Bebelusii viseaza? Somnul si cosmarurile

/ / Modificat: 2017-07-06
Bebelusii viseaza? Somnul si cosmarurile

Bebelusii viseaza sau nu? Deoarece bebelusii au si ei parte de acel stadiu al somnului numit REM, se pare ca bebelusii pot visa, insa nu se stie ce viseaza si cum anume.

Faza de REM (Miscarea Rapida a Ochilor) a somnului presupune o etapa in care activitatea neuronala este asemanatoare cu cea din timpul zilei, numai ca functiile motorii sunt paralizate. De aceea, faza de REM se mai numeste si "somnul paradoxal". Cele mai vivide vise sunt cele avute in timpul acestei etape care se reia de cateva ori pe noapte.

La adulti, somnul REM dureaza intre 20% si 25% din somnul total, iar nou-nascutii petrec in jur de 80% din somn in  starea de REM.

Cercetatorii spun ca, avand in vedere acest ultim aspect, se poate ca bebelusii sa viseze in aceasta etapa a somnului.

Ce viseaza cei mici nu se poate spune, insa specialistii speculeaza ca subiectele viselor ar putea fi lucruri copilaresti, deoarece visele reflecta cunostintele acumulate de fiecare individ.

Ce viseaza bebelusii?

Cercetatorii sunt de parere ca este foarte greu sa estimeze ce viseaza bebelusii, deoarece subiectii ar trebui sa fie in stare sa se exprime, iar in cazul bebelusilor acest lucru devine imposibil. Visele lor sunt in mare parte legate de felul in care nou-nascutii percep realitatea (lumea din imediata lor apropiere), adica in imagini si actiuni, fara limbaj.

Omul gandeste in cuvinte, asa ca un bebelus nu isi poate cristaliza temerile in vise. Cosmarurile se pare ca intervin abia incepand cu varsta de 2-3 ani, cand copilul are notiuni despre teama si o imaginatie mai bogata.

Totusi, faptul ca bebelusii sunt dependenti de parinti si foarte vulnerabili, exista posibilitatea ca visele urate sa se manifeste ca un animal (un tigru, de exemplu) care ii urmareste. 

Ce facem cand bebelusul are un somn agitat?

Unii oameni tind sa se trezeasca sau sa aiba un somn mai usor imediat dupa o etapa de somn REM, asa ca daca bebelusul se agita in somn, asta nu inseamna neaparat ca este vorba despre un vis urat. Dupa cateva minute, cel mic se va linisti.

Chiar daca pare ca nu mai doarme, exista posibilitatea sa nu se fi trezit deloc din somn. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa nu intervii. Acest lucru nu va face decat sa prelungeasca starea dintre etapele de somn odihnitor.

Se poate intampla ca bebelusul sa fie cu adevarat nelinistit. Avand in vedere ca o comunicare normala nu este posibila, foloseste-te de sensibilitatea pe care o are un bebelus atunci cand vine vorba de vocea iubitoare si calda a mamei. Asadar vorbeste-i si mangaie-l, cu singurata il va ajuta sa se simta mai in siguranta.

Taguri Somn bebelusi Somn agitat bebelusi Vise cosmaruri bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre