Somnul bebelusilor

/ / Modificat: 2017-05-12
Somnul bebelusilor

La 3 luni, majoritatea bebelusilor dorm in total 12-15 ore pe zi, incluzand somnul din timpul noptii si din timpul zilei.

Stabilirii unui program de somn

Toti bebelusii incep sa dezvolte in jur de 3 luni un program de somn mai regulat si incep sa nu mai manance noaptea deloc. Acest lucru in inseamna ca ar trebui sa ii impui brusc un program de somn rigid la 3 sau 4 luni. De fapt, s-ar putea ca bebelusul tau sa fi dezvoltat deja un program de somn care se potriveste familiei tale. Dar daca vrei sa il ajuti sa doarma mai mult si sa respecte ore mai regulate, acum este momentul sa incerci cateva tehnici de pregatire in ale somnului. Tine minte ca fiecare bebelus are un program de dezvoltare unic.

Fii atenta la cum reactioneaza bebelusul tau la aceasta instruire si daca nu pare sa fie gata, ia-o putin mai usor si incearca din nou dupa cateva sapatamani.

Doarme pe tot parcursul noptii

La un moment dat, intre 3 si 6 luni, majoritatea bebelusilor sunt capabili sa doarma de seara pana dimineata fara intrerupere. Desi, nu este vorba despre 8 ore fara intrerupere. De obicei, pentru ei asta inseamna 5 sau 6 ore consecutiv (unii copii dorm si mai mult de atat).

S-ar putea sa nu ti se para mult, daca vrei sa dormi 8-9 ore. Dar este un moment important pentru tine si pentru bebelusul tau care iti permite sa te simti mai odihnita dimineata decat inainte.

Daca bebelusul tau nu doarme inca 5 sau 6 ore consecutiv, nu esti singura in aceasta situatie. Multi copii se trezesc mai mult de o data pe noapte intre 3 si 6 luni ca sa manance. Dar la 6 luni, daca nu mai inainte, bebelusul tau este gata sa invete sa nu mai manance noaptea. 

Trezirea din nou

Daca bebelusul tau doarme deja timp indelungat noaptea, bucura-te de acest lucru. Dar copiii care au dormit toata noaptea timp de cateva sapatamni sau luni pot incepe sa se trezeasca din nou – asa ca nu fi surprinsa daca te trezesti din nou o data la 2 ore.

Poate fi foarte frustrant daca bebelusul tau face asta, dar probabil are motivele lui. Probabil ca in aceasta perioada capata o constiinta sociala si se trezeste plangand dupa compania ta.

Sau s-ar putea sa isi exerseze atat de tare abilitatile sale noi de a se rasuci de pe o parte pe alta sau de a se ridica, pe care le practica in somn si se trezeste singur.

Metode de pregatire

Stabilirea unui program sanatos de somn

Iata cateva sfaturi ca sa il ajuti pe bebelusul tau sa doarma bine la aceasta varsta:

Stabileste o ora de culcare fixa si ore regulate de somn in timpul zilei – si respecta-le. Cand copilul tau era nou-nascut, stiai ca este ora de culcare dupa ce ai inceput sa observi semne de somnolenta (frecatul la ochi, trasul de ureche etc.).

Acum ca este putin mai mare, trebuie sa stabilesti o ora de culcare regulata, dar si sa doarma consecvent in timpul zilei ca sa ii reglezi programul.

Unii copii adorm de obicei pana la ora 6 in fiecare seara. Altii stau treji pana la ora 8 sau chiar mai tarziu. Si desigur ca il vei influenta atunci cand vei face treburile din casa.

Alege o ora de culcare rezonabila care sa se potriveasca programului familiei tale si respect-o intocmai pe cat posibil.

Daca ti se pare ca bebelusul vrea sa stea treaz si dupa acea ora, poti sa incerci urmatorul lucru: Comportamentul enrgetic, seara tarziu poate fi un semn ca bebelusul este obosit.

Poti sa incepi sa stabilesti si orele de somn din timpul zilei. Sau poti pur si simplu sa il asezi in patut la 2 ore de ultima oara cand s-a trezit. Atat timp ca are atatea posibilitati de a dormi, fiecare abordare este buna.

Daca bebelusul tau nu poate adormi repede sau nu doarme mult, incearca sa o asezi in patut mai devreme ca sa ii acorzi ceva timp. Cand este foarte obosit, ii e foarte greu sa adoarma si cand adoarme nu se poate odihni bine.

Dezvoltarea unei rutine

Daca nu ai procedat deja asa, acum e momentul ca creezi o rutina. Ritualul tau poate include oricare sau toate dintre urmatoarele: sa ii faci o baie, sa il schimbi, sa ii citesti o poveste sau doua, sa ii canti un cantec de leagan si sa o saruti de noapte buna.

Nu uita ca bebelusii se dezvolta frumos atunci cand te porti consecvent si de aceea trebuie sa respecti aceasta rutina cat poti de bine.

Ajuta-l sa se dezvolte

Trezeste-l pe bebelusul tau dimineata ca sa ii fixezi o ora de trezire

Este bine sa il trezesti dimineata daca doarme mai mult decat de obicei, ca sa il ajuti sa isi regleze o ora de trezire. Bebelusul tau are nevoie de un somn regulat si sa se reincarce cu energie prin somn in timpul zilei.

Daca il trezesti la aceeasi ora in fiecare dimineata il vei ajuta sa se obisnuiasca cu un program.

Incurajeaza-l pe copilul tau sa adoarma singur

Toti, copii sau adulti, ne trezim de mai multe ori in fiecare seara pentru perioade scurte (de la cateva secunde la cateva minute). Ca adulti, ne impunem sa adormim la loc de fiecare data – si nici macar nu ne amintim ca ne-am trezit.

Abilitatea de a adormi din nou este secretul cand vine vorba despre a adormi pe tot parcursul noptii.

Unii copii par sa faca acest lucru in mod natural. Dar daca bebelusul tau nu este asa, este o abilitate pe care va trebui sa o dezvolte.

O modalitate de a rezolva aceasta problema este sa il asezi in patut pentru somn cand este somnoros, dar treaza.

Daca bebelusul tau are nevoie de mai mult ajutor si crezi ca este pregatit, poti sa incerci o metoda de pregatire mai evoluata. Optiunile tale includ tehnici variate de "nu plange" sau "plangi cat ai nevoie". Depinde de stilul tau si de nevoile copilului tau care dintre ele este cea mai buna.

Taguri Somn bebelusi Rutina somn bebelusi Somnul bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre