de mancat. Acest tipar va intari ideea si iti va fi de ajutor in scurt timp.

Evita sa-l lasi sa doarma prea mult in timpul zilei, dar nu elimina asta din obiceiurile sale

E aproape imposibil sa ai asteptari de la un bebelus sa nu doarma in timpul zilei, insa este important sa pastrezi un echilibru in acest sens. Asigura-te ca nu doarme mai mult decat noaptea si trezeste-l cu blandete atunci cand depaseste un anumit interval de timp. Media somnului din timpul zilei nu ar trebui sa depaseasca 3-4 ore.

Pentru a-l determina pe copilul tau sa se obisnuiasca cu noul program, transforma timpul cand e treaz intr-un prilej de distractie. Plimbarile in aer liber si joaca sunt perfecte pentru a reusi acest lucru.

Unii parinti fac greseala sa creada ca pot elimina definitiv somnul din timpul zilei sau ca o solutie pentru a dormi intreaga noapte este sa-i puna pe bebelusi la culcare la ore cat mai tarzii. Astfel de obiceiuri ar putea reprezenta factori de stres pentru micuti, iar hormonul stresului, cortizolul nu face altceva decat sa-i tina pe acestia si mai mult timp treji.

Moderatia este cuvantul cheie in majoritatea situatiilor cu care te confrunti atunci cand ai un copil, iar somnul nu face exceptie. Fa aceste lucruri treptat si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Tu cum l-ai invatat pe bebelus diferenta dintre noapte si zi? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Somn bebelusi Somnul din timpul noptii Somnul din timpul zilei

Articole recomandate

Citeste si despre