Bebelusii au nevoie de foarte mult somn. Vei observa oricum ca micutul tau mai mult doarme decat sta treaz ziua. Desi este bine sa il culci de cate ori este obosit si da semne de somnolenta, este important sa ii stabilesti un program de somn stabil. Numarul de ore si reprizele de somn ale bebelusilor difera la fiecare varsta in parte.
De ce ai nevoie de un program de somn pentru bebelus?
Nevoile bebelusilor nu sunt deloc complicate, practic trebuie doar sa il hranesti, speli, adormi si sa te joci cu el din cand in cand. Insa a sti cand anume are nevoie copilul de ceva, de ce anume si in ce fel reprezinta o mare provocare avand in vedere ca ei nu se pot folosi de limbajul verbal pentru a comunica.
Stabilirea unui program de somn poate face viata mai usoara multor parinti. Este ca si cand ai crea un "ghid de utilizare" al propriului copil. Ca parinte, vei avea astfel un model previzibil al felului in care se comporta micutul in anumite situatii si al nevoilor lui in anumite momente ale zilei.
Pentru copil acest program este necesar pentru a se evita probleme de sanatate ce pot aparea din anumite omisiuni sau deprivari. Daca totul este bine pus la punct si respectat, copilul va fi sanatos si fericit, iar parintii vor fi mai putin solicitati si stresati.
De cand trebuie sa ii creezi un program de somn copilului?
Majoritatea specialistilor considera ca incepand cu varsta de 2 luni micutii sunt pregatiti sa fie ajutati sa intre intr-un program de somn. Insa rutina de somn la bebelusi incepe sa capete consistenta abia pe la 3-4 luni. Dar si pana la aceasta varsta este important sa incerci sa il obisnuiesti cu programul, chiar daca de multe ori esuezi. Fii perseverenta!
Programul de somn al bebelusilor pe varste
Ore de somn dormite intr-o zi
1 luna – 15 1/2 ore;
3 luni - 15 ore;
6 luni – 14 1/4 ore;
9 luni - 14 ore;
12 luni – 13 3/4 ore;
18 luni – 13 1/2 ore;
2 ani - 11- 12.
Ore de somn dormite noaptea
1 luna – 8 ore;
3 luni - 10 ore;
6 luni - 11 ore;
9 luni – 11 ore;
12 luni - 11 ore;
18 luni – 11 ore;
2 ani – 11 ore.
Ore dormite in timpul zilei
1 luna – 7 ore;
3 luni - 5 ore;
6 luni – 3 1/4 ore;
9 luni - 3 ore;
12 luni – 2 1/2;
18 luni - 2 1/4;
2 ani - 2.
Reprize de somn pe timpul zilei
1 luna – 3;
3 luni - 3;
6 luni - 2;
9 luni - 2;
12 luni – 2;
18 luni – 1;
2 ani – 1.
Retine ca fiecare copil este unic si ca acestea reprezinta doar criterii generale dupa care trebuie sa te iei in stabilirea programului de somn al bebelusului. Unii dintre ei au nevoie cu pana la 2 ore mai mult sau mai putin somn fata de recomandarile generale.
Cum iti dai seama daca bebelusul nu doarme suficient?
Multi parinti au impresia ca daca bebelusul nu vrea sa doarma inseamna ca pur si simplu nu are nevoie de somn. Este posibil sa fie asa, dar este foarte probabil ca alta sa fie cauza lipsei de somn. Daca raspunsul la urmatoarele intrebari este "da" atunci inseamna ca bebelusul nu doarme suficient si ca trebuie dus la medic sau ca trebuie schimbat programul.
- Bebelusul tau adoarme de fiecare data cand merge cu masina?;
- Esti nevoita sa il trezesti in fiecare dimineata?;
- Bebelusul pare iritat, morocanos sau extenuat in timpul zilei?;
- Se intampla in mod frecvent ca micutul tau sa adoarma mult mai devreme decat de obicei seara?