Bebelusii cu probleme severe de somn pot dezvolta anxietate in copilarie

/ / Modificat: 2020-03-17
Bebelusii cu probleme severe de somn pot dezvolta anxietate in copilarie

Nevoile fizice ale bebelusului in primele sase luni sunt, practic, sa manance, sa doarma si sa fie hranit, in timp ce nevoile emotionale sunt sa se simta mangaiat si in siguranta. Toate sunt la fel de importante si trebuie sa respectam intotdeauna recomandarile specifice pentru fiecare varsta.

Un nou studiu arata cat de important este sa-i asiguri copilului o odihna adecvata, deoarece s-a constatat ca bebelusii cu probleme severe de somn ar putea deveni anxiosi in timpul copilariei.

Ce spune studiul

Publicat in revista "Archives of Disease in Childhood," studiul realizat in Australia a fost realizat cu scopul de a determina daca acei copii cu probleme persistente de somn au un risc mai mare de a prezenta unele probleme de sanatate mintala, cum ar fi o tulburare psihiatrica la varsta de 12 ani sau probleme de sanatate mintala la varste cuprinse intre 4 si 10 ani, comparativ cu cei care dormeau bine.

Pentru aceasta, cercetatorii au analizat rutinele de somn ale 1.507 de proaspete mamici si ale bebelusilor lor, descoperind ca una din cinci a avut o problema persistenta de somn in primul an de viata al celui mic.

Dupa cum stim, este complet normal ca bebelusii sa se trezeasca frecvent in primele trei luni de viata, cu toate acestea, 19% dintre ei au avut probleme persistente si severe de somn, situatie care a creat probleme in primul an de viata.

Rezultatele au fost obtinute dupa ce mamele au descris rutina de somn a bebelusilor lor la varsta de trei, sase, noua si douasprezece luni, prin chestionare online si interviuri fata in fata. Apoi, au fost intrebate despre sanatatea mintala a copiilor la varsta de patru si zece ani, prin chestionare folosite pentru a revizui probleme precum anxietatea sau alte probleme de sanatate mintala.

In comparatie cu bebelusii cu rutine de somn stabile, cei cu probleme persistente de somn erau de trei ori mai predispusi sa dezvolte simptome de suferinta emotionala pana la varsta de patru ani. De asemenea, au fost de doua ori mai susceptibili de un diagnostic pentru o tulburare emotionala pana la varsta de zece ani.Astfel, concluzia cercetatorilor este ca bebelusii cu probleme de somn au de doua ori mai multe probleme de sanatate mintala in timpul copilariei.

Cum iti dai seama daca copilul are probleme cu somnul

Referitor la trezirile nocturne, la 12 luni este normal sa se trezeasca intre zero si 2 ori pe noapte, in timp ce de la 2 la 4 ar trebui sa verificam daca le putem imbunatati rutina de somn, iar daca se trezesc de mai mult de patru ori, ar trebui consultat medicul pediatru.

Aceasta pauza de somn este normal ca la 12 luni sa dureze pana la 20 de minute. Poate sa stea treaz si de la 20 la 45 de minute, dar cand sta mai mult de 45 de minute treaz, este recomandabil sa fie consultat medicul.

La 24 de luni, timpurile variaza putin: daca durează mai mult de 45 de minute, daca te trezesti mai mult de doua ori pe noapte si daca sta treaz mai mult de 15 minute, ar trebui sa aiba loc o dicutie cu medicul.

Nu trebuie sa uitati ca somnul este vital pentru dezvoltarea si bunastarea copiilor.

Taguri Somn Bebelusi Anxietate Copilarie

Articole recomandate

Citeste si despre