Bebelusul adoarme numai in brate? Ce este de facut

/ / Modificat: 2023-10-02
Bebelusul adoarme numai in brate? Ce este de facut

Atunci cand sunt mici, bebelusii sunt dependenti de apropierea fizica de parintii lor. Din acest motiv, ei se linistesc, se relaxeaza si adorm atunci cand sunt tinuti in brate, in contact direct cu mama sau cu tatal. Aceasta apropiere este una speciala si pentru parinti, insa pe masura ce bebelusii cresc si iau in greutate, daca adormitul in brate devine un obicei, le poate crea dificultati parintilor.

Somnul celor mici este un subiect dezbatut intens si exista tot felul de teorii si practici, de la cele mai blande pana la unele mai controversate, cum ar fi metodele de sleep training. Ce trebuie insa sa retina parintii este ca somnul este un obicei care se invata.

“Somnul este o abilitate si modul in care un bebelus invata sa adoarma este modul in care ne asteptam sa o faca de fiecare data. Daca bebelusul a trecut de 6 luni fiind leganat sa adoarma si dintr-o data vrei sa il pui in patut, ca la orice abilitate noua, va exista o curba de invatare”, explica Courtney Zentz, fondatoare a unei institutii dedicate somnului bebelusilor, cu sediul in Philadelphia.

Varsta ideala pentru a invata bebelusii sa adoarma singuri

Zentz explica, intr-un articol de specialitate, ca daca vrem ca bebelusii sa adoarma in patutul lor, ar trebui sa implementam acest obicei in jurul varstei de 2 luni, chiar mai devreme.

"Cand bebelusii incep sa-ti zambeasca in mod voit, in jur de 6-8 saptamani, este timpul sa incerci sa ii lasi sa adoarma singuri”, spune experta.

In aceasta etapa de dezvoltare, bebelusii devin mai constienti si isi dezvolta capacitatea de a forma conexiuni. Daca incepi sa il pui in patut pentru a adormi singur in jurul varstei de 2 luni, sunt mari sanse sa capete acest obicei inainte de regresia somnului de la 4 luni. In plus, specialista spune ca incepand de la 3 luni, bebelusii nu ar mai trebui sa fie adormiti la san, pentru a nu mai avea aceasta asociere de somn si pentru a-si dezvolta natural ciclurile de somn.

Ce sa faci daca bebelusul inca adoarme in brate

Incepe treptat. Pentru a face tranzitia catre patut, incepe cu un somn pe zi. Pune bebelusul in pat atunci cand i se face somn si stai langa el pana adoarme. In acest fel, isi va diversifica metodele de a adormi.

Separa hranirea de momentul somnului. Incearca sa il tii pe copil intr-o pozitie cat mai ridicata cand il hranesti, la san sau cu biberonul. Dupa ce a terminat de mancat, mai stati putin pana il pui la somn.

Alina-l fara sa-l tii in brate. Mangaie-l, tine-l de manuta sau tine-i o mana pe piept, pentru a simti apropiere. Treptat, vei putea renunta si la aceste gesturi si va adormi complet singur.

Da-ti timp. Curbele de invatare sunt o adevarata provocare, iar introducerea unui obicei nou in rutina bebelusului poate sa dureze. Ai rabdare cu el si cu tine, dati-va timp si nu te stresa daca nu decurge totul conform planului.

FOTO: Freepik

Taguri Bebelus Somn bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre