Depinde doar de tine unde o sa doarma bebelusul. Unii parinti sunt foarte porniti asupra faptului ca cel mic trebuie sa doarma in patut in camera lui, in timp ce altii prefera ca patutul sa fie in aceeasi camera cu ei, iar altii aleg sa doarma in acelasi pat cu copilul. Evident ca orice varianta ai alege, exista beneficii si dezavantaje.
Depinde doar de tine unde o sa doarma bebelusul. Unii parinti sunt foarte porniti asupra faptului ca cel mic trebuie sa doarma in patut in camera lui, in timp ce altii prefera ca patutul sa fie in aceeasi camera cu ei, iar altii aleg sa doarma in acelasi pat cu copilul. Evident ca orice varianta ai alege, exista beneficii si dezavantaje.
Avantaje ale paturilor separate:
• Copilul se va obisnui sa se trezeasca si sa manance mai rar pentru noapte.
• Ai mai multa intimitate alaturi de partenerul tau.
• Somnul nu-ti va fi deranjat de cea mai mica miscare a bebelusului sau de instinctul lui de a se intinde pe pat sau pe burtica sau pieptul tau.
• Te vei putea odihni mai bine.
• Nu va trebui sa te chinui mai tarziu sa-l inveti pe bebe sa doarma singur.
Avantaje ale impartirii aceluiasi pat:
• Mai mult confort. Iti va fi mult mai usor sa alaptezi copilul peste noapte si vei putea veni mult mai repede si mai usor in intampinarea nevoilor lui.
• Contactul fizic apropiat poate duce la un bun contact emotional.
• Taticii au posibilitatea sa petreaca mai mult timp alaturi de copil.
• Este incurajat alaptatul prin faptul ca in timpul noptii este facilitat de aceasta apropiere.
• Ajuta copilul sa adoarma mai usor si mai repede, mai ales in primele luni de viata si atunci cand se trezeste in toiul noptii.
• Ajuta parintii care sunt separati de copiii lor in timpul zilei sa recastige apropierea care le lipseste in timpul zilei.
Cat este de sigur pentru bebe sa doarma cu mami si tati?
Parerile expertilor sunt impartite in ceea ce priveste impartirea aceluiasi pat cu copilul. Studii recente au aratat ca trupul bebelusilor simte nevoia de apropiere si contact cu parintii cel putin pana la varsta de 6 luni. Aceleasi studii au demonstrat ca temperatura corpului unui bebelus si respiratia sunt reglate mult mai bine atunci cand exista acest contact direct cu parintii.
Daca te hotarasti sa culci copilul in acelasi pat cu voi, ia in considerare ca cel mic nu are ce cauta in pat cu voi daca tu sau sotul tau ati consumat alcool sau ati luat medicamente care dau somnolenta. Exista riscul sa va rostogoliti peste copil fara sa va dati seama. (In conditii normale, parintii stiu in mod instinctiv unde este copilul si nu se rostogolesc peste el, la fel cum fiecare dintre noi stie unde este marginea patului si nu ajunge sa cada din el.) De asemenea, parintii fumatori este bine sa nu doarma in acelasi pat cu copilul.
Un alt risc caruia este supus copilul atunci cand doarme in patul parintilor este acela de sufocare, datorita pernelor si lenjeriei de pat. In patutul lui, copilul va avea popriile lenjerii de pat, special concepute pentru siguranta sa.
Ia in considerare si faptul ca daca culci copilul in acelasi pat cu tine, va fi greu sa-l dezveti si sa-l obisnuiesti sa doarma singur. Se pare ca trecerea de la patul parintilor la patutul propriu este mai usoara in jurul a 6 luni, cand obiceiul nu se impamanteneste inca in mintea copilului si nu intervin alti factori, precum teama de separare.
Patutul bebelusului in dormitorul parintilor
Totusi, exista specialisti care sunt inca ingrijorati cu privire la incalzirea excesiva a bebelusilor atunci cand dorm cu parintii. De aceea, majoritatea expertilor recomanda ca varianta ideala culcarea bebelusului intr-un patut separat, aproape de patul parintilor, cel putin pana la varsta de 6 luni. Astfel va fi suficient de aproape de tine ca sa il auzi si sa fii langa el cand are nevoie si vei evita incalzirea excesiva a corpului sau.
Bebelusul in camera lui
Trecem aceasta varianta ultima pe lista pentru ca, in general, parintii, si mai ales mamicile, sunt foarte grijulii si nu suporta nici macar gandul ca bebelusul lor este singur intr-o alta camera si nu ii pot auzi fiecare miscare. In plus, va trebui sa te trezesti mai des si sa te deplasezi pana in camera bebelusului sa il hranesti si sa il adormi. Si tu si bebelusul veti dormi astfel mai putin.
Ai, in schimb, avantajul ca bebelusul va invata inca de mic sa doarma singur in camera, iar voi veti putea merge pe rand la copil pentru noapte, unul dintre voi putand ramane sa doarma linistit (lucru valabil doar daca nu alaptezi si poate merge si tati sa-i dea biberonul lui bebe). Evident ca si voi veti avea parte de mai multa intimitate in cuplu.
Orice varianta ai alege, nu uita ca pe masura ce bebelusul creste, se va obisnui sa nu se mai trezeasca atat de des peste noapte ceea ce va insemna un somn mai linistit pentru fiecare dintre voi.